Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prosvjed u gorici

Nogostupe i uspornike nam obećavaju prije svakih izbora, a nikako da ih postave!

Velika Gorica: Građani prosvjeduju zbog prometnog kaosa u Tomaševićevoj ulici
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/7
29.01.2021.
u 11:42

Stanovnici Ulice kralja Stjepana Tomaševića jučer su održali miran prosvjed kojim od gradske uprave zahtijevaju uređenje prometnice na kojoj nema nogostupa, uspornika, a ni parkirnih mjesta iako se u njoj nalze dva dječja vrtića, stambene zgrade i gradski bazen.

"Imam dvoje djece od tri i pet godina. Prije par dana malo je nedostajalo da Velika Gorica ima dva građana manje. Naime, kako iz zgrade izlazim direktno na cestu, auto je zakočio metar ispred nas. Dijete je potrčalo za loptom, a ja za njim. Ovo je ulica strave i užasa. Za svake kiše trebaju nam čizme do koljena, djecu vodim u vrtić sa strepnjom koja će nas budala zgaziti i poprskati. Svakodnevno djeca idu u srednju školu u kojoj i sam radim, mokra od lokvi koje su dubine i do 30 cm na nekim mjestima. U istoj ulici živim, a parkinga ni na tragu, još kad se dodaju korisnici ljekarne, zagrebačke banke i ostalih subjekata ulica je užas. Hitno joj je potrebna rekonstrukcija", napisao je Zoran Lovrić, stanovnik Ulice kralja Stjepana Tomaševića i profesor-mentor strojarskih predmeta u velikogoričkoj Srednjoj strukovnoj školi. 

Grad: Rekonstrukcija je u planu

On je i pokretač peticije kojom se od gradske uprave traži rekonstrukcija ulice, uređivanje nogostupa i postavljanje uspornika jer se u noj nalazi njiz stambenih zgrada, ali i dva dječja vrtića i gradski bazen. Peticiju je potpisalo 500 stanovnika ulice, a u četvrtak u 17 sati održan je prosvjed na kojem su ponovljeni zahtjevi stanara. Ulica nije rekonstruirana još od njene izgradnje,a to je bilo davne 1975. upozoravaju građani. Tomaševićeva se, kažu, nalazi u svim predizbornim obećanjima koja nikako da se ostvare, a kroz nju svakodnevno prolazi više od 5 000 ljudi i još 400 djece.  

"Kao građani tražimo sudjelovanje u kreiranju rješenja naše ulice, postavljanje nogostupa, uspornika na cesti, parkirnih mjesta za stanare te prenamjenu ulice u jednosmjernu", stoji u zahtjevima potpisnika peticije i prosvjednika. 

U četvrtak se, dva sata prije prosvjeda oko problematike priopćenjem oglasila i gradska uprava. U njemu ističu da je u gradskom proračunu za 2021. predviđen iznos od 41,5 milijuna kuna za uređenje, obnovu i održavanje velikogoričkih prometnica te izgradnju novih cesta. 

“Uređenje Ulice Stjepana Tomaševića odnosno rekonstrukcija predložena je u Programu održavanja nerazvrstanih cesta u aktivnosti Uređenja prometne infrastrukture. Za predmetnu rekonstrukciju je izrađen kompletan glavni projekt za dio ulice od Ulice kralja Petra Svačića do dvorišta dječjeg vrtića. Rekonstrukcija prometnice obuhvaća izgradnju kolničke konstrukcije s oborinskom odvodnjom u dužini od 232 metra i širine kolnika 6 metara s jednostranom pješačkom stazom širine s južne strane te zaštitnog zelenog pojasa sa sjeverne strane. Pješačka staza je odvojena od kolnika uzdignutim betonskim rubnjakom. Duž trase sa sjeverne i južne strane kolnika su predviđena parkirališta. Ukupno je projektirano 48 parkirališnih mjesta od kojih su 3 parkirališna mjesta za osobe s invaliditetom.”, navode iz Gradske uprave.

Građani: Pokažite dokumentaciju  

Predviđa se i odvodnja oborinske vode s površine prometnice putem slivnika u oborinsku kanalizaciju te zamjena postojećeg vodoopskrbnog cjevovoda u Ulici S. Tomaševića s kućnim priključcima. Izvršit će se i sanacije kolničke konstrukcije u dužini od 90 metara ulice koja vodi prema dječjem vrtiću uz sanaciju pješačke staze u dužini od 80 metara. Na molbu stanara ulice na kolniku će se ugraditi ploha za smirivanje prometa jer se prema riječima stanovnika ulice mnogobrojni vozači ne pridržavanju propisanih ograničenja brzine.

Međutim, građani nisu zadovoljni reakcijom gradske uprave jer u njihovom priopćenju nije jasno navedeno što namjeravaju poduzeti i kada će radovi početi, kaže nam inicijator peticije i prosvjeda Zoran Lovrić. 

28.01.2021., Velika Gorica - U Tomasevicevoj ulici u Velikoj Gorici gradjani su odrzali mirni prosvjed zbog unatoc obecanjima neizgradjenih nogostupa u uspornika prometa. Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL/Privatna arhiva

 -Mi želimo dijalog, a oni nas se za sad boje saslušati. Velika Gorica je peti po veličini grad u Hrvatskoj, a vlast oteže s uređenjem ceste dugačke 500 metara! Želimo odgovore i suradnju, ali za sad samo dobivamo šutnju. Slali smo im mailove, no za sad nismo dobili odgovor, a ni projektnu dokumentaciju. Nema je ni na službenim stranicama grada. Jedino što imamo je obećanje, a istu stvar obećaju prije svakih izbora, a ništa do sad nije realizirano - objašnjava Lovrić te najavljuje novi prosvjed koji će se ovoga puta održati zbog parka u Cvjetnom naselju u kojem nema dovoljno sadržaja za djecu. 
 

Komentara 4

KO
Kokoiduhovi
14:46 29.01.2021.

To vam je kao i kod nas u Zagrebu; grad propada, vodovod, mostovi, ulice, zgrade...sve neodržavano i šugavo, rupe po cesti i lokve uz rubove...ma sve isto...a opet, vi godinama birate HDZ i Barišića, a mi Bandića (prikriveni HDZ -- žetončići). Dakle....na izbore i birajte....

BL
Blomberg
14:33 29.01.2021.

Pitam se kako se ti odgovorni mogu oglusivati na sve te apele, a novaca ima, zasto su takovi uopste na tim funkcijama ???

NE
nedajurilj
16:32 30.01.2021.

Eeeeee, kako je lipse bilo kada je bio trotoar!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije