Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Velika fešta

Riječi prisege mladih Tigrova rasplakale stare ratnike

28. obljetnica Tigrova
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/11
05.11.2018.
u 22:47

Na Bundeku je izvedena pokazna vježba vojne policije sa psima i program akrobatske skupine zaštitno-počasne bojne

Postrojba je formirana u bazi Rakitje nedaleko od Zagreba 5. studenog 1990. godine iz Jedinice za posebne namjene MUP-a. Kroz brigadu je prošlo više od 11 tisuća ljudi, 367 pripadnika je poginulo, 1711 ih je ranjeno, od toga su 28-orica stopostotni invalidi, dok se šestero pripadnika brigade još uvijek smatraju nestalima. Dvjestotinjak ih je završilo u logorima, prolazeći torture.

Prisežem na vjernost, odanost i žrtvu domovini i Tigrovima, prisežem uzdignute glave, rame uz rame, uz pale heroje u ratu i miru za Hrvatsku.... kao Tigar! Riječi zakletve 45-orice mladih pripadnika 1. motorizirane bojne Tigrova rasplakale su stotine negdašnjih ratnika, veterana 1. gardijske brigade, okupljenih u povodu 28. obljetnice ustroja legendarnih Tigrova.

Beretke koje su njihovi nasljednici potom primili iz ruku predstavnika državnog vrha bio je vrhunac proslave održane u zagrebačkoj vojarni koja odnedavno nosi ime ove slavne brigade, simbolički, tik do spomenika s imenima poginulih i nestalih pripadnika brigade.

– Ja sam se naježio – prošaptao je, promatrajući prisegu njihovih nasljednika, negdašnji Tigar Darko Katuša, dok su mu suborci odvraćali:– I ja isto... i ja isto...

Sjećanje na 90-te

Emocije su se mogle gotovo opipati u zraku. Božo Kožul, pripadnik ratne generacije Tigrova prisjetio se 90-ih. Za sebe će reći da je “dijete Tigrova” jer je pristupio brigadi sa samo 19 godina i prošao put od vojnika do zapovjednika brigade, od Vukovara do Prevlake.

– Sjećam se ovih jesenskih dana, pamtim kako smo ovu istu vojarnu držali u okruženju u vrijeme dok se tu nalazila JNA i moram priznati da je ovih 28 godina prošlo kao da je bilo jučer. Misli naviru sjećamo se poginulih prijatelja, ali veseli me vidjeti ove mlade vojnike. Znamo da će nas prava postrojba čuvati – prisjetio se negdašnji Tigar Božo Kožul, danas posebni savjetnika Damira Krstičevića.

I ministar obrane prisjetio se slavnih ratnih dana ove brigade, baš kao i bivši Tigar, Tomo Medved, koji je istaknuo kako je aktualna Vlada “uspjela promijeniti odnos društva prema braniteljima”. Na proslavu na Bundek je stigla i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja je Tigrovima, ali i svim hrvatskim braniteljima poručila: “Niste sami i nikada nećete biti.”

S građanima na Bundeku

Ove godine, veterani Tigrova potrudili su se u svoju proslavu uključiti i građane, pa su nakon svečanosti u vojarni program preselili na nedaleki Bundek gdje su, u suradnju s Ministarstvom obrane, upriličili predstavljanje opreme i oružja aktivne vojske, pokaznu vježbu vojne policije sa psima, program akrobatske skupine zaštitno-počasne bojne ali i kušanje vojničkog graha za građanstvo.
No, ne samo o prošlosti, veterani Tigrova rekli su pokoju riječ i o sadašnjosti, ni izbliza blistavoj kakvoj su se nadali. Umirovljeni general Jozo Milićević upozorio je da “ne smije dopustiti razapinjanje branitelja, prozivanje za privilegije i opterećenje društva koje koči gospodarski razvitak.”

Foto: Borna Filić/PIXSELL

Predsjednik udruge veterana Ilija Vučemilović Šimunović pred novinarima nije ostao dužan gradonačelniku Bandiću, nakon što je ugostio kontroverznog Dragana Markovića Palmu.

– To je za nas neprihvatljivo i naravno da nam smeta. Takvih sramotnih pojava bilo je puno u zadnjih 20-ak godina, a u istoj je mjeri za nas neprihvatljivo da nam u institucijama hrvatske države rade agresori i zločinci – poručio je predsjednik veterana Tigrova.

Komentara 33

Avatar Lovre42
Lovre42
23:18 05.11.2018.

Tigrovi bili, jesu i biti će, najjači otrov za zlonamjerne komšije.Veliko Vam hvala na svemu što se učinili za Hrvatsku.

Avatar Admin nabijem te
Admin nabijem te
23:34 05.11.2018.

Tigrovi-ponos svih hrvata!🇭🇷🇭🇷🇭🇷

FA
fake
23:37 05.11.2018.

Tigrovi, ponosni smo na vas.Hvala vam za sve.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije