Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zaštitne mjere

Sigurnost savskih nasipa upitna, za održavanje nedostaje 15 milijuna kn

Savski nasip
Foto: Boris Ščitar/Večernji list
30.05.2014.
u 16:01

Rješenje problema bila bi i realizacija projekta "Zagreb na Savi". – Ne znamo kakva je situacija s nasipima, struka treba reći svoje mišljenje i izraditi studiju – smatra Nenad Matić, predsjednik skupštinskog Odbora za poljodjelstvo, šumarstvo i vodoprivredu

Zagrebu je potrebna hitna izrada studije kojom će se utvrditi sigurnost savskih nasipa – poruka je to i prijedlog skupštinskog Odbora za poljodjelstvo, šumarstvo i vodoprivredu kako bi se na vrijeme spriječila potencijalna katastrofalna situacija.

– Ne znamo kakva je situacija s nasipima i struka treba reći svoje mišljenje, zato je nužan sastanak Grada Zagreba i Hrvatskih voda kao i izrada spomenute studije – poručio je Nenad Matić, predsjednik spomenutog odbora, inicirajući taj prijedlog zbog poplavljenih slavonskih sela.

Naime, Zagrebu za održavanje objekata zaštite od štetnog djelovanja voda potrebno je 55 milijuna kuna, dok grad za tu namjenu raspolaže s 40 milijuna kuna. I dok Matić tek naznačuje da je potrebno sredstva s 40 milijuna povećati na 55, odgovora gdje je 15 milijuna kuna od 55 predviđenih sporazumom o održavanju spomenutih objekata, zašto ta razlika nije prije potraživana i kako će se ona namiriti, nema.

– Hrvatske vode definiraju za održavanje vodnih objekata 55 milijuna kuna. Slažem se da su se te stvari trebale urediti prije, ali sad je vrijeme da saznamo i da napravimo sistematski pregled nasipa – istaknuo je Matić.

Poučeni problemima s kojima su se suočili Slavonci i zastupnici Davor Štern i Davor Bernardić predlažu i podržavaju razvoj novih rješenja obrane od poplava na području grada, kao što naglašavaju važnost izrade karte klizišta uz detaljan izvještaj o njihovoj brojnosti i stanju.

– Predlažem da se unutar Grada formira tehnički ured i da se pronađu nova rješenja za obranu od poplava na području grada. U tom kontekstu treba razmotriti i metalne okvire kao jedan model obrane – rekao je Štern.

>>Evo kako studenti misle obraniti Zagreb od poplava, trajno

Komentara 11

LA
Layava
22:57 30.05.2014.

Kakav nasip, još jednu fontanu molimo!

IN
Inat
21:03 30.05.2014.

Bandic je loš gradonacelnik.

DU
Deleted user
20:24 30.05.2014.

znam ja gdje je tih 15 mil.kn! eno ih opranih nedaleko od napipa u obliki lopovskih fontana!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije