Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pozivaju na 'Vege izazov'

Prijatelji životinja preporučuju film o eksperimentu s blizancima: 'Ono si što jedeš'

Zagreb: Prijatelji životinja povodom Međunarodnog dana prava životinja izveli performans
Zoe Sarlija/PIXSELL
17.01.2024.
u 07:00

Deset godina je prošlo otkako su britanski biznismen Matthew Glover i njegova partnerica Jane Land, bivša učiteljica engleskog jezika, iskombinirali riječi  "vegan" i  "siječanj" te pokrenuli sada već planetarno popularnu inicijativu Veganuary kojom pozivaju sve da u siječnju isprobaju veganstvo

Istodobno s Veganuaryjem, u Hrvatskoj je stalno otvorena opcija prijave na besplatni vodič Vege izazov. Cilj oba izazova je demistificirati vegansku prehranu i približiti ekološke, zdravstvene i etičke vrijednosti takvog načina života, uz ukusne recepte i korisne informacije. – Nove prijave na Vege izazov stalno pristižu –  ističu Prijatelji životinja, koji su ga osmislili i ponudili na www.veganopolis.net.

Deset godina od postojanja Veganuaryja bilježimo nevjerojatan porast veganske ponude, u Hrvatskoj se gotovo svugdje može naići na gotove biljne proizvode: od kafića koji nude kavu s biljnim mlijekom do supermarketa sa sve bogatijom ponudom biljnih sireva i mlijeka, biljnoga mesa i svih ostalih proizvoda. Čak su se i veliki lanci brze hrane odlučili uvrstiti veganske proizvode u svoju ponudu. Njihov trend popratili su i manji lokalni restorani, a sve češće otvaraju se i restorani s isključivo veganskom ponudom jer je ona namijenjena svima, neovisno o načinu prehrane, naglašavaju Prijatelji životinja.

– Prisutnost veganske ponude i prihvaćanje veganstva poraslo je u cijelome svijetu u posljednjem desetljeću. Prijateljski raspoložen i neosuđivački pristup ‘samo probaj na mjesec dana i vidjet ćeš’ odigrao je važnu ulogu u ovoj promjeni – navodi dr. Toni Vernelli iz Veganuaryja.

VEZANI ČLANCI:

Ove godine promoviranju Veganuaryju pridružio se i Netflix izbacivši dokumentarac "Ono si što jedeš: Eksperiment s blizancima”, koji dokazuje velike dobrobiti biljne prehrane za naše zdravlja, a radi se o dokumentarnoj seriji koja je nastala na temelju rezultata istraživanja Sveučilišta Stanford. Navedena studija je usporedila utjecaj veganske prehrane u odnosu na prehranu mesom kod 22 para jednojajčanih blizanaca. 

Proučavajući blizance istraživači su uspjeli kontrolirati genetske čimbenike i čimbenike načina života te se usredotočiti samo na zdravstvene dobrobiti prehrane. Rezultati su pokazali da su oni na isključivo biljnoj prehrani imali niže razine LDL kolesterola i inzulina te su izgubili na težini, budući da su prirodno jeli više vlakana i manje zasićenih masti. Svi ti čimbenici povezani su s manjim rizikom od srčanih bolesti, koje su vodeći uzrok smrti u svijetu.

Dokumentarac obrađuje i teme kao što su razoran ekološki utjecaj proizvodnje mesa i mliječnih proizvoda. Osim najnovijeg dokumentarca, Netflix nudi i odlične dokumentarne filmove prepune životno korisnih informacija poput "The Game Changers”, "What The Health”, "Cowspiracy” i "Seaspiricy”.

–  Nebrojeno je puno dokaza da je biljna hrana dobra za naše zdravlje i da pozitivno utječe na kvalitetu i duljinu našeg života, kao i na uštedu prirodnih resursa, sprječavanje gladi u svijetu, očuvanje vode, zemlje i zraka te smanjenje zagađenja okoliša. Također, izravno utječe i na sudbinu mnogih osjećajnih bića s kojima dijelimo planet. Početak godine uvijek je dobra prilika za pozitivne promjene. Nitko ništa neće izgubiti ako prihvati izazov na samo mjesec dana. Sve kreće informiranjem o hrani koju jedemo i kako ona dolazi do naših tanjura – kazali su Prijatelji životinja u pozivu za prijave na Vege izazov.

VIDEO: Prijatelji životinja i Matei Negovetić pripremili su plant based roštilj hranu za degustaciju

Komentara 1

TM
trade_mark
15:45 17.01.2024.

da li vegani za uzgoj svojeg voća i povrća koriste stajsko gnojivo, ili umjetna kemijska gnojiva? eto, samo me to zanima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije