Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zagrebačka skupština

Pritiskom na gumb znat će se tko je od zastupnika glasao

darinko kosor,portal
Marko Lukunic/PIXSELL
26.10.2013.
u 12:13

Čelnik Skupštine Darinko Kosor najavio je da će se uvesti red u glasanje nakon slučajeva Bernardić i Brumnić

Sljedeće godine zastupnici u Gradskoj skupštini mogli bi za svaku odluku prilikom glasanja, baš kao i njihovi kolege u obližnjem Saboru, pritisnuti tipku kako bi se točno znalo tko je glasao za, tko protiv te tko je ostao suzdržan.

Uvođenje reda

Nakon što je nedavno čelnik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić tvrdio da je glasao, a snimka je dokazala da nije, a u četvrtak je i drugi SDP-ovac, Zvone Brumnić, bio optužen da nije glasao iako su snimke pokazale da je podigao ruku. Ipak, njegov glas nije uvažen, a čelnik Skupštine Darinko Kosor najavio je da će se uvesti red u glasanje.

– Ne trebaju nam više ovakva iskustva. Dobro je da se ovo dogodilo prilikom jednog formalnog glasanja, no bilo bi nezgodno da se odlučivalo o važnim stvarima – kazao je Kosor. Najavio je da stručna služba Skupštine priprema mogućnost uvođenja elektroničkog glasanja, no da će sve ovisiti o financijskim mogućnostima i cijeni projekta. Istaknuo je i kako je dvorana pod kulturnom zaštitom pa će trebati dobiti posebne dozvole.

– Počeli smo raditi i na izmjeni poslovnika kojim bismo definirali da se glasati može isključivo sa svog mjesta, i to podizanjem plave pločice koju i sada zastupnici dobiju – kazao je Kosor.

Na taj bi se način do uvođenja elektroničkog glasanja uveo red pa bi zastupnici šetnje hodnicima češće zamijenili svojim mjestima.

Brojni primjeri

Sličnih primjera izbjegavanja glasanja bilo je i prije. Tako se HNS-ovac Dragan Kovačević nije izjasnio zbog hitnog telefonskog poziva prilikom davanja podrške Darinku Kosoru za čelnika Skupštine, a za vrijeme Bandić-Šprem sukoba u Skupštini i SDP-u istu su praksu znali primijeniti neki zastupnici kako ne bi morali pokazati na čijoj su strani.

>>Brumnić šetao po vijećnici kako bi izbjegao glasovanje?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije