Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reprogramiranje

Otkriven misterij tajne sjednice: Grad je jamac za kredit Holdingu od 2,3 mlrd kn

Jelena Pavičić Vukičević, gradska uprava
Foto: ilustracija
1/7
09.06.2016.
u 08:00

Protiv novog zaduživanja bili su SDP-ovci, HNS-ov Tomislav Stojak bio je suzdržan, dok je Sandra Švaljek izašla prije glasanja. Financijsku obvezu na sebe će preuzeti Grad odnosno Zagrepčani, ne bude li Holding mogao podmirivati obveznice

Skupštinari su na jučerašnjoj tajnoj sjednici Gradske skupštine podizanjem ruku pristali da Grad Zagreb da suglasnost Zagrebačkom holdingu za dugoročno zaduživanje i jamstvo za refinanciranje obveznica izdanih 2007. godine.

Drugim riječima – Holding će refinancirati obvezu izdavanjem novih obveznica u vrijednosti od 2,3 milijardi kuna na domaćem tržištu kapitala, na novi rok od sedam godina. Ne bude li i tada Holding mogao, kao što sada ne može podmiriti obveznice koje bi, da se nije ušlo u proces refinanciranja, dospjele iduće godine, tu će financijsku obvezu na sebe preuzeti Grad odnosno Zagrepčani.

Protiv takve odluke, kako neslužbeno doznajemo, bili su članovi zagrebačkog SDP-a, dok je HNS-ov Tomislav Stojak bio suzdržan, a nezavisna Sandra Švaljek nije dočekala glasanje – izašla je iz Skupštine prije podizanja ruku.

Kako je naglašeno, iznos godišnje naknade za jamstvo utvrdit će se tek u trenutku izdavanja obveznica.
Žao mi je što građani novim zaduženjem pokrivaju stare dugove. Javni novac je javna stvar i nema razloga za tajnost. Kada se već plaća kamata, neka ona bude niža – kazao je Davor Bernardić, šef gadskog SDP-a.

>> O čemu 'šute' u Gradskoj skupštini dok danas tajno zasjedaju

>> Holding platio 16 milijuna eura kamata za obveznice koje stižu na naplatu 2017.

Komentara 11

HR
Hrabraja
08:11 09.06.2016.

Delatiii

RA
rajevcan
09:26 09.06.2016.

molicu lijepo kakav je to tajni sastanak skupstine ako se zna sve i osim toga clanovi skupstine njih 51 nisu nikakvi ilegalci da se tajno sastaju.

HR
Hrabraja
08:12 09.06.2016.

Sad ima para za jos jedan WC i pola fontane

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije