Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
majstori iluzije

Oni mogu učiniti da kip bana Josipa Jelačića s Trga – nestane!

'20.09.2013., Zagreb - Na Puckom otvorenom ucilistu otvoren je novi obrazovni smjer - iluzionist. Voditeljica Sanja Vrban, Ivica i Leonard Krakic.   Photo: Daniel Kasap/PIXSELL'
'Daniel Magzan/PIXSELL'
25.09.2013.
u 21:28

Predavanja na Pučkom otvorenom učilištu počinju u listopadu, a smjer se upisuje i u radnu knjižicu

Oni mogu učiniti da kip bana Josipa Jelačića s Trga – nestane! Oni šokiraju i zabavljaju. Gledaju ravno u zjenicu oka i manipuliraju. Bez obzira na to vjerujete li da magija postoji ili ne, Ivica i Leonard Krakić neće vas ostaviti ravnodušnima. Oni su majstori iluzionizma. Dok pričate s njima, čini vam se da će se svakoga trenutka čaša na stolu pretvoriti u novčanicu, da će vam sat na ruci nestati ili da će se jednostavno dogoditi nešto neočekivano. Poigravaju se vašim osjetilima.

– Vi nas plaćate da vas varamo. Ali, mi pošteno varamo – kroza smijeh su objasnili otac i sin Krakić.

Njihov je Mak teatar, naime, nosilac projekta prvog službenog artističkog školovanja u Hrvatskoj. Riječ je o umjetničkoj naobrazbi za zvanje – iluzionist koja u listopadu počinje na Pučkom otvorenom učilištu. I upisuje se u radnu knjižicu. Osim punoljetnosti i završene najmanje četverogodišnje srednje škole, uvjet za upis je i liječničko uvjerenje o sposobnosti za obavljanje poslova iluzionista.

– Potrebna je i fizička i psihička spremnost. Harry Potter romantično je shvaćanje naše djelatnosti. Ovaj će program svim zainteresiranima pružiti dovoljno informacija i znanja da postanu profesionalni iluzionisti – poručio je Ivica koji se time bavi više od 40 godina.

Osnove iluzionizma, manipulacije s kartama, lopticama, konopima ili maramicama, džepni trikovi, komunikologija, gluma i scenski nastup, samo su neki od predmeta artističkog trogodišnjeg školovanja.

– Prva je godina teorijska, a druge dvije bit će terenska praksa. U tijeku su predbilježbe, no cijena programa još nije definirana. Plan nam je uskoro uvesti i školovanje za struku žongler artist i klaun artist – najavila je voditeljica programa Sonja Vrban iz Pučkog otvorenog učilišta.

Ivica ima 53 godine i on je, kaže, učeni iluzionist. Leonard (23) se, s druge strane, rodio na sceni.

– Počeo sam izvoditi trikove s tri godine. U osmoj sam osvojio nagradu publike na jednom natjecanju u Pragu. To je moj život – kazao je Leonard te poručio svima koji žele biti dio profesionalnog iluzionizma da se upišu na njihov program.

– Potrebno je najmanje dvije godine intenzivnog vježbanja da se postigne stupanj efektnosti nestajanja ili lebdenja nekog predmeta ili osobe. Nije to samo čiribu-čiriba kako neki misle i diskriminiraju našu djelatnost. To je psihologija, gluma, ples, scenografija – istaknuo je Ivica Krakić te dodao kako će među predavačima biti i poznata kazališna glumica Kostadinka Velkovska koja će predavati glumu i scenski nastup.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije