Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STRANCIMA PRISTUPAČNE CIJENE

Predviđa se rast cijena najma, stanovi u Hrvatskoj postaju sve atraktivniji stranim kupcima

Zagreb:  Stambena zgrada Mamutica u Travnom
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
1/5
03.03.2024.
u 22:11

Stanje na tržištu nekretnina u Hrvatskoj pokazuje kontinuirani rast cijena i sve veću nedostupnost stanova i kuća većini građana. Istovremeno, sektor građevinarstva bilježi značajan procvat, predstavljajući ključni faktor gospodarskog rasta

Cijene nekretnina i dalje ostaju nedostižne za većinu hrvatskih građana, s porastom od 10,9 posto u zadnjem tromjesečju 2023. u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Prema najnovijim podacima, prosječna cijena po četvornom metru iznosi 2219 eura, pri čemu je Zagreb s prosječnom cijenom od 2623 eura najskuplji grad.

Situacija nije povoljna ni kada je u pitanju najamnina. U nekim gradovima, mjesečni najam gotovo je jednak prosječnoj ratnoj anuiteti kredita, pri čemu je potrebno izdvojiti oko 550 eura u prosjeku za trošak stanovanja, piše HRT.

Građevinski sektor bilježi procvat, uz turizam i potrošnju, predstavlja ključni pokretač gospodarskog rasta. U posljednjem tromjesečju prošle godine, zabilježen je rast od čak 8,4 posto. Međutim, primjećuje se opadanje broja transakcija kupoprodaje nekretnina, što često može biti prvi znak mogućeg pada cijena nekretnina.

POVEZANI ČLANCI:

"Sada su skoro izjednačene cijene u Hrvatskoj i u zapadnim zemljama, što je dovelo do povratka naših radnika. Dovelo je do toga da se otvaraju obrti, povećan je njihov broj", kaže predsjednik Udruženja obrtnika grada Zagreba, Antun Trojar.

"Možemo reći da je to sigurnih deset godina aktivnosti i dobroga posla u Hrvatskoj i tim više možemo reći da će razvoj graditeljstva biti u najmanju ruku na ovoj razini, ako ne i još većoj", oglasila se i Mirjana Čagalj, potpredsjednica HGK za graditeljstvo i promet.

FOTOGALERIJA Raskošna imanja u Hrvatskoj: Posjećivali ih velikani, a sada propadaju

Zagreb:  Stambena zgrada Mamutica u Travnom
1/41

U građevini ne bi trebalo manjkati ni radnika ni novih projekata. "Ukupno građevinarstvo ima negdje između 130 i 150 tisuća zaposlenih. BDP je između 6 i 6,5% društvenog proizvoda u Hrvatskoj, on bi trebao biti na nivou 8 do 10% i onda bi mi bili među razvijenim državama u Europi", izjavio je Miroslav Habijanec, predsjednik Uprave tvrtke "Radnik", Križevci i predsjednik HUP-Udruge poslodavca u graditeljstvu.

Skoro je sklopljen Kolektivni ugovor u kojem su određene osnovne plaće prema različitim grupama složenosti. Sindikat će pratiti njegovu provedbu u praksi.

POVEZANI ČLANCI:

Kvalitetu gradnje je komentirao i stručnjak za promet nekretninama Sanjin Rastovac. "Da se neka stagnacija u obliku potražnje događa - da, ali u obliku građevinarstva mislim da idemo istim tempom dalje jer kronično nedostaje dobrih nekretnina, dobre novogradnje", rekao je. 

Još se uvijek ne osjeti pad cijena, ali se znatno osjeti pad potražnje. Nedostaje malih stanova, stanova na dobrim pozicijama te dvosobnih stanova. "Potražnja samo raste, a ponuda ne prati i dalje. Radne snage manjka i dok god je tako, nećemo moći stići tu potražnju ponudom", dodao je Rastovac. Istaknuo je da ne predviđa smanjenje najamnina, već samo njihov kontinuirani rast, s obzirom na sve veći interes stranaca za život u našoj zemlji.

VIDEO Kultna Diana nekoć je bila mjesto okupljanja elite i homoseksualaca. Danas je koriste najsiromašniji

Komentara 9

Avatar Dražen Katić
Dražen Katić
16:16 04.03.2024.

Kada se prošećete Zagrebom vidjeti ćete mnogobrojna gradilišta na kojima se rade moderne zgrade sa vrlo atraktivnim i skupim stanovima. Građevinske tvrtke kupuju ne samo parcele po Zagrebu, već i starije zgrade, kuće i vile u kojima nitko ne stanuje, ruše ih te na njihovim mjestima niču nove skupocjene nekretnine. I u drugim većim hrvatskim gradovima je slična situacija. Nove nekretnine koje se grade nisu jeftine. Za većinu građana Hrvatske te nekretnine su njima financijski nedostižne. Temeljno pitanje o kome razmišljam je: Za koga se rade te skupocjene nekretnine?

O2
Ožujak.2023
08:59 04.03.2024.

Nisu ovi stranci ništa vidili dok u Hrvatsku nisu došli. Tek ovdje su uspjeli otvoriti oči! Ma dajte molim vas, dosta više s glupostima..

AN
AnaJosipNikoAntonio
05:25 04.03.2024.

Takve nebulozne naslove se više neda gledat.Porez na nekretnine će rješiti stvar krajem godine.Ovo je cisti balon

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije