Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'čišćenje' prostora

Prva reklama skinuta s krova na Trgu, od 1. ožujka nestaju sve

Skidanje reklama
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/3
28.02.2014.
u 16:26

Prema novoj odluci o komunalnom redu reklamirati se može samo tvrtka u prizemlju zgrade u kojoj ima prostore, a za sve reklame veće od 12 četvornih metara Grad je podnio prijave građevinskoj inspekciji

Prva reklama s krova zgrade na Trgu bana Jelačića skinuta je jučer, a izmijenjena Odluka o komunalnom redu prema kojoj bi trebale nestati sve reklame sa zidova, pročelja i krovova glavnoga gradskog trga i Cvjetnog trga počinje vrijediti od sutra, 1. ožujka.

Pravo lice grada

Odluku da se središte grada počisti od reklama koje su prekrile velik dio javnih površina donijela je još u kolovozu Gradska skupština, a narušeni izgled stare gradske jezgre sada bi konačno trebao pokazati svoje pravo lice.

– Počeli smo raditi u skladu s gradskom odlukom. Radi se na tome, a kada će biti gotovo, vidjet ćemo – kazao je šef komunalnih redara Mate Kraljević. U Uredu za izgradnju grada kazali su da su podnijeli prijave Građevinskoj inspekciji Ministarstva graditeljstva za reklame i reklamne panoe površine veće od 12 metara četvornih.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

– Za sve ostale reklame i reklamne panoe gradski ured vodi pravni postupak njihova uklanjanja – poručili su u tom uredu. No, skidanje svih reklama, od kojih su neke i pola stoljeća na trgovima, nije rješenje, smatraju urbanisti.

Veliki videozidovi

– Ima reklama koje su dulje od 50 godina na krovovima. Takve reklame, za koje mi kažemo da su prozračne, ne zatvaraju krovove i fasade, postale su dio grada. Po njima se grad prepoznaje, one su urbani simboli – kazao je urbanist Niko Gamulin.
Problematičnim smatra videozidove koji reflektiraju različito i prejako svjetlo na trgove.

Prema novom prijedlogu, reklame se na Jelačićevu i Cvjetnom trgu mogu postavljati samo u prizemljima zgrada gdje tvrtke imaju svoje trgovine ili obavljaju uslužne djelatnosti.

Komentara 15

Avatar robelec
robelec
12:19 28.02.2014.

Meni najviše u Zagrebu smetaju ružni grafiti po fasadama.

DU
Deleted user
11:17 28.02.2014.

Na reklamama ne moze zaraditi ni Bandic ni njegovi rodijaci. Za to postoji sator koji - naravno - ne nagrdjuje izgled Trga....

PR
Prunus
11:58 28.02.2014.

Super.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije