Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udruga Korak po korak

'Rodila sam s 15 godina, teško je kombinirati roditeljstvo i učenje, ali za kćer sve stignem'

14.10.2015., Zagreb - U Zvonimirovoj 21 Otvoreno je avjetovaliste Mama je mama. Silvija Stanic, Nives Sikanic - Dugic.  Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
1/4
15.10.2015.
u 13:25

Mladim će roditeljima u savjetovalištu u Zvonimirovoj na raspolaganju biti stručnjaci, poput psihologa, pravnika...

I sama još dijete, 16-godišnja Maja prošle je godine doznala da je trudna. Rodila je djevojčicu u lipnju, a tijekom trudnoće, ali i nakon poroda, osim obitelji i dečka, mogla je računati i na pomoć stručnjaka iz Udruge Korak po korak koja je jučer otvorila novo Savjetovalište za maloljetne i mlade roditelje "Mama je mama" u Zvonimirovoj 21.

– Kada sam doznala da sam trudna, bila sam u šoku, no imala sam sreće što sam imala podršku i dečka i roditelja. Udruga mi je pak pomogla objasniti koja su moja prava i obaveze – rekla je Maja koja planira završiti večernju školu.

– Iako je teško kombinirati učenje s roditeljstvom, sve se stigne, za moju mi kćer ništa nije problem – kaže 16-godišnjakinja čiji će dečko uskoro završiti srednju školu te planiraju živjeti zajedno. Maja je samo jedna od ukupno 5000 maloljetnih majki koliko ih je evidentirano u Hrvatskoj, a upravo je za njih uređeno savjetovalište u kojem će im svakodnevno biti na raspolaganju stručnjaci poput psihologa, socijalnog radnika, ginekologa i pravnika.

– Najveći je problem što se s mladima ne razgovara o seksualnosti ni u obitelji ni u školi, a to je jako bitno za prevenciju trudnoće. Činjenica je da mladi ulaze u spolne odnose i jako je opasno ako nisu dovoljno informirani – rekla je Silvija Stanić, direktorica Udruge Korak po korak, koja djeluje već 10 godina te je pomogla 500-tinjak mladih majki.

– Njima već puno znači da postoji mjesto gdje mogu doći i popričati s nekim. Neke djevojke kod nas dođu par puta, a neke dolaze godinama – objasnila je Silvija Stanić te istaknula da su najveći problemi mladih majki strah od obitelji i okoline te problemi s nastavkom školovanja.

Prema riječima stručnjaka, velik je problem i što mlade majke najčešće ostaju bez podrške partnera.

– Iako ima pozitivnih primjera da su majka i otac ostali zajedno, to je veoma rijetko. Mladići najčešće pobjegnu kada čuju za trudnoću, godišnje ih u Udrugu dođe samo pet-šest s djevojkom – objašnjava Silvija Stanić koja je jučer savjetovalište otvorila s Nives Šikanić Dugić, ginekologinjom iz Klinike za dječje bolesti Zagreb.

– Mladi u spolni odnos ulaze, u prosjeku, sa 16 godina, ali imali smo i slučaj dvanaestogodišnje trudnice – rekla je Nives Šikanić Dugić te istaknula kako je najveći problem što adolescenti imaju osjećaj da se njima trudnoća ne može dogoditi.

Komentara 2

Avatar Dr Evil
Dr Evil
08:50 16.10.2015.

rano si počela širiti nogice...

RI
rikavac
23:26 15.10.2015.

kad je saznala da je trudna sa 15 godina bila u soku. A nisi bila u sokukad si ga vidila i primila sa 15.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije