Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
božićni bazar

Prva dama Hrvatske kušala pravu, hrvatsku baklavu

Hrvatska baklava
Foto: Hassan Haidar Diab
1/3
17.12.2013.
u 23:11

Tvorac naše inačice poznatoga kolača velikogorički je slastičar Memetali Zenuni, koji je na Božićnom bazaru na Velesajmu Tatjanu Josipović upoznao s receptom svoje originalne slastice, obećavši da će joj ju darovati za božićne blagdane

Na Zagrebačkom velesajmu otvoren je tradicionalni Božićni bazar, kojeg svake godine pred božićne i novogodišnje blagdane organizira Međunarodni klub žena, gdje svi predstavnici diplomatskog zbora u Hrvatskoj na štandovima prodaju svoje autohtone proizvode hrane, suvenira, piće... za simboličnu cijenu, te sav taj prihod ide u humanitarne svrhe, ove godine ide za pomoć centru za Odgoj i obrazovanje u Karlovcu.

Prvoj dami Hrvatske, Tatjani Josipović, posebnu pažnju je privukla hrvatska baklava, izložena na štandu Albanije gdje se nalazio i njezin izumitelj, poznati velikogorički slastičar Memetali Zenuni. S obzirom na to da gđa supruga predsjednika države još nije imala priliku okusiti hrvatsku baklavu, za koju je, kaže, čula samo iz medija, u 15-minutnom razgovoru s tvorcem Hrvatske baklave pokušala je doznati  tajni recept, jer željela bi je imati na svom blagdanskom stolu.

Memetali Zenuni tom je prilikom prvoj dami Hrvatske poklonio tortu. Za Večernji list je kazao kako ga je gđa Josipović upitala koja je razlika između hrvatske i arapske baklave, koji su sastojci hrvatske inačice i odakle ideja za njen nastanak. Slastićar joj je samo otkrio kako se Hrvatska baklava radi od pet vrsta čokolada i niti blizu nije slična arapskoj baklavi.

–Arapi imaju svoju baklavu , a Hrvatska svoju, ponosno je naglasio velikogorički majstor za kolače, te obećao prvoj dami, gđi Josipović da će joj za božićne i novogodišnje blagdane darovati svoju, autentičnu hrvatsku baklavu. 

Komentara 3

DH
dalibor.hren
09:52 18.12.2013.

"Autor" prve hrvatske baklave je Zagorec iz Špičkovine Memetali Zemuni.

Avatar rajetin
rajetin
11:26 18.12.2013.

"Slastičar joj je samo otkrio kako se Hrvatska baklava radi od pet vrsta čokolada i niti blizu nije slična arapskoj baklavi." I po čemu je to onda baklava?

KR
kristov
14:58 18.12.2013.

Kakva je to dama???!!!! Kome Đujić u korijenu piše, a to se imalo čuti, ne može ići u damski red. Laže li koza ne laže rog!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije