Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTVRĐENO

Žena (80) iz Zagreba zaražena virusom Zapadnog Nila

komarac
Foto: Robert Anić/Pixsell
1/3
01.09.2017.
u 15:13

Kod 80-godišnjakinje iz Zagreba, koja se liječi na Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" sa simptomima encefalitisa, potvrđena je infekcija virusom Zapadnog Nila

Kod 80-godišnjakinje iz Zagreba, koja se liječi na Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" sa simptomima encefalitisa, potvrđena je infekcija virusom Zapadnog Nila, doznaje se u petak u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ).

Kod bolesnice su, u sklopu temeljite dijagnostičke obrade, provedene virusološke pretrage na infekciju virusom Zapadnog Nila, a rezultati analiza u Referentnom centru Ministarstva zdravstva za dijagnostiku i praćenje virusnih zoonoza pri HZJZ-u potvrdili su infekciju.

Groznica Zapadnog Nila bolest je koju uzrokuje istoimeni virus, a prenosi se na ljude, kopitare ili druge sisavce ubodom zaraženog komarca, najčešće vrste Culex, no mogu ga prenijeti i druge vrste komaraca.

Bolest se ne prenosi s čovjeka na čovjeka i pojavljuje se ovisno o sezonskoj aktivnosti komaraca u ljetnim i jesenskim mjesecima. U Hrvatskoj je od 2012. godine zabilježeno ukupno 30 oboljelih, od kojih je jedan preminuo od posljedica komplikacija.

Najčešće, u 80 posto slučajeva, infekcija prolazi bez simptoma, a u 20 posto slučajeva se razvije manifestna bolest, s uglavnom blažim simptomima koji nalikuju prehladi ili gripi, kao što su povišena temperatura, glavobolja, bol u mišićima i zglobovima te ponekad osip.

Tek rijetko se može razviti teža bolest uslijed zahvaćenosti središnjeg živčanog sustava (oko 1 posto oboljelih), sa simptomima meningitisa/encefalitisa (upale moždanih ovojnica/mozga).

Pod povećanim su rizikom osobe starije od 50 godina te osobe koje boluju od maligne bolesti, dijabetesa, hipertenzije, kronična bubrežna bolesti ili su transplantirane.

U Službi za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a ističu važnost osobne zaštite pa preporučuju nošenje dugačkih hlača i rukava tijekom boravka na području s puno komaraca.

Treba upotrebljavati sredstva koja odbijaju komarce te zaštititi prozore i vrata mrežama protiv insekata, odnosno boravite u klimatiziranim prostorima.

Također treba uklanjati u okolišu razne nakupine vode koje mogu biti mjesta za potencijalni razvoj legla komaraca.

Komentara 2

DU
Deleted user
11:14 02.09.2017.

Mnogi su ubodeni i sam imam bar desetak uboda zagrebačkih komaraca. Što nam je činiti, ovo zvuči uzbunjujuće!

QU
quovadis
15:57 04.09.2017.

Nema razloga za paniku. Virus Zapadnog Nila je nista...macji kasalj. Mediji su ovo napuhali do neba.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije