Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 207
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vodena avantura

Od leuta pred raspadom napravio plovilo za putovanje Europom

drasko romac
Petar Glebov/PIXSELL
22.02.2012.
u 08:00

Avanture s plovidbe Draško Romac podijelit će s posjetiteljima 21. Sajma nautike. Svojim leutom oplovio je većinu europskih rijeka i mora, a do Pariza stigao iz trećeg pokušaja

Ovih se dana jedan od najstarijih leuta na svijetu koji još uvijek plovi morskim pučinama usidrio na prostorima Zagrebačkog velesajma ne bi li posjetiteljima 21. sajma nautike ispripovijedao svoje avanture koje u posljednje četiri godine niže s kapetanom Zagrepčaninom Draškom Romcem (61). Ovaj je ugostitelj odlučio četrdeset dana u godini tijekom ljeta ostaviti ugostiteljsku struku i posvetiti se svojoj velikoj ljubavi – plovidbi. Društvo mu u ovom pomorskom iskušenju pravi više od stoljeća star leut koji je sve donedavno bio ploveći otpad.

– Bila je to ljubav na prvi pogled. Stajao je u Tisnom na otoku Murteru sav očajan, pet godina pun vode i pred raspadom, ali sam ga svejedno kupio – prisjeća se kapetan leuta dana kada je 2001. ugledao svoj drveni brod.

Platio ga je 1500 eura, a u obnovu je uložio dodatnih 12 tisuća eura. No tu nevoljama pred velikim avanturama koje je zamislio kontinentalni pomorac nije bio kraj.

– Dva smo puta prekidali prvu plovidbu planiranu do glavnog grada Francuske, što morem, što rijekama. Prvi nam se put raspao motor, drugi put sam imao zdravstvenih problema, a treći put nam je pošlo za rukom doploviti  iz Murtera u Pariz – pripovijeda iskusni morski vuk zagrebačkih korijena.
Stari je leut, unatoč vrlo nepovoljnim vremenskim prilikama, često i orkanskom nevremenu, prošao vrlo zahtjevnu plovnu dionicu, koju mnogo mlađa i modernija plovila ne bi izdržala.

– Nije bio rijedak slučaj da bi nam se čudili na hrabrosti i ustrajnosti prilikom uplovljavanja u marine, kamo su se od lošeg vremena sklanjali nautičari – oslikava svoju avanturu Romac.

Preplovili su gotovo većinu europskih rijeka i mora, uplovili i “parkirali se” u Parizu, Londonu, Frankfurtu, Osijeku..

– Imali smo problema tijekom plovidbe na rijekama, poput Rajne gdje su veliki brodovi. Dva sam puta po noći pao i u more. Ali najveći nam je neprijatelj na plovidbi loše vrijeme – priznaje pomorac s obronaka Medvednice dodajući kao su ga na putu kroz zemlje Europe gotovo redovito pratili kiša, vjetar, magla, pijavice...Stoga ove godine konac srpnja počinje plovidbom Dunavom prema Crnom moru i oplovljavanjem Grčke.

– Tražim suputnika za ovo putovanje. Lakše je kad si s nekim – priznaje Draško Romac, koji ujedno odaje kako odlično kuha, a na svojim plovnim avanturama rado ispituje namirnice i recepte zemalja kroz koje prolazi radi obogaćivanja vlastitog gastronomskog znanja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije