Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZNATE LI IZRAČUNATI

Ovaj zadatak za osnovnoškolce zadaje glavobolje odraslima

financije
Foto: Shutterstock
1/2
17.11.2023.
u 13:29

Uloga financijske matematike u ranom obrazovanju ključna je za lakše razumijevanje i kontrolu financija u kasnijem životu

Matematika je temeljni dio našega svakodnevnog života, od brojanja preko mjerenja, do složenijih izračuna. Koristeći se matematikom, možemo lakše postaviti stvari, razumjeti obrasce i uočiti ponavljanja pa čak odrediti daljnji tijek napredovanja raznih situacija. Smatra se da je matematika osnova svega, od novca, zgrada i cesta do interneta, proizvodnje hrane, pa čak i bolnica. No, osim “velikih stvari”, ona nam pomaže u obavljanju raznih važnih dnevnih zadataka. A većina tih stvari vezana je uz novac i financije.

Pa, ako nam je matematika, pogotovo financijski dio, toliko važan, zašto je većina nas loša u matematici? Ako mislite da ste dobri, evo jednostavnog zadatka koji svaki osnovnoškolac mora znati riješiti.

Poslodavac vam je zbog krize smanjio plaću 5%. Nakon razdoblja oporavka i dobrog poslovanja, kako bi ispravili tu nemilu odluku, uprava je odlučila plaće povećati 5%.
Što mislite o tome, jesu li se plaće „vratile na staro“? Za koliko posto su se plaće zapravo trebale povećati kako bi se „vratile na staro“?

Ako mislite da se sa 5% sve vratilo na staro, griješite. Smanjene plaće se dobivaju tako da postojeće plaće pomnožimo sa 0,95. Ali, u suprotnom slučaju, kad određujemo iz smanjenih plaća vraćanje u postojeće, računamo 1/0,95, što daje 1,0526. Dakle, trebale su se povećati za 5,26% kako bi se „vratile na staro“!

Probajte riješiti ovaj jednostavni kviz koji će svaki osnovnoškolac u 7. i 8. razredu bez problema riješiti.

Možda ćete reći to je mala razlika, zanemariva, ali što da se radi o milijunima ili većem postotku? U svakom slučaju, važno je znati dobro postaviti zadatak i riješiti ga, bez obzira na to koliko je zadatak jednostavan ili složen. U sve složenijem i međusobno povezanom svijetu, sposobnost snalaženja u zamršenostima osobnih financija ključna je vještina. Jedan način da svoju djecu opremimo ovim važnim znanjem je uključivanje financijske matematike u njihovo rano obrazovanje. Financijska matematika izrazito je važna za školsku djecu i objašnjava brojne prednosti obrazovanja naše mladeži o ovom kritičnome aspektu donošenja odluka u stvarnom svijetu.

Ključ za bolju budućnost

Financijska matematika pruža praktične temelje za razumijevanje i upravljanje osobnim financijama. Od planiranja proračuna i štednje do donošenja informiranih odluka o ulaganju, ove su vještine dio snalaženja u složenostima odraslog doba. Ranim uvođenjem financijske matematike osnažujemo djecu da donose informirane financijske odluke koje će im služiti tijekom života.

Financijska matematika također potiče razvoj kritičkog mišljenja i vještina rješavanja problema. Baveći se konceptima, kao što su kamatne stope, složenost i proračun, djeca uče analizirati situacije, procijeniti opcije i donositi informirane odluke. Te se vještine mogu prenijeti na različite aspekte života, promičući više analitički i strateški način razmišljanja. Razumijevanje financijske matematike kamen je temeljac ekonomske pismenosti. Kao budući suradnici gospodarstva, djeca moraju razumjeti načela koja upravljaju ekonomskim sustavima. Financijsko obrazovanje pruža im alate za razumijevanje ekonomskih koncepata, donošenje informiranih izbora i značajan doprinos društvu.

Nedostatak financijskog obrazovanja može dovesti do financijske nepismenosti, što zauzvrat može rezultirati lošim financijskim izborima i ekonomskom nestabilnošću. Uvođenje financijske matematike u škole pomaže suprotstaviti se ovom trendu, opremajući djecu znanjem i vještinama potrebnim za donošenje informiranih odluka o svojim financijama, smanjujući vjerojatnost upadanja u financijske zamke.

Foto: Shutterstock

Pomoć profesorima i učenicima

To su prepoznali i u Addiko banci, koja inače razvija inovativna, digitalna bankarska rješenja i spremna je podržati projekte kojima se poboljšava digitalna i financijska pismenost, posebno među mladima koji se tek spremaju za upravljanje osobnim financijama i kreću u poduzetništvo. Upravo je Addiko banka omogućila da od ove nastavne godine 2023./2024. nastavnicima na raspolaganju bude dodatni materijal za poučavanje učenika o osnovama upravljanja financijama. Nastavne materijale pripremili su studenti Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, pod vodstvom prof. dr. sc. Željke Milin Šipuš i doc. dr. sc. Matije Bašića s Matematičkog odsjeka. Ovi materijali pomoći će nastavnicima matematike da na jednostavan i razumljiv način poučavaju financijsku pismenost učenika od 7. razreda osnovne škole do 4. razreda srednje škole.

Važnost financijske matematike u obrazovanju školske djece ne može se precijeniti. Dajući im čvrste temelje u financijskim konceptima i vještinama, osnažujemo sljedeću generaciju da se snađe u složenosti modernoga financijskog krajolika. Prednosti se protežu izvan osobnih financija, pridonoseći razvoju kritičkog mišljenja, sposobnosti rješavanja problema i ekonomske pismenosti. Dok nastojimo pripremiti svoju djecu za izazove budućnosti, integracija financijske matematike u njihovo obrazovanje ključan je korak prema osiguravanju njihova uspjeha i dobrobiti. Posjetite specijal i saznajte kako sve možete pomoći djetetu da savlada osnove financijske matematike, što će mu se kasnije u životu višestruko isplatiti.

Sadržaj nastao u suradnji s Addiko bankom.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije