Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
otvoreno do 18. lipnja

Otvorenje izložbe "Mala zbirka glasova" Božene Končić Badurina u MSU

Zagreb: Umjetnica Božena Končić Badurina
Slaven Branislav Babic/PIXSELL
24.04.2023.
u 15:52

Postav je posvećen kiparici Kseniji Kantoci čije su sačuvane skulpture za ovu prigodu oživljene glasovima zaposlenika muzeja i dijele priče o sebi samima kao zatočenicima depoa u kojem već predugo borave te u naznakama prenose atmosferu skučenih radnih uvjeta u kojima su nastajale, prisjećajući se samim time i dodira ruku koje su ih stvorila, ističu iz MSU-a

Izložba Božene Končić Badurina "Mala zbirka glasova" posvećena kiparici Kseniji Kantoci otvara se u utorak, 25. travnja u Muzeju suvremene umjetnosti (MSU), u sklopu serije izložbi objedinjenih zajedničkim nazivom "Okidači".

Božena Končić Badurina za ovu je izložbu promatrala arhivske fotografije Ksenije Kantoci u njezinu radnom prostoru i na otvorenjima izložbi, čitala tekstove povjesničara umjetnosti koji su o njoj pisali, razgovarala s njima i s uskim krugom ljudi s kojima se umjetnica družila.

Na taj je način, navodi MSU, pokušala u cjelinu spojiti fragmente o umjetnici koju su gotovo svi opisivali kao blagu i šutljivu, odnosno "manje glasnu", ali usprkos tome kao "svakako jednu od najodređenijih i najustrajnijih".

Sačuvane skulpture Ksenije Kantoci za ovu su prigodu oživljene glasovima zaposlenika muzeja i dijele priče o sebi samima kao zatočenicima depoa u kojem već predugo borave te u naznakama prenose atmosferu skučenih radnih uvjeta u kojima su nastajale, prisjećajući se samim time i dodira ruku koje su ih stvorila, ističu iz MSU-a.

Božena Končić Badurina diplomirala je grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti te njemački i ruski jezik i književnost na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Radove redovito temelji na istraživanju, često se zanimajući za priče žena u različitim društvenim kontekstima.

Ksenija Kantoci (Trebinje, 1909. - Zagreb, 1995.) Kiparstvo je diplomirala na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti u klasi Roberta Frangeša Mihanovića. Samostalno je izlagala, uz ostalo, u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Pragu, Brnu, Mainzu te na stotinjak skupnih izložbi. Za rad je dobila brojne nagrade, među kojima je i Nagrada Vladimir Nazor za životno djelo.

Kustosica izložbe, koja će biti otvorena do 18. lipnja, je Radmila Iva Janković, a postavila ju je sama Božena Končić Badurina.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije