Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spektakl u Zagrebu

Počeo Advent, zapaljena prva svijeća, na tisuće lampica obasjalo Zrinjevac

Svečanim paljenjem lampica na Zrinjevcu otvoren Advent
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/37
Autori: Hina, Vecernji list
01.12.2018.
u 19:47

Tradicionalnoj predblagdanskoj manifestaciji Advent u Zagrebu i ove se godine pridružio Ured hrvatske predsjednice, koji je po drugi puta uoči Božića otvorio u subotu vrata kompleksa na Pantovčaku, pozvavši građane da posjete 'Advent na Prekrižju'

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović svečano je otvorila Advent na Prekrižju u sklopu Adventa u Zagrebu. Održano je i prigodno obraćanje javnosti. Na otvaranju je bio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Predsjednica Grabar-Kitarović potom je  zajedno s Bandićem na središnjem zagrebačkom trgu zapalila prvu adventsku svijeću kod Manduševca. Na Trgu kralja Tomislava otvoren je i Ledeni park.

Na tisuće lampica oko 19,45 sati obasjalo je Zrinjevac i time je i službeno počeo Advent.

Pogledajte video: Advent u Zagrebu

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić  pustio je blagdansku rasvjetu, a brojni građani okupili su se na ovom spektakularnom događaju.

Svečanim paljenjem lampica na Zrinjevcu otvoren Advent
1/12

Tradicionalnoj predblagdanskoj manifestaciji Advent u Zagrebu i ove se godine pridružio Ured hrvatske predsjednice, koji je po drugi puta uoči Božića otvorio u subotu vrata kompleksa na Pantovčaku, pozvavši građane da posjete 'Advent na Prekrižju' i pridruže se slavlju došašća, uz prisjećanje na motive i običaje Hrvatskog zagorja.

 'Advent na Prekrižju' svečano je otvorila predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, istaknuvši kako je cilj manifestacije poticanje druženja i zajedništva ususret radosti Božića.

Svečanim paljenjem lampica na Zrinjevcu otvoren Advent
1/16

"Sreća se umnaža kada se dijeli, ne zaboravimo to. Došašće ljubavi, svjetla, dobrote i mira najvažniji su darovi života koji nas usrećuju upravo u dijeljenju s bližnjima", kazala je predsjednica.

Ideja je svake godine program 'Adventa na Prekrižju' posvetiti jednome dijelu Hrvatske, a nakon prošlogodišnjeg podsjetnika na slavonsku blagdansku tradiciju, ove godine program je posvećen predstavljanju običaja Hrvatskog zagorja, "naše brežuljkaste čarolije i bajke na dlanu", za čije je dočaravanje Vila Prekrižje, svojom arhitekturom i okolišem, savršen odabir, rekla je predsjednica Grabar-Kitarović.

Svečanim paljenjem lampica na Zrinjevcu otvoren Advent
1/16

"Želja nam je da s ovog našeg brijega ponesete lijepe uspomene na davne dane tradicijskog iščekivanja Božića, na vrijeme i običaje koji žive zahvaljujući svima koji cijene svoju baštinu, kojom se svi mi ponosimo", kazala je predsjednica. "Vjerujem kako ćete se u ovom okruženju i vi nadahnuti te u svoja srca, u svoje obitelji i domove, prenijeti veselje, toplinu i duh blagdana", dodala je.

Svečanim paljenjem lampica na Zrinjevcu otvoren Advent
1/10

Mnogobrojni posjetitelji došli su vidjeti ukrašen centar grada i uživati u blagdanskim poslasticama na prvi dan Adventa.

Pogledajte video: Paljenje prve adventske svijeće na središnjem zagrebačkom trgu

Otvoreno za građane

Program se održava u suradnji s Gradom Zagrebom, Turističkom zajednicom i Etnografskim muzejom, u čijoj je organizaciji u Vili Prekrižje postavljena izložba božićnih lustera i jaslica. U sklopu 'Adventa, Vila Prekrižje' i dvorište oko vile ukrašeni su motivima Hrvatskog zagorja, s drvenim igračkama kao glavnim motivom.

 Građani ga mogu posjetiti svaki petak i subotu do 22. prosinca, u vremenu od 16 do 20 sati. Ulaz se neće naplaćivati i nije potrebna prethodna najava, ali svi posjetitelji trebaju proći sigurnosni pregled prilikom ulaska u prostor štićenog objekta. 

Svečanim paljenjem lampica na Zrinjevcu otvoren Advent
1/22

 Na "adventu iznad grada" posluživat će se čaj i tradicionalno zagorsko jelo zlevanka, a ove godine, petkom će biti dodatno organiziran i obilazak glavne zgrade kompleksa Ureda predsjednice.

Svečanim paljenjem lampica na Zrinjevcu otvoren Advent
1/29

U svim terminima prigodnim glazbenim programom nastupat će ansambl Strauss. Petkom su predviđeni folklorni nastupi HKUD-a Prigorec iz Markuševca, HSPD-a Sljeme iz Šestina, KUD-a Prigorski zdenec iz Vidovca i KUD-a Laz iz Laza Bistričkog. Subotama će u glazbenom programu sudjelovati učenici zagrebačkih glazbenih škola, mladi virtuozi i njihovi komorni sastavi, koji pobjeđuju na domaćim i međunarodnim glazbenim natjecanjima.

Današnjem otvorenju nazočio je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je zahvalio predsjednici Grabar-Kitarović na priključivanju manifestaciji Advent u Zagrebu.

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

 "Dobro je da smo zajedno, u vrijeme došašća, pred božićne i novogodišnje blagdane", rekao je Bandić.

 "Ovo sve što smo napravili, napravili smo zahvaljujući našim ljudima u Zagrebu. Da nema te topline, te pozitivne emisije, širine i širokogrudnosti, tople duše zagrebačke, širom otvorenih vrata, multikulturalnosti, multietničnosti, mi ovo ne bi u Zagrebu napravili", istaknuo je.

Puno je bogatijih gradova i mnogoljudnijih i bogatijih zemalja, ali Advent "nije nitko nije napravio kao mi u Zagrebu, jer mi imamo taj timbar, pečat, imamo jedan ljudski lik", dodao je Bandić te, citirajući papu Franju, pozvao sve građane da koriste "ova četiri tjedna došašća da budemo sredstva milosrđa za sve one koji su u potrebi".

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/Robert Anic/PIXSELL

Otvorenje su uveličali nastupi folklornog ansambla "Ivan Goran Kovačić", Dječjeg zbora OŠ August Šenoa, te HKUD-a Prigorec, a nakon prigodnog glazbenog programa, svi posjetitelji pozvani su da zajedno s predsjednicom Republike i zagrebačkim gradonačelnikom obiđu izložbe postavljene u Vili Prekrižje te se okrijepe čajem i zlevankom.

Na glavnom zagrebačkom trgu Advent je započeo paljenjem prve adventske svijeće na Manduševcu. Uz gradonačelnika Milana Bandića paljenu prve adventske svijeće bila je i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Prvu svijeću zapalio je gradonačelnik na vijencu oko Manduševca uz nastup kulturno-umjetničkih društava koji su u narodnim nošnjama i uz božićne pjesme otvorili adventska događanja ususret Božiću. Oko Manduševca okupilo se mnoštvo Zagrepčana i turista, a s oduševljenjem je pozdravljen trenutak paljenja adventskih svjećica na središnjem zagrebačkom trgu.

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Nakon što je zapaljena prva adventska svijeća, predsjednica je otvorila i Božićnu bajku, lokaciju s bajkovitim kućicama na Trgu Bana Jelačića s božićnom gastronomskom ponudom i glazbenim božićnim hitovima.

Na večerašnjem otvorenju  zagrebačkog adventa bili su i izaslanik predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić, ministar turizma Gari Cappelli i predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić.

 "Svečano proglašavam Božićnu bajku otvorenom. Neka krene padat' snijeg!", rekla je predsjednica nakon čega su se pahulje umjetnog snijega zavijorile iznad adventskih kućica uz oduševljenje brojnih turista. 

Tijekom cijelog dana brojni Zagrepčani kao i turisti obilaze središte grada. 

Komentara 35

Avatar miyamoto
miyamoto
22:57 01.12.2018.

Bravo Zagreb. No vazno je skromnost odrzavati i pomoći potrebitima. Posebnu paznju iskazati starijima i nemoćnima. Uzajamna ljubav između ljudi, i ljudi i Boga su bit Bozića. Zivjeli svi ljudi, neka nam je blagoslovljen Advent

HR
Hrvatska
18:32 01.12.2018.

Bravo kraljice.❤️🥰

DU
Deleted user
21:21 01.12.2018.

Levičarima otkazuju aparati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije