Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEMA SMRTNO STRADALIH

VIDEO Novi odron smeća na Jakuševcu, ozlijeđena dvojica radnika, jednome teško stradala ruka

Foto: Kolaž/Pavao Barbarić
1/11
04.12.2023.
u 08:26

Nešto prije 7 sati ponovno se odronio dio brda otpada na zagrebačkom deponiju. Iz Čistoćina sindikata tvrde da je novo klizište puno veće nego ono prvo od 11. studenoga

Jutros je na Jakuševcu došlo do novog odrona otpada, a ozlijeđene su dvije osobe, potvrdila je zagrebačka policija za Večernji list. Do incidenta je došlo rano jutros.  

– Jutros, 4. prosinca, oko 6.40 sati u Zagrebu na deponiju Jakuševec došlo je do odrona smeća. Dvije osobe su ozlijeđene. Od 7. 55 sati zatvorena je Sajmišna cesta od Mičevca do Jakuševca u smjeru zapada. Osigurano je mjesto događaja – javlja policija. Naši izvori iz Čistoće koji su nam ustupili fotografije navode kako je teže ozlijeđen komunalni radnik Josip T. Prilikom incidenta teško mu je stradala ruka, a u ovim se trenucima liječnici bore da mu je spase.  

– Ovo je klizište puno veće nego prvo jer je masa izašla s plohe i zaštitnog kanala, probila ogradu i zaustavila se na pristupnoj cesti – kaže Pavao Barbarić iz Novog sindikata podružnice Čistoća. Tzv. nožica klizišta probila je ogradu u blizini kompostane pa Barbarić smatra da je razlog klizanja, kao i u prvom slučaju, nepravilno slaganje kontaminiranog biootpada s miješanim komunalnim. Policija, hitna i rukovodeći kadrovi Čistoće, dodaje, još su na terenu. 

Podsjetimo, golemo klizište promjera nekoliko desetaka metara na odlagalištu se otvorilo 11. studenog, a javnost je za njega doznala pet dana kasnije. Iz zagrebačke Gradske uprave tek su nakon pisanja medija izvijestili da je djelomično urušen zapadni dio odlagališta otpada Prudinec/Jakuševec, no nitko nije ozlijeđen, nema povećane koncentracije odlagališnih plinova i odlagalište uredno funkcionira.

"Odmah su poduzete sve mjere sigurnosti, što uključuje zabranu pristupa plohi na kojoj se djelomično urušavanje dogodilo i mjerenje odlagališnih plinova na lokaciji. Rezultati mjerenja nisu pokazali povećane koncentracije te zdravlje građana ni u jednom trenutku nije bilo ugroženo", izvijestili su iz Gradske uprave u prijašnjem incidentu.

POVEZANI ČLANCI:

Kažu da prema podacima na mjernoj postaji Jakuševec, u razdoblju nakon klizišta, nisu zabilježena prekoračenja satnih ni dnevnih vrijednosti parametara mjerenja. Sva mjerenja obavljaju akreditirane tvrtke u skladu s ishođenim dozvolama. Ističu i da prilikom djelomičnog urušavanja nije bilo ozlijeđenih, a Zagrebački holding odmah po nastanku događaja obavijestio je Državni inspektorat. Prve procjene ukazuju na velike količine oborina kao mogući uzrok djelomičnog urušavanja.

Komentara 28

AD
adokrmpot
07:56 04.12.2023.

ovi ne mogu upravljati smetištem ,a upravljali bi državom?

Avatar Senf na kobasi
Senf na kobasi
08:58 04.12.2023.

Tko bu kazneno odgovaral zbog ovog?

IZ
ivan.zorger
08:58 04.12.2023.

Ovo je za ostavke. KRatko i jasno. Točka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije