Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zastupnik Petek podržao inicijativu

"Ploče za one s teškoćama u govoru treba postaviti u sve ustanove i jave površine"

Zagreb: Konferencija za medije skupštinskog zastupnika Renata Peteka
Matija Habljak/PIXSELL
26.10.2023.
u 18:38

–Komunikacijska ploča jedan je od oblika potpomognute komunikacije i koristi se za unaprijeđenje komunikacijskih vještina. Uključuje upotrebu različitih simbola koji se primjenjuju kao nadopuna nedovoljno razvijenom govoru te kao potpuna zamjena za komunikaciju govorom

Saša Radić, predsjednica Hrvatske udruge radnih terapeuta i roditelja djece s teškoćama,m gradski zastupnik Renato Petek (SDP) održali su u dječjem parku u Maksimiru konferenciju za tisak u povodu mjeseca svjesnosti o potpomognutoj komunikaciji i Međunarodnog dana međusobnog pomaganja.

Prezentirano je i korištenje komunikacijske ploče za djecu s teškoćama u govoru, kao i potrebu za njihovim postavljanjem u sve gradske zdravstvene, obrazovne, sportske i ostale ustanove te na javne površine u Zagrebu za negovoreću djecu s čim će biti upoznat i gradonačelnik Tomislavu Tomaševiću. Sasa Radić, radna terapeutkinja i predsjednica Hrvatske udruge radnih terapeuta je navela kako je komunikacija jedna od temeljnih ljudskih aktivnosti i pravo koje nam nužno mora biti zagarantirano.

–Komunikacijska ploča jedan je od oblika potpomognute komunikacije i koristi se za unaprijeđenje komunikacijskih vještina. Uključuje upotrebu različitih simbola koji se primjenjuju kao nadopuna nedovoljno razvijenom govoru te kao potpuna zamjena za komunikaciju govorom. Kada imamo djecu u tipičnom ili atipičnom razvoju poticajna okolina je ključna. Ona može biti onaj faktor koji će promijeniti sve- naglasila je Saša Radić, po struci radna terapeutkinja. 

26.10.2023., Zagreb - Konferencija za medije skupstinskog zastupnika Renata Peteka. Photo: Matija Habljak/PIXSELL
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Eva Pavić, majka autistične djevojcice naglasila je kako su komunikacijske ploče akomodacija za negovoreće osobe jer im omogućavaju pristupačnost jezika koji nam je svima potreban da bismo mogli komunicirati i govoriti.

–Franka u svojih nepunih 10 godina života još nije doživjela da na nekom javnom prostoru ili javnoj instituciji ugleda jezik kojeg govori i da ima podržano svoje pravo na komunikaciju. Ploče bi joj omogućile jednakopravnost u komunikaciji i okupacijski pravednu prilagodbu okoline. Jezik mora biti pristupačan svima, bili mi govoreći ili negovoreći -ističe ona. 

Terezija Tišljar, radna terapeutkinja i majka djeteta s višestrukim teškoćama napomenula je da komunikacijska ploča u parku ili javnom prostoru pruža potporu svima bez obzira na sposobnosti, jer su negovoreći samo neki od korisnika koji će ju upotrebljavati baš kao što će i rampu osim osoba koje se ne kreću koristiti i osobe koje su operirale koljeno, starija populacija ili oni koji voze bicikl.

–Komunikacijska ploča će biti od velikog benefita za širu populaciju jer potiče izražavanje misli, želja, potreba, planova… 
Osim negovorećih osoba, koriste ju i djeca tipičnog razvoja koja radikronološke dobi još ne govore, no ona je korisna i za ideaciju djece koja ne mogu osmisliti igru, sekvencioniranje kod djece koja imaju izazove u prelasku iz aktivnosti u aktivnosti ili izazove unutar igre koja se sastoji od više koraka, poput igre skrivača u kojoj je potrebno žmiriti, brojati, tražiti te se te potom iznova skrivati. Ploča će omogućiti i bolje razumijevanje izgovorenog sadržaja kod djece koja imaju problem jezičnog razumijevanja te osigurava predvidivost događaja što osobama s izazovima u samoregulaciji omogućuje ostanak unutar njihove sigurne zone - navela je. 

Renato Petek napominje pak kako je došao podržati ovu inicijativu te se nada da će Grad Zagreb, kao i mnogi drugi gradovi, uvrstiti postavljanje komunikacijskih ploča kao svoj program redovnog sustavnog rješavanja potpomognute komunikacije u svojim ustanovama, kao i u javni gradski prostor.

–Grad Zagreb je dugo godina imao fokus na rješavanju fizičkih prepreka pristupačnosti za osobe s invaliditetom u prostoru, u objekte ili pristup javnom gradskom prijevozu. A potrebno je raditi i na uklanjanju prepreka u komunikaciji, tj. osigurati potpomognutu komunikaciju za one naše sugrađane kojima je takva podrška potrebna jer je pravo na komunikaciju jedno od temeljnih ljudskih prava - naglasio je Petek te doao kako je u Zagrebu na inicijativu rdoitelja u javni dječji park u Dubravi postavljena jedna ploča, no potrebno je da ih bude znatno više. 

Na kraju je Saša Radić napomenula da se u subotu, obilježava Svjetski dan radne terapije te je pozvala zainteresirane koji žele više ćuti o potpomognutoj komunikaciji, komunikacijskim pločama, učenju korištenja istih kroz svakodnevne aktivnosti, ali i o mnogo čemu drugom poput korištenja senzoričke integracije, terapije potpomognute psima, kreativnih terapijskih intervencija ili terapijom igrom da se pridruže na Sajmu radne terapije koji će se održati u Centru za kulturu i informiranje Maksimir, u ulici Lavoslava Švarca 18 od 15.30 do 19.30 sati.

Obilježavanje mjeseca svjesnosti o Augmentativnnoj i alternativnoj komunikaciji (AAK) počela je 2007. i od tada svjesnost o njezinoj važnosti raste. Mjesec svjesnosti o AAK-u prilika je istaknuti različite načine komunikacije koje ljudi koriste (osim govora) te kako zajednički raditi na stvaranju pristupačnije i inkluzivnije zajednice. Potpomognutu komunikaciju koriste djeca i odrasli s autizmom, cerebralnom paralizom, intelektualnim teškoćama, višestrukim teškoćama, genetskim sindromima, oštećenjem sluha i sličnim stanjima koja mogu ograničiti ili potpuno onemogućiti govornu komunikaciju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije