Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRAZNIK RADA

Ne stignete li na Bandićev grah, možete na Bundeku na afrički

Praznik rada
Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL
1/3
30.04.2019.
u 10:35

I ove će godine najveća fešta biti u Maksimiru, gdje će gradonačelnik Milan Bandić tradicionalno podijeliti oko 60.000 porcija graha s kobasicom.

Sve je počelo u Chicagu. Tamošnji su radnici 1886. zahtijevali bolje uvjete rada, dignuli "revoluciju" i uspjeli.

Uvedeno je osmosatno radno vrijeme i povećane su plaće, a vijest o štrajkovima brzo se proširila svijetom i radnici su masovno ustajali u borbi za svoja prava. U spomen na krvave prosvjede u Chicagu počeo se obilježavati 1. svibnja. Priključila se 1890. i Hrvatska, a prvo je okupljanje organizirano upravo u Maksimiru. Svoje su zahtjeve radnici tada saželi u tri osmice: osam sati rada, osam sati odmora i osam sati kulturnog obrazovanja. 

Tko prvi, njegova djevojka

Održano je po gradu niz prosvjeda i skupova, a najveći je bio u zgradi Hrvatskog doma, gdje se orilo: "Mi smo za rad, ali hoćemo živjeti kao ljudi!" Nakon Drugoga svjetskog rata, pak, u prvi plan dolazi slavlje prava radnika, a "Prvi maj" postaje, uz Novu godinu, omiljeni praznik. Slavilo se i po dva dana. Noć prije provodila bi se u prirodi uz logorsku vatru, na tzv. "uranku", a sljedeći dan okupljale su se obitelji, prijatelji i kolege, okretali janjci, pekli ćevapi... S vremenom je borba za radnička prava pala u drugi plan, a 1. svibnja danas asocira uglavnom na slobodan dan proveden s društvom uz roštilj, grah i zabavu.

I ove će godine najveća fešta biti u Maksimiru, gdje će gradonačelnik Milan Bandić tradicionalno podijeliti oko 60.000 porcija graha s kobasicom. Program počinje u 9.30, kada će na ulazu u park Zagrepčane dočekati Puhački orkestar ZET-a, mažoretkinje i KUD Kašina. Na vidikovcu će se od podneva do 15 sati izmjenjivati razni puhački orkestri, a program na glavnoj pozornici trajat će do 18.30. U 11 će zapjevati Gazde, a okupljene će zabavljati i DJ, zborovi, Telefon blues band... 

Bit će graha i na Bundeku, gdje se upravo održava Chill & Grill festival, a sutrašnja je tema Afrika. Poznati chef David Skoko grilat će janjetinu i piletinu u marinadi s egzotičnim voćem, a uz to će poslužiti i afričku verziju graha. Zabava se nastavlja i navečer, kada na pozornicu stupaju Soulfingersi

Dimit će se i na Jarunu, koji za Praznik rada postaje meka ljubitelja roštiljanja i druženja na otvorenome. Borba oko komadića slobodnoga mjesta već je tradicija, a počinje od ranih jutarnjih sati. Mnogi odluče ondje i prespavati kako bi na vrijeme - s obzirom na to da vlada princip "tko prvi, njegova djevojka" - zauzeli svoje mjesto na lijevoj obali Save. 

Zabave će biti i u okolnim mjestima. Zaprešić se, primjerice, priprema za tradicionalnu "Roštiljadu na Praznik rada" uz živu glazbu, dok oni sportskog duha mogu svratiti u Šiljakovinu pokraj Velike Gorice, gdje se održava malonogometni turnir, a igrat će se i pikado, stolni tenis, odbojka na pijesku... 

ZET vozi kao nedjeljom

Kako biste izbjegli kašnjenja i spriječili da "izvisite" na stanici, provjerite ZET-ov raspored jer tramvaji i autobusi ZET-a sutra voze kao nedjeljom. Tržnice će biti zatvorene, ali šoping-centri rade normalno. Morate li u poštu, na raspolaganju su vam dvije poslovnice, ona u Branimirovoj koja je otvorena od sedam ujutro do ponoći i ona u Avenue Mallu u koju možete od 9 do 21 sat. 

Što se tiče vremena, temperature bi nam trebale ići na ruku jer je najavljenih 20 stupnjeva idealno za druženje na otvorenom. No, moguće su padaline pa za svaki slučaj ponesite kišobran ili, praktičnije, kabanicu.

 

Komentara 18

KR
kritiko
12:53 30.04.2019.

radije bi crko od gladi,nego da idem na krimosov bažulj,dabogda da mu bude zadnji !

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
11:23 30.04.2019.

To braco! Sve muljaže i "projekti"su prošli u Gradskoj Skupštini, pa se može malo potrošiti para i za raju i uništavati ozon, koji uništavaju penzići nakon konzumacije ogromnih količina bažulja koji kuha "Šef" u maksimirskoj šumi. Čuo sam da poučenii tim genijalnim dernekom i Šerif u Nottingamskoj šumi, zajedno sa Robinom Hoodom isto kuha neki engleski grah. Čak i u prošlom stoljeću, u Čikagu su se izborili za neka prava, a ovdje na brdovitom Balkanu, radnici su još uvijek stoka sitnog zuba i čekatelji plaće i stečaja. Izvođači programa: - super. Folklor iz Kašine s pjesmom "Išla baba s Kašine, puna p.čka prašine". A i ovo na Bundeku bude valjda afrički grah sa zebrom, da učvrstimo prijateljstvo sa susjedima tu prek puta, iz Zimbabwea. Kud je otišao Praznik rada. E, da, a oni neki sindikalisti, ili kako se ta nakupina uhljeba zove, mahat će s nekim zastavicama koje im je kupio "Šef" i frfljati nešto radničkoj borbi u mikrofone nakon mlake Žuje, najskuplje i najlošije u okolici.

DU
Deleted user
16:44 30.04.2019.

Mene samo zanima kad će ga dijelit u Remetincu... Doktoru Ivi...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije