Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
privlačenje kapitala

Poduzetnici, uložite u Zagreb. Za svako radno mjesto Bandić daje 6000 eura!

Ulaganje u Zagreb
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
01.05.2014.
u 15:06

Grad izdao publikaciju na engleskom, "Ulagati u Zagreb", za privlačenje inozemnih investitora, a u njoj su navedene mjere kojima to žele postići. Gradski tim prije, za vrijeme i nakon provedbe projekte usluge daje besplatno

I Grad Zagreb odlučio je privući ulagače te je napravljena brošura u kojoj se izlažu važnosti grada te uputa što se sve može ponuditi potencijalnim ulagačima u suradnji s Agencijom za ulaganje kroz zakone koji su doneseni radi popravljanja ulagačke klime.

Radi se i katalog

– Ovo je prva faza u kojoj želimo upoznati ulagače s prednostima lokacije koju Zagreb ima i svim olakšicama koje ulagačima možemo ponuditi, a u tijeku je izrada kataloga s konkretnim projektima u koje potencijalni ulagači mogu investirati – kaže Sandra Švaljek, zamjenica gradonačelnika, ujedno i voditeljica radne skupine koja je izradila publikaciju.

Foto: Grgur Žučko/PIXSELL

Foto: Grgur Žučko/Pixsell

U brošuri na engleskom “Ulagati u Zagreb” među iznesenim je prednostima primjerice mogućnost da se vodi ulagače od početne faze projekta do završetka, izvještava ih se o uvjetima poslovanja u gradu uz davanje savjeta, identificiraju se poslovne mogućnosti na pojedinim lokacijama, daju se preporuke o partnerstvu, pomoć u svakodnevnim poslovnim izazovima te im ponuditi uslugu koju je počela nuditi i Agencija pri praćenju nekih važnih projekata.

Ovo je prva faza u kojoj želimo upoznati ulagače s prednostima lokacije koju Zagreb ima i svim olakšicama koje ulagačima možemo ponuditi, a u tijeku je izrada kataloga s konkretnim projektima u koje potencijalni ulagači mogu investirati

Sandra Švaljek

zamjenica gradonačelnika, voditeljica radne skupine

Zakon o poticanju ulaganja ili onaj o strateškim ulaganjima i još niz drugih kojima se želi privući ulagače dodatni su elementi koji se mogu ponuditi i ulagačima u Zagrebu.

Među njima su, navodi se, porezne olakšice na 10 godina, jednokratni novčani poticaji od 6000 eura po novom zaposleniku, više od pola milijuna eura jednokratnog poticaja za kupnju opreme i strojeva, novčani poticaji za edukaciju i treninge u vrijednosti od 80 posto iznosa obrazovnog programa te poticaji za troškove istraživanja i razvoja.

Stimulativna klima

Investicijski tim Grada sve će usluge ulagačima pružiti besplatno.
– Dva su glavna cilja gradske uprave – biti istinski servis građanima i istinska logistika poduzetnicima. Bruto domaći proizvod po stanovniku 70 posto je veći nego u ostatku Hrvatske i u Zagrebu je u protekla dva desetljeća bilo oko 50 posto stranih investicija – naglasio je gradonačelnik Milan Bandić na predstavljanju publikacije.

Od prednosti Grada koje se iznose spominje se i njegova lokacija – blizina važne luke Rijeka, činjenica da ima visokoobrazovnu radnu snagu koja je jeftinija od ostalog dijela regije, stimulativnu poslovnu klimu, brojne startup tvrtke...

Komentara 10

BE
belimo
16:36 01.05.2014.

Ma što ga lupaju o strancima. Pustite domače firme i obrte da normalno rade. Ljudi ne traže nikakve benificije, poticaje i pomoč. Pojednostavnite propise, kojekakve bespotrebne potvrde i dozvole, drugim riječima skinite im kojeg državnog činovnika sa pleća...ništa više i vidjeli budete napredak!

MA
maaraa
17:58 01.05.2014.

ovo je zaista previše.Ako g.Bandić želi stimulirati poduzetnike neka to radi iz vlastitog đepa a ne iz proračuna grada.Svako sufinanciranje zapošljavanja završi tamo gdje netreba. Netko otvori firmicu, sad popularni " j.d.oo" za malo novaca,Bandić mu da dotaciju, on nemorara ništa ni raditi, iz tih novaca to je oko 45 tisuća,taman za minimalac s doprinosima na godinu dana..... Slažem se da većinu državnog-činovničkog kadra treba maknuti jer svojim neznanjem i nedovoljnom edukaciom guše privrednike.Navest ću primjer. Uvedeni su pametni JOPPD obrasci kojima poslodavac obavještava poreznu upravu o uplaćenim doprinosima i plaći.Sistem je slijedeći:poslodavac uplati doprinose i plaće, te istog dana putem pametne kartice pošalje izvještaj PU o toj ranji.PU odmah zadužuje obveznika.Zaduženje traje sekundu a novci do PU putuju 3-5 dana.Ako vam treba potvrda da niste dužni PU npr.za natječaj nemožete to dobiti dok novac ne "doputuje" u PU. Ako vam je hitno morate u svojoj matičnoj banci dobiti potvrdu o uplačenim doprinosima sa žigom banke.Internet izvadak ne vrijedi.......Za razne natječaje ili zahtjeve za kredit banke se doslovno iživljavaju ............g.linić bi morao osmisliti jedinsvenu dokumentaciju, naučiti one koji rade na tome da znaju čitati i tumačiti sve finacijske izvještaje a ne da se sto puta jedni te isti podaci ponavljaju i ono najvažnije,sramota je da ispodprosječni knjigovođa zna propisa o plaćama i porezima od večine djelatnika PU koji na tome rade....

SP
Spezispezi
22:26 01.05.2014.

Vidjela žaba kako konje potkivaju, pa i ona digla nogu. Krenuo Zagreb u potragu za svetim gralom, za legendarnim investitorima izvana koji eto još nisu otkrili ovu genijalnu oazu gdje mogu brzo i dobro zaraditi. Kada bi ovi što su smišljali info brošuru išta znali o ekonomiji ne bi tapkali u mraku i tražili mitove i legende nego bi se okrenuli investitorima koji im stoje pred nosom i koji godinama skrivaju novac u bankama ito 160 milijardi kuna. Samo kako uvijeriti te štediše da je ružna i krastava udavača zapravo lijepa princeza to je već drugi par čarapa. Ako je itko okusio bič gradskih birokrata znati će o čemu govorim. Tu vlada takva antipoduzetnička klima da bih savjetovao svima ne da ulažu u Zagreb i Hrvatsku, nego neka zbog tih istih ni slučajno ne ulažu ni u susjedne zemlje, jer se zaraza lako može prenijeti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije