Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obnova

‘Perivoj nam već izgleda kao da je iz bajke’

Jastrebarsko
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/5
10.04.2015.
u 14:00

Četiri godine traje obnova kulturnoga bisera, slijedi glavni zalogaj - dvorac Erdödy koji je najvažniji segment obnove prostora

S radovima su počeli prije četiri godine, a stat će tek kad se u potpunosti obnovi i najvažniji segment jaskanskog perivoja Erdödy – dvorac.

Za to su, kažu iz Grada Jastrebarsko, izradili studiju izvedivosti, arhitektonsku snimku, izvršili arheološka i restauratorsko-konzervatorska istraživanja te izradili studiju konzervatorsku studiju, a do kandidiranja obnove dvorca za fondove Europske unije, objasnili su, dijeli ih još izrada glavnog i idejnog projekta.

Rasvjeta i žitnica

Dotad, govori gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel, radi se na završetku šetnica uz jezero u perivoju i povezivanju otočića s obalom jezera.

– Trenutno se rade drvene šetnice – objasnio je Novosel te dodao kako će se uskoro saditi i zamjenska stabla na mjestima 150 porušenih u uraganu Teodor prije godinu i pol, a uredit će se i šetnice, odnosno staze oko samog dvorca.

Kako je rekao gradonačelnik, nova obnova perivoja vrijedna je 2,5 milijuna kuna, a s njom će se krenuti čim se Gradu odobre sredstva Europske unije, za čije su fondove kandidirali ponovnu restauraciju perivoja Erdödy. Podsjetimo, veći radovi oko dvorca krenuli su 2012. godine, kad je postavljena rasvjeta u perivoju.

– Kako bi perivoj postao mjesto u kojem se sigurno može šetati, boraviti, ali i održavati različite manifestacije, postavljeno je pedesetak lampi javne rasvjete – ispričao je Novosel te podsjetio kako se obnova nastavila oko žitnice dvorca, koja je uključila uređenje više od tri i pol tisuće kvadrata travnjaka, sadnju drveća, grmlja, cvijeća i živice, a postavljen je i manifestacijski plato ispred žitnice, koja je i sama, u konačnici, potpuno obnovljena.

Posljednji veći zahvat u perivoju, objasnio je Novosel, bila je izgradnja mosta Ljube Kraljević, koji je otvoren krajem prošle godine. Drveni most spaja središnju gradsku prometnicu s povijesnom jezgrom a, prema legendi, nosi ime nikad prežaljene ljubavi upravo grofa Stjepana Erdödya.

–Most smo izgradili uz pomoć Lidla u kojem se, kroz dva mjeseca, od svakog računa kuna izdvajala baš za most. Prikupljeno je 150 tisuća kuna, a ostatak novca, 450 tisuća, izdvojeno je iz gradskog proračuna – rekao je Zvonimir Novosel.

Majka joj pričala

Obnovom perivoja zadovoljni su i sami Jaskanci.

– Kad dođete navečer, ovo izgleda poput bajke. Sve je osvijetljeno, pa možete šetati tik uz jezero ili potok i samo uživati – rekla je Vera Mrakužić koja se, kako je objasnila, u perivoju redovito šeće sa psom, a na igralištu uz dvorac zabavlja se s unucima. Jedina želja joj je, kako je rekla, još obnova dvorca o čijim joj je stanovnicima i njihovim dogodovštinama često, objasnila je, često pričala majka.     

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije