Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 208
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kvart nekad i sad

Pogledajte kako je izgledao Podsused 1901. godine

Podsused
Foto: Muzej grada Zagreba
1/4
28.11.2013.
u 08:22

Muzej grada Zagreba poziva vas na prikupljanje predmeta iz povijesti našega grada, iz svih zagrebačkih kvartova

Prvi spomen današnjeg Podsuseda vezan je uz 13. stoljeće kada se naziva Podgrađe, odnosno naselje koje nastaje podno vlastelinske tvrđave, da bi se od 15. stoljeća u izvorima nazivalo „trgovište pod tvrđavom Susedgrad“ ili „Pod Susedom“.

Poticaj razvitku dobio je gradnjom željezničke pruge 1862. i mosta preko Save 1873.

Od kraja 19. stoljeća Podsused dobiva novu ulogu postavši Zagrepčanima omiljeno izletište i kupalište. U tom razdoblju naselje se širi, raste broj stanovnika i djece.

Škola u Stenjevcu više nije mogla prihvatiti sve učenike te je 1886. godine otvorena škola u Podsusedu u unajmljenoj zgradi. Današnja škola otvorena je 1957. godine.

Krajolikom danas dominira Tvornica cementa sagrađena 1908. godine u kojoj su radili brojni stanovnici tog kraja. Cementara je zatvorena 1987. Iste godine u povodu Univerzijade u naselju se gradi sportska dvorana Sutinska vrela.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije