Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Projekt Zelene akcije

Preuzmite novu aplikaciju "Pametni zeleni telefon" i prijavite okolišne probleme

Zagreb: Predstavljanje aplikacije Pametni Zeleni telefon
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/10
10.11.2023.
u 15:17

Prednost je to što korisnik može ostati i anoniman. Nužno je priložiti fotografiju i adresu na kojoj se nalazi potencijalni problem, a prijava stiže u našu bazu. Korisnika tada upućujemo na mjerodavnu službu ili sami prijavljujemo problem – kazala je Željka Leljak Gracin, pravnica udruge

Divlji deponiji, razbacani otpad i buke s gradilišta samo su neki od okolišnih problema s kojima se susreću brojni Zagrepčani, a sada ih mogu prijaviti i putem mobilne aplikacije "Pametni zeleni telefon". Predstavljena je danas u prostorijama Zelene akcije, a rezultat je dvogodišnjeg rada na projektu "Novi instrumenti za suradnju s institucijama u pitanjima okoliša u Hrvatskoj", na kojemu je udruga surađivala s njemačkom Agencijom za okoliš.

– Projektna ideja postojala je već jako dugo, ali je tek Njemačka agencija za okoliš (UBA) pokazala interes da ga financijski podrži, na čemu smo iznimno zahvalni. Zeleni telefon je besplatni servis za građane i iznimno smo ponosno što, usprkos velikim problemima oko financiranja rada istog, ipak uspijevamo zadržati tu aktivnost, te je na ovaj način i dalje unapređivati – istaknula je Željka Leljak Gracin, pravnica Zelene akcije. 

Aplikacija je moderna verzija "Zelenog telefona", koji djeluje od 1992., te je zamišljena da služi kao spona između osobe koja prijavljuje problem i institucije mjerodavne za njegovo rješavanje.

VEZANI ČLANCI: 

– Prednost je to što korisnik može ostati i anoniman. Nužno je priložiti fotografiju i adresu na kojoj se nalazi potencijalni problem, a prijava stiže u našu bazu. Korisnika tada upućujemo na mjerodavnu službu ili sami prijavljujemo problem – kazala je. Aplikacija je besplatna, a može se preuzeti putem Google trgovine.

Trenutno je prvenstveno namijenjena stanovnicima metropole i Zagrebačke županije, no u budućnosti, kako je najavila Jasna Šumanovac, planiraju širenje i na ostale gradove. 

Komentara 1

Avatar Senf na kobasi
Senf na kobasi
16:29 10.11.2023.

Hahahaha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije