Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SKUP ŽIVOT

Pitali smo vas koliko plaćate najam stana u Zagrebu. Neki daju i 850 eura

Zagreb:  Stambena zgrada Mamutica u Travnom
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
1/4
09.03.2024.
u 11:48

Prema najnovijim podacima, prosječna cijena po četvornom metru iznosi 2219 eura, pri čemu je Zagreb s prosječnom cijenom od 2623 eura najskuplji grad.

Cijene najma u Zagrebu, prema svemu sudećem, postaju luksuz, a slično misle i naši sugrađani. Koliko plaćate najam stana u Zagrebu? Jeste li morali prihvatiti povećanu cijenu? Pitanja su to koja smo vam postavili na Facebook profilu gradske rubrike Večernjeg lista. Prema najnovijim podacima, prosječna cijena po četvornom metru iznosi 2219 eura, pri čemu je Zagreb s prosječnom cijenom od 2623 eura najskuplji grad. Medijalna mjesečna neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Gradu Zagrebu za studeni 2023. iznosila je 1387 eura, što znači da je polovica zaposlenih imala manje, a polovica više od toga iznosa. Svi ti podaci govore kako najamnina predstavlja znatni dio budžeta.

"Skuplje nego u Njemačkoj"; "Uz ove skupe najmove postanari jedva preživljavaju, a što će biti kada dočekaju mirovinu bez svoje nekretnine, sam Bog zna"; "Pa prate cijene apartmana na moru, prava tržišna cijena"; "Imam svoje. Otplatio hipotekarnu i sada je moje... Umjesto da sam nekome davao stanarinu...", neki su od komentara koje ste nam ostavili ispod objave. Otkrili ste nam da najam stana plaćate i po 850, 750, 550, 500, 400, 320 eura... No, i dalje možete glasati u našoj anketi pa nam kazati koliko vi plaćate najam stana u glavnom gradu.

Svoje mišljenje s nama podijelili su i iznajmljivači. "Podstanari plaćaju režije, i tako već godinama, s tim da smo nedavno povisili cijenu s 260 na 350 eura. Ne ometamo ih i ne kontroliramo, ni dosađujemo kao gazde", piše jedan od iznajmljivača u komentarima. Ipak, korisnik čiji je komentar prikupio najviše lajkova pitao je korisnike "šta plaćaju stan 700, 800, 900 eura: Gdje radite?"

VEZANI ČLANCI:

No, još se uvijek ne osjeti pad cijena, ali se znatno osjeti pad potražnje. Nedostaje malih stanova, stanova na dobrim pozicijama te dvosobnih stanova. "Potražnja samo raste, a ponuda ne prati i dalje. Radne snage manjka i dok god je tako, nećemo moći stići tu potražnju ponudom", objasnio je za HRT stručnjak za promet nekretninama Sanjin Rastovac. Istaknuo je da ne predviđa smanjenje najamnina, već samo njihov kontinuirani rast, s obzirom na sve veći interes stranaca za život u našoj zemlji. 

FOTO Raskošna imanja u Hrvatskoj: Posjećivali ih velikani, a sada propadaju

Zagreb:  Stambena zgrada Mamutica u Travnom
1/41
Ključne riječi

Komentara 6

TR
Tripoli
12:34 09.03.2024.

Ako neko daje 850€ za najam stana to je problem njegove glave,a ne društva u cjelini...

Avatar Crni labud
Crni labud
12:01 09.03.2024.

Taj interes stranaca za život u Hrvatskoj je mit koji se stalno podgrijava u medijima. Njih nekoliko desetaka koji trajno dođu nije dovoljno da podignu cijene. Pravi pokretač rasta cijena su strani radnici koje agencije masovno uvoze i turistički najam odnosno Airbn.

VG
Vgboy
13:40 11.03.2024.

U HR su cijene nerealne,ali u skladu sa svime ostalim,sve je laž, ništa nije onako kako izgleda na prvi pogled,kako drugačije objasniti silne nesrazmjere između službenih prihoda,kupovne moći i situaciji na nekakvom tržištu Stanovi se prodaju prije nego su završeni bez obzira na stalni rast cijena trgovački centri su puni,za otići na ručak u nedjelju treba se naručiti obavezno, automobili se kupuju kao dobar dan,ceste su pune....... zato i najam stan ide po toj cijeni,a dokad će to sve tako ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije