Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kamo s neupisanom djecom?

Puni su i privatni vrtići i obrti dadilja, SDP neće podržati naknade za neupisanu djecu

Zagreb:  Tomašević i Dolenec otvorili  rekonstruirani Dječji vrtić Botinec
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/4
11.07.2023.
u 10:00

Udruga odgojitelja u dva je tjedna zaprimila više od tisuću utemeljenih žalbi roditelja na upise u zagrebačke vrtiće. Kapaciteti su popunjeni i više od 2700 djece ostalo je bez mjesta. Mostova inicijativa prema kojoj bi se za mališane koji su ostali bez mjesta mjesečno isplaćivalo 200 eura trebala bi se naći na Gradskoj skupštini u četvrtak

Kamo s djetetom, glavno je pitanje velikog broja roditelja koji su ove godine ostali bez mjesta u vrtiću. Ne gori samo zagrebački asfalt od ljetnih vrućina, posljednjih dana užareni su i telefonski brojevi teta čuvalica, dadilja i svih onih alternativa koje će mame i tate morati pronaći do rujna, a zatim i financirati. No, koje su uopće alternative? Privatni i vjerski vrtići ili pak obrti za čuvanje i dadilje?

Djeca koja neće biti upisana u gradske vrtiće mogu zatražiti upis u privatne i vjerske te obrte dadilja koje Grad također sufinancira. Prema prijedlogu koji je Skupština usvojila u svibnju, subvencije će biti deset posto više, odnosno 220 eura po djetetu. Cenzus za roditeljske subvencije povisit će se osam posto. Za sve to Grad je na stol stavio dodatnih milijun i pol eura, kazao nam je uoči početka upisa pročelnik za obrazovanje Luka Juroš.

Pratit ćemo poštivanje standarda

No, za mnoge ni ta opcija nije dostupna jer su u privatnim vrtićima i obrtima kapaciteti također popunjeni. Velik je pritisak i na obrte za čuvanje u Zagrebačkoj županiji kojih je još četrdesetak, a da je situacija teška, potvrđuje i predsjednica udruge SIDRO Katarina Turković Gulin.

– Problemi su u cijeloj Hrvatskoj, ali posebno su vidljivi u Zagrebu, gdje smo u proteklih dva tjedna zaprimili više od tisuću utemeljenih žalbi roditelja 3180 neupisane djece. Od naših članova s terena doznajemo da alternative nema i da su mjesta popunjena – ističe predsjednica udruge. Najveći problem ove godine je diskriminacija i potpuno ignoriranje djece s teškoćama, dodaje. Velik dio njih je, iako s najviše bodova na rang-listi, ostalo neupisano.

– Tri su razloga odbijanja, citiram: "Vrtić nije planirao upisati to dijete. Drugo, teškoća se ne uklapa u program i treće, nema uvjeta za takvo dijete u vrtiću." Zagreb nije jedini koji provodi tu praksu, a smatramo je očitim primjerom diskriminacije, stoga smo pisali svim institucijama, kako hrvatskim tako i europskim i svjetskim – napominje Turković Gulin.

Osim roditelja na muci i su i odgajatelji u vrtićima jer strepe hoće li se najesen prilikom formiranja skupina kršiti Državni pedagoški standard.

– Već sada Grad je poslao dopis da se blago povećaju kapaciteti, primjerice s 12 na 18 jasličke djece za koju nedostaje najviše mjesta. Usto su obećali zaposliti pomoćnike za skrb i pratnju te odgajatelje na neodređeno, no ne učine li to, bit ćemo primorani slati prijave na inspekciju, a pokušaju li ukinuti DPS, imat će odgajatelje na ulicama pa neka netko drugi čuva djecu u takvim uvjetima – zaključuje predsjednica udruge SIDRO.

Iz gradske uprave obećavaju lakšu situaciju već nagodinu, a za dvije godine i 20 izgrađenih vrtića te univerzalnu dostupnost za svako dijete. Konačne upisne liste u gradske vrtiće trebale su biti gotove jučer, no iz Grada su nam neslužbeno rekli kako još obrađuju podatke te kako će biti dostupne kasnije popodne.

Mostov klub u Skupštini predlaže pak da se po hitnom postupku na sjednicu u četvrtak uvrsti njihov prijedlog da Grad roditeljima neupisane djece odobri mjesečnu naknadu u visini subvencije koju uplaćuje gradskim i vjerskim vrtićima, dakle oko 200 eura. Njihov prijedlog podržava čitava oporba, a hoće li proći, ovisi o SDP-u, kaže mostovac Trpimir Goluža.

– Ako ga oni podrže, proći će. Naš je prijedlog financijski održiv, mjera bi ove godine koštala oko tri milijuna eura, a u skladu je i s proklamiranim politikama SDP-a i platforme Možemo! koji se zalažu za jednaka prava i pristup subvencijama za svu djecu – navodi Goluža. Dodaje i kako je na dnevnom redu iduće skupštine i rebalans proračuna pa se njihova stavka u njega može lako umetnuti.

– Uputili smo amandman na rebalans kojime tražimo da se smanje subvencije Grada prema ZET-u i preusmjere za naknadu roditeljima neupisanih. Grad je ove godine i u suficitu od milijardu kuna pa tražimo da 20 milijuna preusmjere i riješe problem neupisanih. Jedini je problem s našim prijedlogom taj što ga mi predlažemo – smatra mostovac.

Račan: Rješenje su novi kapaciteti

SDP nema namjeru podržati Mostov prijedlog, otkriva zastupnik Ivan Račan.

– Najbolji način da se ovaj problem riješi je ulaganje u gradnju novih vrtićkih kapaciteta. Mostovu inicijativu nije moguće ovako izvesti jer se rebalansom proračuna ne može otvarati nova stavka – objašnjava.

Do svega ovog ne bi došlo da nije ukinuta mjera roditelj odgojitelj, tvrdi pak nezavisni skupštinski zastupnik Ivica Lovrić.

– Pomoglo bi jedino ili da je vrate ili da usvoje Mostov prijedlog, no teško da će se bilo što od toga dogoditi. Imali smo dobro uređen sustav koji su gradonačelnik i njegova ekipa uspjeli unerediti, kao i druge segmente života u gradu – zaključuje Lovrić.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije