Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
burna skupština

'Nema više samoupravljanja. Radit ćete više za istu ili manju plaću'

gradska skupština (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
24.10.2013.
u 15:31

Radnici, mirno spavajte jer se vaša društva prodati neće. Oni koji se bave politikom neka se bave, al' neka se ne mješaju sa sindikalcima i radnicima - poručio je pak predsjednik skupštine Darinko Kosor.

Podrškom 23 zastupnika Gradske skupštine uprava  Zagrebačkog holdinga dobila je zeleno svjetlo da nastavi s planom promjene statusa podružnica kojom će one postati trgovačka društva. Ovaj put odobrenje je da se pripremi plan izdvajanja Zagrebparkinga, Vladimira Nazora, Zagrebačkog velesajma, Autobusnog kolodvora, Zagrebačkih cesta i tvrtke Zagrebački digitalni grad. Već ranije Skupština je prihvatila plan izdvajanja podružnica Vodovod i odvodnja, AGM, Čistoća, Tržnice Zagreb, GSKG, Stanogradnja i Robni terminali.

Uvod u cijelu priču dali su prosvjednici koji su se jutros okupili ispred Skupštine najavivši da će poduzimati niz akcija kako bi u konačnici zaustavili privatizaciju gradskih poduzeća. Gradonačelnik Milan Bandić kazao je da se 'rojters' ne može zaustaviti.

 - Nikakva privatizacija gradskih poduzeća nije na dnevnom redu i na nju gubimo vrijeme. Radimo ono što se trebalo napraviti od 2008. godine do danas. Privatizacije ima, raspisan je natječaj za Hrvatsku poštansku banku, autoceste, bit će i za Croatia osiguranje no u gradu privatizacije nema - kazao je Bandić. Dodao je da nikada neće dopustiti privatizaciju komunalnih djelatnosti.

- Kada budemo za šest mjeseci nudili neka poduzeća za tržište ponude, to je amen. Ljudi moraju znati da će morat više raditi, za istu ili manju plaću. Nema više samoupravljanja. Neću dopustiti ono što je moj kolega naopravio u Budimpešti, pa ja sam obišao sve europske gradove da se pripremim, napravili smo analizu da bi njome mogao mahat' ali sam bio zaustavljen prije četiri godine - kazao je Bandić dodavši da 80 posto gradskih tvrtki i kada bi ih i pokušali prodati nitko ne bi kupio jer su neprofitabilne.

Samostalno od 2014. 

Predsjednik uprave Holdinga Slobodan Ljubičić kazao je pak kako prvih sedam podružnica ipak neće početi djelovati kao zasebna trgovačka društva već 1. studenog kako je bilo planirano već će se pričekati pa će svih 14 podružnica početi djelovati samostalno s 1. siječnja 2014. godine. Nakon toga, u sklopu Društva Holding ostati će samo ZGOS, Gradska groblja, ZET i Upravljanje sportskim objektima. 

- Mogu naglasiti da u ovim postupcima radimo s vrhunskim svjetskim konzultantima koji intenzivno rade na snjimanju podružnica. Od svjetske banke dobili smo 300 tisuća eura da se snimi stanje i to se provodi. Za sada je snimljeno više od pola podružnica - kazao je Ljubičić. Potom mu se slučajno ili ne omaklo. 

- Šetanje sindikalnih povjerenika ispred Skupštine još uvijek nema nikakvog smisla - kazao je Ljubičić što su neki zastupnici rado dočekali. 

SDP-ovac Tin Pažur kazao je kako razumije prosvjednike ispred skupštine jer je predsjednik Uprave kazao da privatizacije još nema što znači da će do nje možda u konačnici i doći. HNS-ov Tomislav Stojak kazao je kako vjeruje da će zastupnici u Skupštini biti budan glas razuma kada se, hvatajući se iste rečenice Slobodana Ljubićiča, bude odlučivalo o privatizaciji.

- Ovo je jedan neuspjeli pokušaj koji se od 2006. do danas potpuno promijenio, a do kraja 2014. godine očito će i završiti. Tada je ovaj model prezentiran nešto kao najbolje, a danas se od njega odustaje. To je legitimno, ali treba imat hrabrosti to priznati - kazao je Stojak. Povukao je usporedbu s bivšim partijskim komitetima gdje se mišljenje mijenjalo preko noći.

Pusta obećanja

- Jedno mišljenje šef je imao uvečer i svi su ga slijedili i branili, a drugo ujutro nakon što je posjetio Komitet. Sada se to isto događa, ali treba imat političke hrabrosti to priznat - kazao je Stojak.

Šef HDZ-a Andrija Mikulić kazao je da je 2006. kada se osnivao Holding dano obećanje da će se u dvije godine uštedjet jedan proračun.

- Ništa od toga nije ostvareno. Nećemo podržati ovaj model. Ako je ovo model kojim se treba rješiti radnika, onda to recite. Ne možemo podržati prijedlog kojim se na brz način želi demolirati Holding. Mi predlažemo da se podružnice izdvoje s imovinom i da se na računu ostavi novac radnicima za plaće - kazao je Mikulić. Dodao je da od osnivanja Holdinga do sada prolaze kroz njega isti akteri,. 

- Jedno vrijeme su bili isto neki drugi nesposobni, pa su se ponovno prvi vratili i žao mi je što će na kraju ispaštat radnici, a krivci peru ruke - kazao je Mikulić. 

Odluku o izdvajanju podružnica branio je Vladimir Ferdelji. 

Neka pokažu što znaju 

- Ništa ne garantira da će neka poslovna ideja biti uspješna. Duboko vjerujem da ideja o osnivanju Holdinga nije dala rezultate i da se sada nudi novi plan. Logičan je zaključak SDP-a da za sve treba imati plan, no pitanje je trebamo li čekati s donošenjme formalnih odluka u tom periodu - kazao je Ferdelji. Dodao je kako nitko nije rekao da neće biti privatizacije, već da neće biti privatizacije komunalnih djelatnosti. 

- Nemojte to drukčije protumačiti. Smatram da nova uprava ima pravo da pokaže što zna, no ako ne bude znala, treba ići u novu organizaciju. To može značiti i vlasničku reorganizaciu. Zašto ne bismo donjeli odluku o koncesiji - pitao je Ferdelji. 

Predsjednik Skupštine Darinko Kosor kazao je da mu ne smetaju prosvjednici ispred Skupštine no da bi ih podijelio u dvije skupine.

- Jedna su političke stranke koje su ostvarile tri posto na izborima. Iako imaju pravo govoriti što hoće, oni nemaju tog lijeka koji nama treba dati. Najbolji je lijek skupštinska većina što će se u konačnici i vidjeti. Druga skupina su predstavnici radnika. To je njihov posao, oni kažu da se preventivno bore za svoje prava - kazao je Kosor obrazlažući da nitko nije predložio prodaju ni koncesiju nijednog udjela u Holdingu.

- Jedino su važne one odluke koje mi ovdje donosimo. Uprava holdinga, a ni gradonačelnik ne donose udluke o prodaji. To donosimo mi, zastupnici. U svoje ime i našeg kluba možemo reći da u 3,5 godine mandata koliko nam preostaje nećemo prodati nikakav udio u ZGH-u. Radnici, mirno spavajte jer se vaša društva prodati neće. Oni koji se bave politikom neka se bave, al' neka se ne mješaju sa sindikalcima i radnicima - poručio je Kosor.

>>Bandić: Ništa neće zaustaviti plan restrukturiranja Holdinga

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije