Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zbrinjavanje

Netko je nespreman: Još barem tri mjeseca ne moramo odvajati otpad

odvajanje otpada
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
1/2
20.06.2014.
u 13:07

U prijedlogu odluke više se ne navode ni posebno označene vrećice kao način kojim bi se naplaćivao odvoz

Odvoz otpada, čini se, neće se naplaćivati po volumenu od 1. srpnja kako je to bio plan, nego kao i dosad, prema kvadraturi, i to barem još tri mjeseca.

Nove odredbe

Toliko naime, treba proći od dana stupanja na snagu odluke o javnoj usluzi prikupljanja miješanog komunalnog otpada, biorazgradivog komunalnog otpada i odvojenog prikupljanja otpadnog papira, metala, stakla, plastike i tekstila te krupnog otpada, a čiji je prijedlog na srpanjsku sjednicu Skupštine poslao gradonačelnik Milan Bandić.

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Osim što se pomiče rok za obvezno odvajanje otpada, on se prema novom prijedlogu odluke neće morati ni odvajati kako je prije bilo predviđeno. Naime, iz odluke se briše da se mora razdvajati biootpad i komunalni miješani otpad, a prijašnja odluka definirala je i da se otpad smije ubacivati u spremnike samo u posebno označenim vrećicama.

Njih bi se moralo kupiti koliko se miješanog komunalnog otpada proizvede, a na temelju potrošnje naplaćivao bi se i odvoz otpada. Sada se pak vrećice kao mjerilo naplate iz odluke izbacuju, a prema novom prijedlogu o odvajanju otpada odvoz bi se naplaćivao kroz naknadu za prijevoz i zbrinjavanje miješanog komunalnog otpada. Odvoz biootpada propisat će se naknadno. Vrećice će morati kupovati sami građani čije smeće nije stalo u spremnik.

– Netko može smeće skupljati u bilo koju vrećicu i bacati ga u kontejnere, a da na kraju nikako ne bismo mogli utvrditi količinu koju baca – kazao je Bernard Ivičić, član Zelene akcije i Radne skupine koja je razmatrala odluku o odvajanju otpada, zašto vrećice nisu dobro mjerilo za naplatu.

– Nemamo Plan gospodarenja otpadom, nemamo lokaciju za izgradnju Centra za gospodarenje, a nedostaje i reciklažnih dvorišta i kompostana – ponovio je šef Skupštine Darinko Kosor koji je još prije upozorio da Zagreb nije spreman za primjenu odluke 1. srpnja.

Bez objašnjenja

Iako je prijedlog odluke na glasanje poslao sam Bandić, kazao je da odgode neće biti.

Ništa nije odgođeno, ni jedan dan, niti će biti. Svaki je sat dragocjen, a ne da se još odgađa – kazao je Bandić.

Komentara 4

Avatar HUZP
HUZP
20:38 20.06.2014.

Zakon o održivom gospodarenju otpadom je riješio da se otpad naplaćuje prema volumenu, a kriterij za naplatu je broj pražnjenja posuda. Iz kojeg bi razloga potrošači trebali kupovati vrećice dok mogu svoj otpad staviti u posude koje su određena volumena.. Želise naplatiti više nego je potrebno jer kada otpad bacamo u fvrećicama manje ga stane u posudu nego ako je u rastresitom stanju. Već prema starom Zakonu o otpadu i Uredbi vlade davatelji usluge su trebali riječiti pitanje naplate otpad u skladu sa zakonom , ali im to nije interes jer obako mogunaplaćivati i ono što nisu napravili jer naplaćuju puno za prazn, a u nekim vikendaškim naseljima posebno na moru naplaćuju cijele godine - nezakonito jer otpadanema. Potrošači javite se u svoje udruge i pitajte za svoja prava Tomislav Lončar, tajnik Hrvatske udruge za zaštitu potošača www.huzp.hr

DA
darkica1
21:35 20.06.2014.

Kakve su to vrećice koje ćemo morati kupovati? Bio vrećice?

Avatar Resničan
Resničan
16:14 20.06.2014.

Opet samo zavlačenja i nerad, kao i dosadašnjih godina. I onda će u zadnji tren netko reći da se ne reciklira i da je spalionica sa MBO postrojenjem potrebna. E pa građanima je više dosta ovakvog ponašanja i odgađanja u nedogled, želimo ekološki i čist grad a ne jeftine političke floskule

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije