Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udruga HURO

Roditelji odgojitelji: Mjesta u zagrebačkim vrtićima nema, tražimo moratorij na izmjene mjere

Zagreb: Predan podnesak Visokom sudu zbog izmjene mjera roditelja odgojitelja
Davorin Visnjic/PIXSELL
06.04.2022.
u 13:18

Upozoravamo kako do sada nisu ponudili niti jednu kompenzacijski mjeru, te smatramo kako vode neodgovornu socijalnu politiku za djecu i obitelji s djecom, poručuju iz udruge.

Gradonačelnica Danijela Dolenec jučer je rekla kako mjesta u svim gradskim vrtićima ima, te da žene koje su uključene u mjeri roditelj odgojitelj mogu posao tražiti već sada te upisati djecu u vrtić. 

No, iz udruge HURO poručuju da mjesta zapravo nema pa stoga traže uvođenje moratorija na izmjena mjere koje, podsjećmo, na snagu stupaju 1. svibnja. 

- Na stranici Grada Zagreba jednom mjesečno ažurira se stanje slobodnih mjesta kako u privatnim i vjerskim tako i u gradskim vrtićima prema čemu je vidljivo da mjesta u jasličkim skupinama nema uopće, a mnogi korisnici mjere roditelj odgojitelj s djetetom/djecom te dobi bili bi prisiljeni zaposliti se, jer od 1.000kn mjesečne naknade ne bi mogli preživljavati. Za djecu vrtićke dobi također mnogi vrtići prema gornjoj evidenciji nemaju niti jedno mjesto, što potvrđuje da su prostorni, ali i kadrovski kapaciteti i dalje problem na koji smo ukazivali još u studenom tijekom najave Odluke o izmjenama - poručuju iz udruge te napominju da je Grad najavljivao na osmišljavanju rješenja s ciljem proširivanja vrtićkih kapaciteta, a spominjao se i zakup dodatnih prostora. 

- Upozoravamo kako do sada nisu ponudili niti jednu kompenzacijski mjeru, te smatramo kako vode neodgovornu socijalnu politiku za djecu i obitelji s djecom. Svaki roditelj u Zagrebu koji u svibnju preda zahtjev za upis u vrtić mogao bi se naći u situacij da baš njegovo dijete neće biti upisano, a sve zbog brzoplete i nepromišljene odluke zagrebačke vlasti. Dodajemo kako se zahtjevi predaju u svibnju, a djeca kreću tek u rujnu, te se postavlja pitanje zbog čega gradska vlast nije i o tome vodila računa prilikom izglasavnje Odluke o izmjenama - kažu u udruzi ne najavili da će na sjednici zagrebačke Skupštine u travnju tražiti moratorij odnosno odgodu stupanja na snagu izglasane Odluke o izmjenama.

- Kako bi se ublažila izvjesna kriza, a sve zbog prisutnog poskupljenja energenata i hrane što najviše pogađa obitelji s više djece, čime se ista dovode u socijalnu ugrozu. Smatramo da niti jedna vlast to ne želi niti jednoj skupini svojih građana, pa smo prisiljeni skrenuti pozornost na problem i ukazati na rješenje, jer odgoda stupanja na snagu Odluke o izmjenama uveliko bi ovim obiteljima olakšala prijelazni period od dana upisa u vrtić, pa do dana kad djeca mogu krenuti pohađati isti (mjesec rujan), a da ne spominjemo samu upitnost zakonitosti ove odluke radi čega smo i podnijeli u ime svih korisnika mjere RO zahtjev za ocjenu zakonitosti na Visoki upravni sud RH - poručuje predsjednica udruge Ana Marija Berbić Lacko. 
                                    

Komentara 9

JM
JMN
17:12 06.04.2022.

I stručnjak za ustavno pravo doc.dr.sc. Mato Palić i stručnjak za upravno pravo doc.dr.sc. Marko Turudić su dali svoje mišljenje da je ukidanje ovih prava nezakonito. Na ovom primjeru ćemo vidjeti imamo li vladavinu prava ili je nekima od nas dozvoljeno da budu iznad zakona.

Avatar Purgerdragovoljac
Purgerdragovoljac
09:07 07.04.2022.

To da mjesta u vrtićima nema zna i gradonačelnik koji je već izjavio da će napraviti nove vrtiće. No, teško je nekome bez i jednog dana radnog staža objasniti da se vrtići ne mogu napraviti za nekoliko mjeseci, jer takav rok nije dostatan niti za izradu sve potrebne dokumentacije. K tome sumnjam da je itko napravio analizu koliko će izgradnja novih vrtića koštati, koliko će koštati njihovo opremanje i energenti koje će ti vrtići trošiti, pa troškovi potrebnog osoblja, itd......možda bi tada netko uvidio da je za Grad ipak možda jeftinije ostaviti mjere roditelj odgojitelj. Možda?

DU
Deleted user
14:08 07.04.2022.

Vas babe nitko u Zagrebu ne podrzava osim vasih zemljaka . Mjera velikogb nije zakon. Bilo je dosta vase pljacke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije