Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
donosimo popis

Ryanair otkazao čak 110 letova iz Zagreba u svibnju, tvrde da je razlog potez zračne luke

Ryanair drasti?no reže linije iz Zagreba?
Zeljko Mrsic/PIXSELL
17.04.2023.
u 10:00

Prijevoznik još uvijek nije reagirao i napravio promjene na dvije linije, iz Sofije i Malage, koje u Zagreb slijeću poslije 23 sata, što u svibnju neće biti moguće, pa je očekivati da će i na tim linijama doći do otkazivanja letova ili pak do promjene u redu letenja tako da zrakoplovi u Zagreb slijeću prije početka radova, dakle, prije 23 sata.

Zagrebačka zračna luka najavila je radove na održavanju uzletno-sletne staze i piste poslavši NOTAM obavijest u avijaciji. Podsjetimo, radit će se od 2. do 31. svibnja svake noći od 23 sata do 6.30 ujutro, a zbog složenosti radova zračna luka će biti u potpunosti zatvorena za sav promet u tom razdobljukako smo ranije pisali.

U međuvremenu, najveći niskotarifni avioprijevoznik, Ryanair odlučio je srezati svoj red letenja za svibanj. Naime, zbog nemogućnosti slijetanja i polijetanja zrakoplova, tvrde u kompaniji, u razdoblju od 23 sata do 6:30 sati ujutro otkazao je čak 55 ranije najavljenih rotacija na devet međunarodnih linija.

Ryanair je putnicima koji su za dolje navedene letove imali kupljene karte tijekom vikenda poslao obavijest o otkazivanju leta "due to runway works at Zagreb airport", kako su napisali u e-mailu putnicima (u prijevodu: Zbog radova u zračnoj luci Zagreb). Podsjetimo, nije ovo prvi put da ova niskotarifna kompanija iznenada otkazuje desetine letova.

Specijalizirani portal za avijaciju Croatian Aviation navodi popis linija na kojima su otkazani letovi tijekom svibnja:

  • Brussels Charleroi, otkazani letovi srijedom i nedjeljom, ukupno 8 rotacija
  • Frankfurt Hahn, otkazani letovi utorkom, ukupno 5 rotacija
  • Memmingen, otkazani letovi četvrtkom, ukupno 4 rotacije
  • Corfu, otkazani letovi ponedjeljkom, ukupno 5 rotacija
  • Dublin, otkazani letovi ponedjeljkom i utorkom, ukupno 10 rotacija
  • Milano Bergamo, otkazani letovi petkom, subotom i nedjeljom, ukupno 12 rotacija
  • Malta, otkazani letovi ponedjeljkom, ukupno 5 rotacija
  • Malmo, otkazani letovi petkom, ukupno 4 rotacije
  • London Stansted, otkazani letovi subotom, ukupno 4 rotacije.

Prijevoznik još uvijek nije reagirao i napravio promjene na dvije linije, iz Sofije i Malage, koje u Zagreb slijeću iza 23 sata, što u svibnju neće biti moguće, pa se može očekivati da će i na tim linijama doći do otkazivanja letova ili pak do promjene u redu letenja tako da zrakoplovi u Zagreb slijeću prije početka radova, dakle, prije 23 sata, ističe Croatian Aviation.

Nacionalni prijevoznik Croatia Airlines nije morao otkazivati letove s obzirom na to da nema kasnih polazaka ni dolazaka (poslije 23 sata), tek je otkazano nekoliko letova iz Dubrovnika prema Zagrebu koji određenim danima u tjednu slijeću poslije 23 sata.

Ryanair ipak nije bio te sreće, otkazivanje čak 55 rotacija odnosno ukupno 110 letova za posljedicu ima i 20 tisuća sjedala manje prema odnosno iz zagrebačke zračne luke u svibnju, što će se na kraju mjeseca odraziti i na samu statistiku.

Putnici su o otkazivanju letova već obaviješteni, a omogućena im je promjena na prvi sljedeći raspoloživi let Ryanaira kao i povrat sredstava uplaćenih za aviokartu. Za razliku od legacy prijevoznika koji svoje putnike prebacuju i na letove drugih avioprijevoznika potpuno besplatno, Ryanair nema tu poslovnu politiku ni u ovakvim slučajevima, ali ni u situacijama kada su letovi otkazani krivnjom same aviokompanije, zaključuje Croatian Aviation.

Međunarodna zračna luka Zagreb pojasnila je za Večernji list detalje radova: "U razdoblju od 2. do 31. svibnja 2023. godine u vremenu od 23:00 do 6:25 h odvijat će se radovi redovnog održavanja uzletno-sletne staze i staze za vožnju oznake 'F' te radovi na zamjeni sustava prilazne rasvjete smjera 22,  Zračne luke Franjo Tuđman. Riječ je o radovima koji su unaprijed planirani, a odvijati će se u mjesecu svibnju zbog vremenskih uvjeta i potrebne tehnologije izvođenja. Termin izvođenja i trajanje radova pravovremeno je najavljeno svim zrakoplovnim prijevoznicima koji lete u Zagrebu, kako bi oni uskladili svoje redove letenja. Upućujemo putnike da se za sve upite o letovima izravno obrate zrakoplovnom prijevozniku s kojim planiraju putovati."

> VIDEO: Pogledajte snimku sudara na A3: Vozač se zaletio u kolonu

Komentara 13

DU
Deleted user
11:29 17.04.2023.

Ryanair nije nikakav ' niskotarifni avioprijevoznik'. bazicna cijena je niska,ali smijes negdje strpati cetkicu za zube i cesalj. kad ti nabiju ostalo ispada da uopce nisu jeftini. osim toga(iskustvo uci) vrlo cesto kasne. zadnja 4 puta sa tim muljatorima imao sam po letu zakasnjenja od 0,45 minuta do 2 sata. sto se zracne luke tice,stari dobri Pleso sa svojim specificnim ugodjajem je nezaboravan. ovo je hrpa aluminija i stakla,prazni hangar bez ugodjaja. dodji i sto prije odleti.

DU
Deleted user
13:29 17.04.2023.

Kad smo morali predat zračnu luku jer država kao nije bila u stanju sagradit putnički hangar, onda.je bila mantra kako će ZAG biti hub za letove iz EU za bliski i daleki istok, a dobili smo zračnu luku koja odprilike prometa kao i Lošinj po ljeti.

ST
stomiovotreba
10:20 17.04.2023.

Pa nece , valjda, pistu popravljati zimi kad nema nikoga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije