Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"privilegirani"

Otvorena izložba fotografija ratnih vojnih invalida "Dani poslije"

dani poslije (1)
Foto: Boris Šćitar/Pixsell
1/7
02.06.2010.
u 13:12

Izložba u sklopu projekta “Povlašteni, privilegirani ili ponosni” zapravo je odgovor svima koji njihove mirovine nazivaju tim riječima.

– Cilj je pokazati da naše mirovine nisu povlašene nego krvave, baš kao što pokazuju ove slike – kazao je Josip Klemm, predsjednik udruge Specijalne policije rata na otvorenju izložbe “ogoljenih” fotografija ratnih vojnih invalida pod nazivom “Dani poslije” u Domu hrvatskih likovnih umjetnika u Zagrebu.
 
Pred mnoštvom branitelja, ministrom Tomislavom Ivićem i brojnom publikom, branitelji su zamoli da se za njihove mirovine prestanu upotrebljavati riječi "priveligarane" ili "povlaštene". 

Podsjetimo, izložba u organizaciji Zajednice udruga HVIDR-a Grada Zagreba i Uduge specijalne polcije HVIDR-e Hrvatske, u sklopu projekta “Povlašteni, privilegirani ili ponosni”, zapravo je odgovor svima koji njihove mirovine nazivaju tim riječima. A da odgovor bude jasan, pomogao im je fotograf Damir Hoyka koji je besplatno snimio 43 vojna invalida.
 
– Radio sam mnogo izložbi, ali nisam ni slutio da će ova pobuditi ovako velik i pozitivan interes javnosti – kazao je Hoyka.
 
Ministar Ivić je rekao da o privilegiranim mirovinama raspravljaju samo oni koji “rata nisu vidjeli”. Prije nego što je otvorio izložbu, upitao se i: “Kako može biti privilegija izgubiti sina, oca, ruku, nogu i ostati invalid?”.

U Dom hrvatskih likovnih umjetnika trebala je doći premijerka Jadranka Kosor, no spriječio ju je obilazak poplavljenih područja u Slavoniji.
Izložba će biti otvorena do utorka, 8. lipnja.

Komentara 5

DW
dr.who
13:46 02.06.2010.

Mislim da nitko normalan nema ništa protiv invalida i branitelja,bili oni civilni ili vojni...no moraju biti svijesni da su ljudi ogorčeni,kao i neki branitelji,što se razne protuhe švercaju uz njih.Da se takvi otkriju i kazne možda bi bilo više novaca za prave i vjerujem da onda ne bi bilo svakakvih komentara.

PR
Pretorian43
19:01 02.06.2010.

Slažem se. No ipak bi mirovine pravih ratnih vojnih invalida, udovica, i roditelja poginulih branitelja trebalo prestati kolokvijalno zvati \"braniteljskim\", a pogotovo \"Povlaštenim\". Iako one to po svojoj naravi jesu, ali se u javnosti stvara lažni dojam da su ondaa svi branitelji u mirovini, jer su mirovine \"Braniteljske\". Pa onda naravno udri po njima, jer su to sve \"Privilegirani\" žderači proračuna, a ima ih brdo jedno, pa im i treba uzeti. Mislim da te naoko male greškice u medijskoj prezentaciji te problematike nisu nipošto slučajne.

XN
xnet0822
19:06 02.06.2010.

BNeka USKOK krene u akciju protiv lažnih \"branitelja\" i lažnih Invalida\" i neka istina konačno izađe na vidjelo .... Ja već jednog znam, ali neću reći ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije