Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Proces implementiranja kasni

Prije godinu dana obvezali smo se na odvajanje otpada. Kako nam ide?

Spremnici za biootpad
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/7
24.04.2019.
u 18:56

Sve malo zapne, ali ide, to je bitno, tim riječima objašnjavaju u gradskoj upravi zašto još svi nemaju sve vrste kanta te zašto su žute i smeđe vrećice od lipnja čekale na skladištu.

Više manje nego više – da se u rečenici sažme što se u godinu dana od donošenja dviju najvažnijih odluka o otpadu u metropoli napravilo kad je riječ o smeću, ona bi glasila upravo tako. Jer kante su kupljene, ali nisu podijeljene jer se otpad nema kamo voziti. Edukacije su počele, ali su identične onima prije pet godina, od kojih Zagrepčani, koji i dalje stvaraju ilegalna odlagališta, očito nisu puno naučili. Vrećice se počinju dijeliti danas nakon što su godinu dana u skladištu čekale da ugledaju svjetlo dana, ali neće ih dobiti stanari zgrada, već zasad samo oni u kućama.

Natječaji zaustavljeni

– Bit ćemo prvi u Hrvatskoj po odvajanju otpada – još je lani bio uvjeren gradonačelnik Milan Bandić, koji je vjerojatno zaboravio na, primjerice, Krk, Prelog ili Međimurje, koji su još 2017. reciklirali više od 50 posto svoga smeća.

Spremnici za biootpad
1/8

A zaboravio je, čini se, i na obećanje da odvoz otpada za kućanstva nikako neće poskupjeti jer unatoč odvajanju, od studenog Zagrepčane čekaju veći mjesečni računi Čistoće. Novi cjenici, podsjetimo, trebali su biti poznati prije otprilike pola godine i trebali su biti povoljniji jer, kako su obećali iz Grada kad je potkraj siječnja prošle godine donesena Odluka o načinu pružanja javne usluge prikupljanja otpada, do kraja 2018. svi su Zagrepčani trebali dobiti kante i kontejnere u koje bi mogli bacati kamo što pripada. Zapelo je to na javnoj nabavi, odnosno žalbama na natječaj za nabavu spremnika, ali stigli su i oni pa su se smeđi, za biootpad, počeli dijeliti u veljači. Trebali su stići u Podsljeme, Brezovicu i Maksimir, ali dospjeli su samo u dio četvrti pod Medvednicom.

Djelomičan razlog za to jest i činjenica da se biološki otpad nema kamo odvoziti, odnosno njegovu oporabu Grad plaća, baš kao što se plaća i po tisuću kuna za oporabu jedne tone zagrebačke plastike. S biootpadom nema se kamo, odnosno na kompostane Zrinjevca ide samo zelenilo, a ne i kućni otpaci, koji će, konačno je dogovoreno, putovati vlakom u Novsku.

Da je Brezovica, bilo bi brže

Upravo kompostana bila je kamen spoticanja pri donošenju Plana gospodarenja otpadom lani u travnju pa je on u Skupštini izglasan mjesec dana kasnije, i to krnji, odnosno iz njega je izbačena gradnja postrojenja za biootpad u Brezovici, ali i ono za obradu građevinskog materijala u Podsusedu.

– Morali smo tražiti novu lokaciju za kompostanu, što je uzelo vremena. Sad znamo da ćemo je imati i gdje će biti, ali naravno, gradnja će kasniti za prvim planom, odnosno u odnosu na onaj koji smo imali za Brezovicu. I otpad putuje više od sto kilometara, što će utjecati na cijenu odvoza otpada – kažu nam u Gradu pa priznaju da cijeli proces implementiranja kasni, kako Plana gospodarenja tako i Odluke o prikupljanju otpada. Ipak, dodaju kako smatraju da su na dobrom tragu.

Video - Kako odvajati otpad: Kamo s mesom ili pelenama?

– Nabavili smo kamione, kojih će trebati još, baš kao i radnika, kako bi se odvojeni otpad mogao prikupljati. Započeli smo sad i edukaciju na tržnicama, ali i u školama i vrtićima – kažu u Gradu, podsjećajući na dupina, medu i žabu, tri lika koja bi djeci trebala pomoći da što bolje zapamte koje smeće ide u koju kantu. Predstavljeni su oni prije tjedan dana, a usput budi rečeno, i još 2014. godine s istom namjerom. “Sve malo zapne”, kažu nam u Gradu, “ali ide, i to je bitno”. A danas će ići s vrećicama, stižu žute od 60 litara, donijet će poštari 13 komada, što treba biti dosta za pola godine odvajanja, ali zasad samo u kućama. 

Komentara 5

DU
Deleted user
21:05 24.04.2019.

Što više razdvajamo to skuplje plaćamo.

Avatar Duran Duran
Duran Duran
15:49 26.04.2019.

Kako nam ide...?...kad sa Sljemena bacite pogled na Zagreb najveća građevina u gradu je brdo smeća u Jakuševcu....eto tako nam ide !

DU
Deleted user
22:17 25.04.2019.

Loše nam ide, hahaha... skupimo papir, dođu cigani s kombijem, prevrnu kontejner i odvezu papir, ostane smeće po zelenim površinama.. skupljamo plastiku, ljudi stvarno razvrstavaju, a čistoće nema danima....pa i sam večernjak je imao članak o tome.... staklo se jošš donekle i odvaža... a staru odjeću vade i raznose ili odbace UZ kontejner.....treba nama 100 godina da se uljudimo, a Čistoći 50g. da se organizira.... ali nam znaju masno naplatiti.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije