Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DAN NACIONALNIH MANJINA

Ruskinje se dolaze udati, Bugari da bi pjevali opere

28.05.2009.
u 00:51

"Prisilila orla zla godina” uzrečica je koju će na pameti imati svaki Bosanac.

– Nama je svaka godina zla, zato smo se i natjerali postati najboljim bauštelcima. Ono bitnije jest da nas je ta uzrečica prisilila da nikada ne izgubimo humor i dušu. A naša duša je sigurno najveća na svijetu – smije se doktor Muhidin Aličehajić. On je u Zagreb stigao prije 17 godina, a ne bi ni ostao toliko, kaže, da se nije ženi uselio u kuću. Jučer je zajedno s pripadnicima osamnaest nacionalnih manjina na Cvjetnom trgu obilježio prvi Dan nacionalnih manjina.

Najbolji su češki vdolky
Skupili su se tako na jednome mjestu Česi, Bugari, Mađari, Slovenci, Romi, Rusi, Albanci i drugi. Mirišljavim delicijama mamili su prolaznike.

– Nema kolača do čeških vdolky – poručila je Jarmila Kozak kao predstavnica Čeha, kojih je u Zagrebu 820. Iako je rođena u Hrvatskoj, otac Čeh nikada nije dopustio da zaboravi svoje podrijetlo. U njihovoj se kući govorio češki.

– Zadovoljni smo životom u Zagrebu. Doduše, otežano je stjecanje hrvatskog državljanstva ili izdavanje radnih dozvola radnicima, osobito onima s Kosova – rekao je Luigj Daka, predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine. No ipak ne žali ni trenutka što se doselio. U metropoli živi i stotinjak Bugara koji su na naše područje počeli stizati još davne 1898. godine.

– Prvi su stigli studenti na studij na Pravni fakultet, za njima su došli vrtlari, pa operni pjevači. Nema naroda do Bugara jer mi smo jedini koji smo stoljećima očuvali svoj identitet – ponosna je Diana Glasnova koja je u Zagrebu od 1996.

Žene biraju grad
Iako su i Rusi na naša područja počeli stizati davno, u novija vremena Ruskinje su te koje biraju Zagreb kao svoj grad. Dolaze ovamo ponajprije zbog ljubavi.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije