Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kritika

D. Bernardić: Nismo spremni za odvojeno prikupljanje otpada

19.01.2014., Zagreb -Svecana dodjela nagrade Ponos Hrvatske u Muzeju suvremene umjetnosti. Udruga Ponos Hrvatske od 2005. trudi se promovirati humanost, hrabrost, postenje i dobrotu kroz price dobitnika koji svojom plemenitoscu pokazuju da je, unatoc crni
Foto: Davor Puklavec/Pixell
17.06.2014.
u 13:00

Osim strateških planova, nedostaje i kontejnera te kanti za razvrstavanje otpada, koje se rijetko vide u gradu, smatra predsjednik GO SDP-a

U posebne spremnike morat će građani od početka srpnja odvajati papir, plastiku, staklo i komunalni miješani otpad, a da Grad Zagreb za to nije spreman, smatra predsjednik gradskog SDP-a Davor Bernardić.

Što nedostaje da bi građani spremni dočekali srpanj?

– Grad Zagreb nije ništa sprečavalo da odvojeno prikuplja otpad posljednjih 15 godina. Problem je otpada strateški, no on se kod nas, nažalost, nije ni počeo rješavati. Nemamo ni plan gospodarenja otpadom, nemamo ni izmjene prostornog plana, nemamo ni prijedlog Centra za gospodarenje otpadom, a nedostaje i kontejnera i kanti, kojih je u gradu premalo.

Ako ne budemo spremni, hoćemo li plaćati penale s obzirom na to da će se time kršiti zakon?

Zagreb bi trebao biti uz bok gradovima EU kada je u pitanju gospodarenje otpadom. Pa čak i u Hrvatskoj postoje gradovi koji već imaju riješen ovaj problem. Na primjer grad Krk je na razini koju Zagreb neće moći stići idućih pet do deset godina. Da se danas krene u realizaciju Centra za gospodarenje otpadom, taj se posao ne bi mogao riješiti do 2019. godine, a da ne i govorimo do 2018. kada je zadnji rok. Posljedica će biti da će građani morati plaćati penale i zato predlažem upravi da se ozbiljno prihvati posla.

Jeste li za gradnju spalionice u Resniku, koju je gradonačelnik Milan Bandić najavio?

Treba graditi Centar za gospodarenje otpadom, a tehnologiju treba prepustiti stručnjacima. Na njemu je ovlast da realizira projekt toga centra, da sanira Jakuševac, a SDP će dati potporu konstruktivnom prijedlogu. Mi samo upozoravamo da imamo malo vremena. Da danas to počnemo rješavati, ne bismo stigli do 2018. godine.

Komentara 4

VI
vibrator
19:44 17.06.2014.

uvijek me fasciniraju ovi dečki koji misle da ne znamo tko je bio na vlasti zadnjih 15 godina. mali bandić (bero) i njegovi drmaju gradom zadnjih baš toliko godina, pa nisu niš napravili po tom pitanju. da bi dali neko rješenje to im je nemoguće. sinek daj neki projekt, plan, a ne pljuckaj bez veze.

DU
Deleted user
11:46 18.06.2014.

Ti i tebi slični,kao i tvoji mentori niste bili sposobni unazad 10 i više godina osmisliti rješenja za gospodarenje otpadom u Zagrebu,ali ste zato vrlo sposobni za političko obmanjivanje,prodavanje magle,,,,

Avatar Resničan
Resničan
13:13 18.06.2014.

Davore bravo za komentar sadašnjeg stanja ,no to sve je trebalo davno prije javno iznijeti i početi rješavati.Uvođenjem Zero Waste sustava slično kao u Ljubljani moguće je brzo postići visok postotak odvojeno prikupljenog otpada bez spalionica i skupih centara za gospodarenje otpadom. Inače Ljubljana odvojeno prikuplja oko 50% otpada što je za Zagreb "amerika".NE SPALIONICI I CENTRU U RESNIKU

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije