Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tomašević u problemu

Propašću projekta kompostana vraćamo se na nulu, kuda će Zagreb s biootpadom?

Zagreb: Gradonačelnik Tomašević s radnicima Čistoće skupljao nakupljeni otpad
Robert Anic/PIXSELL
23.07.2023.
u 19:48

Umjesto da iskoristi postojeći projekt, Grad će se sada oslanjati na dvije kompostane Zrinjevca nedovoljnog kapaciteta i tehnologije obrade biootpada koje zbog smrada stvaraju velik problem svim naseljima u svojoj okolici – smatra Renato Petek

Nisam sretan s tim rješenjem, no nastavit ćemo projekt gradnje kompostane u Novskoj, komunicirao je početkom mandata zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević. Dvije godine poslije okrenuo je ploču.

– Odustajemo od kompostane koja bi bila 105 kilometara udaljena od Zagreba, a glavni je razlog promjena pravila Europske komisije i novi Nacionalni plan gospodarenja otpadom. Ispada da je najkorisnije da sve bude na jednom mjestu pa u Resniku planiram centar za miješani otpad, centar za sortiranje i centar za kompostiranje – ponovio je jučer ono što se već neko vrijeme zna, odnosno da se odustaje od kompostane u Novskoj.

Razlog je tome, mogli smo čuti na lipanjskoj sjednici Skupštine, i novac iz EU fondova. Iznos sufinanciranja projekta iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, naveo je tada Tomašević, smanjio se s najavljenih 70 posto sredstava na 40 posto. Istaknuo je Tomašević i da Zagreb neće morati vraćati novac koji je iz fondova povukao za izradu postojećih projekata.

Koliko je novca potrošeno

Iako je još početkom studenoga komunicirao kako se s kompostanom ide dalje, čini se da je oporba znala da od toga neće biti ništa pa je u Skupštini u listopadu HDZ-ov Mario Župan Tomaševića priupitao kada se zadnji put sastao s gradonačelnicom Novske Marijom Kušmiš.

– Sastali smo se i telefonski razgovarali; ne znam čemu takve tvrdnje HDZ-ovaca – odgovorio je gradonačelnik. A posljednji se sastanak na relaciji Zagreb – Novska dogodio prije više od godinu dana, 5. srpnja 2022. doznajemo od gradonačelnice Kušmiš.

– Poslije smo ih zvali da dođu u Novsku, no nisu se odazvali. Zagreb nije htio odustati od svojih izmjena sporazuma, odnosno od toga da postrojenjem upravlja Zagrebački centar za gospodarenje otpadom umjesto zajednička tvrtka, kako je prethodno dogovoreno, pa smo odlučili ići u raskid – govori čelnica Novske, koja će ovoga tjedna i formalno raskinuti suradnju na projektu koji se pripremao četiri i pol godine.

Pokrenut je, podsjetimo, početkom 2019., nakon što je pokojni Milan Bandić odustao od gradnje postrojenja za biootpad u Brezovici zbog pobune građana. Nakon toga tadašnji gradonačelnik Novske Marin Piletić, sadašnji ministar rada, javio se Bandiću i projekt je ugovoren. Potom su Grad Zagreb i Zagrebačka županija potpisali ugovor o financiranju studije i dokumentacije za projekt zajedničkog sustava gospodarenja otpadom vrijedan 30 milijuna kuna koji je trebao uključivati sortirnicu i kompostanu.

– Tomašević je dvije godine šutio, a sada luta s konceptom i smjerom rješavanja problema lokacija za objekte povezane s gospodarenjem otpadom. Zbunjuje činjenica da smo još prošle godine u Skupštini donosili odluke vezane za projekt biokompostane u Novskoj, odobravali smo novac za gradnju ceste prema pretovarnoj stanici na Žitnjaku, a Grad je HEP-u platio novac za gradnju potrebne trafostanice. Zasigurno je više milijuna kuna otišlo na projekt biokompostane s pretovarnom stanicom na Žitnjaku, za što Tomašević mora dobiti odobrenje za novo preprojektiranje ili vratiti novac iz EU fonda utrošen u projektiranje. No neće vratiti pet godina izgubljenog vremena na projektu koji je sada odbacio – govori SDP-ov skupštinar Renato Petek.

Valja donijeti novi plan

Razdvajanje i zbrinjavanje biootpada je, objašnjava, ključna stavka u cilju razvrstavanja otpada koju Grad treba riješiti kako ne bi plaćao penale Europskoj uniji, a novog rješenja još nema na vidiku.

– Umjesto da iskoristi postojeći projekt, Grad će se sada oslanjati na dvije kompostane Zrinjevca nedovoljnog kapaciteta i tehnologije obrade biootpada koje zbog smrada stvaraju velik problem svim naseljima u svojoj okolici – poručuje Petek.

Projekt kompostane time se vraća na nulu jer najprije do kraja 2023. valja donijeti novi plan za gospodarenje otpadom te u njega uvrstiti Resnik, raspisati javnu nabavu za projektnu dokumentaciju, studiju utjecaja na okoliš, a i sam gradonačelnik jučer je izbjegao odgovoriti na pitanje o datumu gradnje.

– Novska nikada nije bila idealno rješenje, no nakon propasti projekta Brezovica bila je jedina izvediva opcija u nekom razumnom roku – smatra Josip Pavlović iz udruge Ekologija grada. Dodaje i kako sumnja da će doći do realizacije tog projekta.

– Tomašević sada najavljuje Resnik, prije toga najavio je da ćemo do proljeća imati 150 podzemnih spremnika u centru, da počinje graditi sortirnicu, da će zatvoriti Jakuševac u prve dvije godine... Svašta je najavljeno, no činjenica je da trenutačna gradska vlast ne može organizirati dva tjedna redovitog odvoza, a kamoli uspostaviti funkcionalni sustav gospodarenja otpadom – zaključuje.

Komentara 6

DU
Deleted user
20:29 23.07.2023.

Pa tko za ove nesposobnjakoviće glasa taj nije zdrav u glavi.....

ME
Melkiorr
21:35 23.07.2023.

Dobili su novac za provedbu ideoloških ciljeva, jedino to i čine.

LL
lijepa_li si
21:34 23.07.2023.

ekipa je izabrana da rješi komunalne probleme grada. dosad nisi rješili nit jedan. bi oni, ali očito je da ne znaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije