Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sigurnost u zagrebu

Peščenica i Donji grad kvartovi 
na lošem glasu

Razbojnik
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/5
17.03.2015.
u 09:30

Dubrava, koja je dosad smatrala opasnim kvartom, po rezultatima je triput sigurnija od centra Zagreba

Najveće šanse da ćete se potući u Zagrebu imate zateknete li se u Donjem gradu - tamo se lani u prosjeku svaki peti dan zbila jedna tučnjava, dok je situacija potpuno suprotna u tzv. elitnom djelu grada - podsljemenskoj zoni - gdje lani nije bilo nijednoga fizičkog obračuna, barem sudeći prema godišnjem izvješću o stanju i kretanju sigurnosnih pokazatelja koje je nedavno objavila zagrebačka policija.

Rekordno dobra godina

Prema istom izvješću najopasniji je zagrebački kvart Peščenica-Žitnjak, gdje su 2014. godine prijavljena čak 1453 kaznena djela, dok je najspokojnija četvrt spomenuto Podsljeme sa samo 89 lani prijavljenih kaznenih djela.

Da je na ulicama Peščenice opasno možda i više no što misle njezini stanovnici svjedoči kuharica Sofija Brajković priznajući da je doživjela već tri napada.

– Na putu kući kroz park okružila me skupina muškaraca i tražila novac. Već 30 godina ovdje živim sa suprugom i smatram da je kvart jako nesiguran, a situacija je sve gora i gora, pogotovo kad padne mrak, tada nije sigurno za šetnju - kaže S. Brajković i napominje da bi policija trebala taj dio grada noću češće nadzirati. Međutim, njezin kvart i nije najproblematičniji, gleda li se koliko u njemu živi ljudi. Naime, policija ističe da treba imati na umu područje koje četvrti pokrivaju kao i brojnost stanovništva. Po broju nedjela u odnosu na broj stanovnika najnesigurniji su Donji grad i Trnje, a kao mirni po toj se stopi kriminalitetu izdvajaju Novi Zagreb - istok, ali i područja među Zagrepčanima gotovo tradicionalno na lošem glasu - Gornja i Donja Dubrava, po pokazateljima i tri put sigurnija od Donjeg grada! Kada je u pitanju ukupni broj prijavljenih kaznenih djela, prošle godine ih je prijavljeno 13.502, gotovo dvije tisuće manje nego preklani pa se tako 2014. godina svrstava u dosad rekordno dobru godinu u pogledu urbane sigurnosti.

Legitimirali 43.500 ljudi

Potpuno suprotno, u velikom porastu naspram 2013. godine su prekršaji protiv javnog reda i mira, posebno uživanje alkohola i droga na javnom mjestu, kojih je čak 178 posto više nego 2013. Više je tučnjava i omalovažavanja službenih osoba, dok su odavanja skitnji i prosjačenju uglavnom u istim razmjerima. Kada je u pitanju dob počinitelja, najviše je onih koji su stari između 29 i 39 godina. Maloljetnih počinitelja bilo je 212, među kojima 17 djece mlađe od 14 godina. O tome koliko je policija na terenu govori i to da je prošle godine legitimirala 43.500 građana.

a Teške krađe, njih 116, i računalne prijevare, njih 111, najčešća su kaznena djela koja su počinili maloljetnici stariji od 14 godina u Zagrebu u prošloj godini. Počinili su ukupno 427 kaznenih djela, što je gotovo identična brojka onoj iz 2013. godine. Razbojništvo, krađe, iznude i  bludne radnje neka su od 17 kaznenih djela koja su počinila djeca mlađa od 14. To je neznatan pad u odnosu na 2013., kada je bilo 19 takvih nedjela.

U pogledu prometne sigurnosti, na zagrebačkim je cestama lani bilo 6524 prometnih nesreća, što je 11,4 posto manje nego godinu ranije, ali je samih prekršaja u prometu bilo za čak petinu više, odnosno 159.601.

Komentara 2

ZG
zg223
10:11 17.03.2015.

od kad nam je malnar otisao sve se raspalo :/ haha

PA
Pajkoslava
14:10 17.03.2015.

koliko ja znam, pescenica je naziv za grupu kvartova (ferencica,volovcica...itd), kao sto imamo sopot, zaprudje...itd. u Novom Zagrebu. onda je logicno kad sve to uzmemo u obzir da ima velik broj nedjela. Na pesci sam prezadovoljna i dovoljno se sigurnom osjecam. zivim tu preko 30 godina i ne bih mijenjala kvart za tisucu podsljemenskih zona!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije