Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ĐAKOVO: CROATIA-TURIST

Kuhali smo mi i za papu Ivana Pavla II., a naš Reneo ga je i poslužio

Đakovo: Croatia-Turist
Foto: Srđan Hebar
1/5
25.01.2018.
u 16:15

Kulenijade, kobasicijade, natjecanja za kulenovu seku... održavaju se ovdje. – Probamo i 80 kobasica dnevno, ali kad treba pojesti toliko kulena u danu – to je problem..

Šumski odrezak, jelo s menija kao i svako drugo. Ili?

– Nosili smo ga i kad je papa Ivan Pavao II. bio gost u Đakovu! – vele u nacionalnom restoranu Croatia-Turist. Eto, više ovaj tanjur s domaćim specijalitetom nije više samo jedno od jela u tisućama hrvatskih restorana.

– Čak je i naš gazda Reneo Balog posluživao samog papu! Možeš li zamisliti, pa tko se time može pohvaliti?

Poslije je i gazda objasnio:

– Nosio sam vodu. A je li probao naš odrezak, to ne znamo. Jer, što je jeo, bila je tajna...

Na ovom mjestu o tom papinu posjetu Đakovu svjedoče i fotografije na zidovima.

– Bio je u Osijeku u listopadu 2003. godine. Međutim, iako to protokol nije nalagao, on je sam odlučio da ide u Đakovo! Došao je za svoj ćef. Za gušt. Neuobičajeno je to, bio je poznat po tome da se drži protokola. A što se šumskog odreska tiče, sigurni smo da ga je papina pratnja jela. Poslije se pričalo i kako su časne sestre pravile za njega i našeg biskupa ručak, a poslužili su ih u crvenom salonu katedrale – kažu za šankom.

Kad smo već kod katedrale, ovdje je vječna enigma...

– Koplja se u gradu lome oko toga koliko je cigli ugrađeno u katedralu kad se gradila. Slažu se mnogi da ih ima više od tri milijuna.

Pa što ih ne prebrojite?

– Nemamo vremena, radi se... Tko bi brojio. Usto, priča se i da katedrala svake godine propadne za milimetar jer građena je na močvarnom tlu, ali to isto ne drži vodu. Pa nismo mi Venecija – kaže konobar Marko Barišić (25).

– Poznati smo i po tome da ljudi koji rade u restoranu rade ovdje cijeli vijek. Eto, kuharica Smilja radila je tu cijeli život, a nedavno je u mirovinu otišao i mesar Ante. Došao je s 20 godina, a lani otišao u mirovinu.

Na ovom mjestu jede se domaće. Šumski odrezak 60 kuna, a riječ je o mesu koje bi inače išlo u kulen s kuhanim jajima, šampinjonima i bukovačama. Čobanac je 25 kuna, a slavonski specijaliteti su i grah sa slaninom i domaćom kobasicom, zatim đakovački odrezak punjen kulenom i sirom...

U restoran svako malo netko dolazi s vrećicom.

– Organiziramo kulenijade, kobasicijade, natjecanja u tome tko ima najbolju kulenovu seku. Evo, sad ljudi donose kobasice koje će ovdje komisija testirati.

Koliko treba probati kobasica?

– A ja znam probati i 80 komada u danu! – veli Barišić.

– No moraš biti oprezan. Između svake kobasice treba pojesti malo sira i kruha jer inače bi mi sve imale isti okus.

Je l’ to problem?

– Nije, ali kad treba u danu probati 80 vrsta kulena, e tu se treba biti frajer.      

JELO OVOG KRAJA

Najpoznatije jelo ovog kraja znat će svatko na prvu. Slavonski kulen! Kako ga tko priprema, to je tajna, no u pravilu se svodi na otprilike pet kilograma mesa, sol te kombinacije slatke i ljute crvene paprike. U njega ide i šećer, neki stavljaju i rum. I naravno, najveća je čast ako taj kulen na natjecanju bude proglašen – najboljim. E, tko ima nagradu, to u ovom kraju itekako znači.     

Legenda

Veliki park, kako ga domaći zovu, odnosno službeno Strossmayerov park, nosi i misterij. Ovdje je velika crna stijena, kamen, za koji neki tvrde da je meteorit koji je pao u centar grada! Postoji i priča da je kamen ovdje postavio sam Strossmayer, ali i da su kamen ostavili kad su gradili katedralu.

– Priča se i o tajnim prolazima, o tunelima ispod katedrale koji bi omogućavali bijeg. Ima mnogo priča, zabavljamo se time – kažu.     

KAMO NA KLOPU

MUNDOAKA - ČAKOVEC 94

CALYPSO - KRIŽEVCI 94

BIJELA LAĐA - SISAK 94

ZLATNI LUG - POŽEGA93

KALIMERO - KOPRIVNICA 92

MIRJANA - RASTOKE88

KOSTANJAC - KARLOVAC87

NAŠE MISTO - SINJ87

VUČNICA - P. JEZEA83

RODINO GNIJEZDO - BROD81

TRON - DELNICE78

CROATIA-TURIST - ĐAKOVO77     

Đakovo: Croatia-Turist
1/33

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije