Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sezona je roštilja

Otkrijte tajnu savršenih umaka za meso: Što je potrebno za fini BBQ umak

Umak
Foto: Shutterestock
1/3
25.04.2019.
u 15:38

Bez dobrog BBQ umaka za meso, roštilj ne treba niti raditi, a evo i kako napraviti onaj najbolji

Dobre marinade čine neizostavan dio svakog roštilja jer je uz njih svako meso ukusnije! Marinade su mješavina masnoće i kiseline uz dodatak začina, a za cilj imaju omekšati i začiniti meso. Sve što vam je potrebno za dobru marinadu je suncokretovo ulje, jabučni ocat, žličica soli, mljeveni papar te češnjak.

Meso se stavlja u marinadu do otprilike tri sata prije nego će ići na roštilj. Koristite li u vašem umaku češnjak i luk, češnjak obavezno protisnite, dok je luk potrebno osoliti i ostaviti da odstoji. Od presudne je važnosti i da vam na mesu ne ostanu komadi luka jer bi to moglo dovesti do njihovog zagorijevanja. Izbjegavajte šećer u vašoj marinadi jer će se on na kraju karamelizirati i koncem zagorjeti. 

Foto: Shutterstock

Ako vam ostane marinade, možete joj dodati tekućinu, u vidu temeljca, vina, piva ili malo vode i poslužit će kao premaz kojim možete premazivati, začinjati ili vlažiti meso na roštilju tijekom čitavog vremena pečenja ili pak zadnjih desetak minuta, ovisno o vrsti mesa. Umaci ili tekućine za podlijevanje koriste se uglavnom kod žilavijih komada mesa, koje pečemo duže vrijeme na nižoj temperaturi. Potrebno ih je neprestano premazivati, odnosno podlijevati tekućinom ili umakom, kako bi ih time vlažili i postepeno začinjali.

Kod pripreme umaka za roštilj, mogla bi vam pomoći i vegeta BBQ marinada koja ima nekoliko aduta kao što je dimljena slatka začinska paprike, sušeni češnjak, kao i luk. Kombinirati ju možete s klasičnim jelima s roštilja, kao i konkretnim komadima mesa. Nerijetko ćete u receptu za dobar roštilj pronaći razne oblike začinjanja, pa će meso prvo okusiti suhu marinadu (rub), zatim će ga se tijekom pečenja premazivati (mop), da bi kao pečeno bilo preliveno ili se umakalo u umak za roštilj (barbeque sauce). 

Foto: Shutterstock

Roštilj umak možete napraviti isti dan, ali i osjetno ranije. Jednom napravljen, sačuvat će se u hladnjaku i nekoliko tjedana. Isto tako, rutinu možete razbiti koristeći maslac sa začinskim biljem za začiniti već gotov odrezak, kao i mnoštvom umaka (dipova) u koje ćete umakati već ispečene komade mesa. 

Sadržaj omogućio Konzum

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije