Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Fidel Gastro

Ovdje na tanjuru spajaju Peru i Japan

Zagreb: Restoran Fidel Gastro
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/10
29.01.2018.
u 13:41

U Fidel Gastru odlučili su uzeti najbolje od svake kuhinje i spojiti ih u jedinstveni jelovnik koji je već dobro prihvaćen

Kako izgleda kada se spoje Peru i Japan, i to na tanjuru, može se vidjeti u novootvorenom restoranu na Trešnjevci imena “Fidel Gastro”. Smjestio se u poslovnoj zgradi u Ulici Krste Pavletića, a na samom početku intrigira svojim neobičnim i kreativnim imenom koje jasno daje do znanja da se tamo mogu probati okusi Latinske Amerike, ali i da je riječ o “revoluciji na tanjuru”. Upravo pod tim sloganom kulinarski tim ovog restorana priprema fuziju na prvi pogled nespojivih jela i tehnika.

Čips od svinjetine

– U današnjem multikulturalnom okruženju jako puno jela koja jedemo zapravo su neka fuzija, a da to i ne znamo jer su nam postala uobičajena. Tako možemo reći da tjestenina originalno potječe iz Kine, ali je procvat doživjela u spoju s talijanskom kuhinjom – govori vlasnik restorana Goran Vručinić, zagrebački ugostitelj s dugogodišnjim iskustvom. U njegovu se restoranu ipak sprema nešto neobičnija kombinacija za hrvatske pojmove, pa je tako naglasak na peruanskoj kuhinji. Kaže kako je ona zapravo poprilično slična europskoj te se temelji na velikom količinama mesa i povrća. Međutim, u Fidel Gastru se te namirnice spremaju japanskim tehnikama.

Zagreb: Restoran Fidel Gastro
1/14

– Japanci su poznati po svom preciznom načinu kuhanja iako pri tome ne koriste baš kvalitetne namirnice. Mi smo, dakle, odlučili uzeti najbolje od svake kuhinje i spojiti to – ističe Vručinić te objašnjava kako je jedna od tehnika kojom se koriste “sous vide”. Riječ je o pripremanju mesa u vakuumskim vrećicama, i to 48 sati, na točno 72 stupnja. Zasad je na meniju restorana 30-ak jela, a za njihovo je osmišljavanje bio zadužen chef Petar Tomašević. Ponuda će se izmjenjivati četiri puta godišnje, a trenutačno se na popisu jela mogu naći, primjerice, chicharrónesi, hrskave svinjske kožice, odnosno južnoamerički “čips od svinjetine” s umakom za 16 kuna, tradicionalno peruansko jelo tiradito od dimljenog goveda za 48 kuna te sashimi od lososa za 68 kuna. Tu je i rižoto s kozicama za 74 kune, wok s lungićem ili vege wok za 68 kuna te pileća prsa za 84 ili pačja za 116 kuna.

– Nismo dugo otvoreni, ali prvi su dojmovi fantastični. Ljudi vole probati nešto novo i drugačije – ističe Goran Vručinić, koji je već imao restoran u samom centru Zagreba, u Radićevoj. Sada je odlučio potražiti novi kvart, a savršenu je lokaciju birao godinama dok nije stigao na Trešnjevku.

Industrijski, ali toplo

Restoran je smješten u velikom i prostranom lokalu od 350 kvadrata, a za njegovo vrhunsko uređenje bio je zadužen akademski kipar Nedjeljko Mikac. U Fidel Gastru prevladava industrijski dizajn, ali ugođaj je veoma topao i gostoljubiv. U interijeru je kombinirano masivno staro drvo, veliki reflektori, pa čak i stari motori, što svakako intrigira posjetitelje. Osim “restoranskog dijela”, u predvorju je otvoren i nešto manji bar u kojem se može sjesti na piće, ali i redovito uživati u jazz-večerima koje se tamo organiziraju.

Komentara 1

ZA
zaki55
04:35 30.01.2018.

Da je čovjek ikada bio u Japanu uvjerio bi se da japanski kuhari uvijek koriste najbolje namirnice. Uostalom, najbolja govedina na sv ijetu je Wagyu, a japansko povrće, začini, piletina su među najboljima na svijetu. Sigurno kvalitetnije nego ono što se može kupiti u našim trgovačkim centrima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije