Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kaos oko vrtića

Pljušte reakcije na upise: 'Tomašević je izazvao kaos'. 'Rekordan broj djece ostao bez mjesta'

Tomislav Tomašević u društvu svojih zamjenika na otvorenju područnog objekta Dječjeg vrtića Sesvete u Kašini
Igor Soban/PIXSELL
26.06.2023.
u 12:10

U gradskom su HSLS-u predložili transparentnije liste, vraćanje mjere roditelj-odgojitelj te povećanje sufinanciranja za privatne vrtiće

Gotovo svako drugo dijete koje je ove godine bilo prijavljeno na upisima, nije dobilo svoje mjesto u vrtiću, poručili su to na jučerašnjoj konferenciji zagrebačkog HSLS-a Darko Klasić i Alen Lochert pa dodali kako je riječ o rekordnom broju od 3180 neupisanih mališana, odnosno, njih čak pet tisuća ako se dodaju i oni koji nisu upisani zbog dobi. Dodali su i kako gradska uprava nema nikakvu strategiju za osiguravanje mjesta u vrtićima.

-Roditelji neupisane djece bit će godinu dana prepušteni sâmi sebi i kojekakvom "snalaženju", što je neprihvatljivo jer ovaj problem predstavlja iznimno ozbiljno gospodarsko i socijalno pitanje. Nažalost, gradska vlast je članovima otprilike 5000 obitelji, užih i širih s obzirom na postojeće obrasce njihova zajedničkog suočavanja s navedenim problemom, de facto uskratila niz temeljnih ljudskih prava i sloboda- istaknuli su na konferenciji pa dometnuli kako tu spadaju i oni roditelji koji nekoliko godina očekuju upis u vrtić, u koji je njihovo prvo dijete redovno upisano, ali ne i drugo zbog neispunjavanja, kako su ustanovili, nejasno i neracionalno utvrđenih uvjeta.


>>VEZANI ČLANCI: 


Klasić je iznio i nekoliko prijedloga kojima bi, kako je ustvrdio, postupak upisa bio transparentan te bi manje djece ostalo ispred vrata Zagrebačkih vrtića. Među njima su objavljivanje interaktivne i transparentne upisne liste koja uključuje uvjete, vrednovanje i poredak upisanih gdje svatko može vidjeti svoj poredak na listi kao i bodovanje, nastavak programa roditelja-odgojitelja do uzrasta od 7 godina te povećanje sufinanciranja upisa djece u privatne vrtiće.

U gradskom su HSLS-u prokomentirali i odluku Upravnog vijeća Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski prema kojoj je za novu ravnateljicu predložena Kristina Bukojević Flegar pa istaknuli kako je ona jedina od petero kandidata koja, prema Statutu iz 2022., ne ispunjava uvjete za tu poziciju. S obzirom na to da ravnateljicu mora potvrditi gradonačelnik Tomislav Tomašević, Lochert je poručio kako Tomašević taj prijedlog trebao odbiti te uz to smijeni članove Upravnog vijeća te, kada se oformi novo, ponoviti natječaj za ravnatelja Lisinskog. 

A rekacija na rezulate upisnih lista stiže i iz Hrvatske udruge roditelja odgojitelja (HURO) iz koje tvrde kako u vrtićima nema dodatnih 500 mjesta koliko iz Grada Zagreba najavljuju da će još upisati djece, dok gradonačelnika prozivaju za kršenje Državnog pedagoškog standarda i izazivanje kaosa te traže hitno rješenje.

"Nikada toliko zagrebačke djece nije ostalo neupisano i to je problem gradske vlasti, a ne da (p)ostane problem tih obitelji čija je egzistencija ugrožena zbog gradonačelnikove loše odluke uz obećanja gradnje vrtića kroz naredne godine", stoji u priopćenju HURO-a u ponedjeljak. Tvrde da je gradonačelnik Tomislav Tomašević pribjegao opasnom kršenju Državnog pedagoškog standarda  "čime želi prikriti strašne posljedice svojih loših odluka".

Izmjenom Odluke za korisnike mjere roditelj odgojitelj priljev je nekoliko tisuća djece jasličke i vrtićke dobi u sustav vrtića, koji muku muči s neupisanim još od prošle godine, kada je preko tisuću djece ostalo neupisano, dok ih je 2000 (tada "premladi") ove godine ostvarilo uvjet za upis. Svi oni zatražili su ove godine svoje mjesto u vrtiću, da bi ih od 12.000 zahtjeva oko 40 posto ostalo neupisano, tvrdi HURO, dodajući da se radi o "velikom porazu za aktualnu vlast koja na vidiku nema rješenje za taj socijalni i gospodarski problem".


>>VEZANI ČLANCI: 


"Zbog davno najavljene, a neprovedene analize mjere i korisnika uz lažno obećanje nužne kompenzacije vrtićkih mjesta za sve u mjeri s tom potrebom stvoren je kaos", navodi udruga uz napomenu da minimalno 45 posto od 5400 korisnika iz mjere ima potrebe za vrtićima.  Tvrde i kako stvarna brojka iznosi 5120 neupisanih, a ne 3180 koliko navode iz Grada te dodaju da Zagreb ima najdužu listu neupisanih u Hrvatskoj, a još uvijek nije osmislio rješenje.

"Uz sve to, brojke koje mi prikupljamo direktno s terena i iz vrtića već sada govore kako prezentacija grada odstupa od stvarnih brojki što znači da je ovaj ogroman problem u javnosti još veći", stoji u priopćenju HURO-a.

Poručuju da "isključivost, totalna nestručnost, neiskustvo i nepostojanje dijaloga sa strane vladajućih u gradu dovode sve građane u nepovoljnu situaciju i potvrđuju kako se grad ne može voditi isključivo čudnim ideološkim vodiljama".

"Ova gradska vlast nije realizirala niti jedan svoj projekt novog vrtića, a samo novom gradnjom i na taj način povećanjem broja mjesta može doći do nužne promjene na bolje", stoji u priopćenju HURO-a.

Najavljuju da je nakon javnog savjetovanja, 13. srpnja na dnevnom redu sjednice zagrebačke Skupštine prijedlog Odluke prema njihovoj inicijativi da se uvede novčana naknada za svako neupisano dijete, a uvjereni su da novca ima kako bi se za narednu pedagošku godinu roditeljima neupisane djece pomoglo. Iz Grada Zagreba izvijestili su prošli tjedan da su zaprimili 12.260 zahtjeva za upise u vrtiće od kojih njih više od 3000 ne ispunjava uvjete zbog premlade dobi.

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec rekla je da je broj zaprimljenih zahtjeva veći gotovo za trećinu, odnosno 28 posto više nego prošle i pretprošle godine. Objasnila je da je riječ o trendu prema kojem se značajan dio zahtjeva odnosi na tzv. premladu djecu koja ne ispunjavaju uvjete jer početkom rujna ne pune godinu dana. Kad se isključi tu djecu 10 320 je valjanih zahtjeva od čega inicijalno upisano 7 140, a neupisano 3 180.

S obzirom na planove vrtića, Dolenec očekuje da će do konačnog roka moći upisati još oko 500 djece. Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević je pak ustvrdio tada da puno veći broj zahtjeva za upis u vrtiće nema veze s ukidanjem mjere roditelj odgojitelj.


>>VIDEO: Tomašević u obilasku područnog Dječjeg vrtića u Sesvete u Kašini


 

Komentara 10

Avatar Idler 3
Idler 3
12:34 26.06.2023.

Dajte-najte...to vi nami našeg TT-jca jer je stručan i sposoban !

Avatar Make my day
Make my day
12:39 26.06.2023.

Roditeljima neupisanih bi grad trebao dati jednaki mjesečni iznos s koliko subvencionira mjesečni trošak upisane djece prema vrtiću. Sve drugo je jeftina demagogija.

IL
ilustrator
12:41 26.06.2023.

živiJo gradonačelniķ!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije