Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
apel čistoće

'Ne stavljajte u smeđe vrećice ono što nije biootpad'

Kante za smeće u Zagrebu
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/3
16.09.2020.
u 14:21

Važno je i da se ne odlaže u plastičnim vrećicama.

"Pozivamo građane na pravilno odvajanje otpada te molimo da se u smeđe spremnike odlaže samo ona vrsta otpada koja je propisana. Ukoliko se utvrdi kako u spremniku nije odložen isključivo propisani biootpad, usluga pražnjenja neće biti pružena", apel je Čistoće koji su, kako kažu, u posljednje vrijeme primijetili veće količine raznog nepripadajućeg otpada u smeđim spremnicima za biootpad.

U smeđe spremnike sav se, dodaju, biootpad treba odložiti u biorazgradive vrećice, papirnate vrećice, omotati ga u papir ili baciti direktno u spremnik. Važno je da se ne odlaže u plastičnim vrećicama.

"Odgovornim pristupom prema odvajanju biootpada razvijamo zdrave ekološke navike, proizvodimo korisni kompost za zelene površine, smanjujemo količine otpada na odlagalištu, smanjujemo emisije stakleničkih plinova i štitimo okoliš", zaključuju.

U smeđe spremnike treba odlagati:

·         kuhinjski otpad (ostaci i kora voća i povrća, ljuske jaja, talog od kave, vrećice od čaja, ostatci kruha, listovi salate, blitve, kelja i sl.) ,

·         vrtni ili zeleni otpad (uvelo cvijeće, granje, otpalo lišće, otkos trave i živice, zemlja iz lončanica, ostaci voća i povrća i sl.),

·         male količine ostalog biootpada (kora drveta, kosa i dlaka, piljevina, papirnate maramice, borove iglice, male količine papira u koje su bili zamotani kuhinjski otpaci).

U smeđe spremnike ne smije se odlagati:

·         ostaci termički obrađene hrane,

·         meso, riba, kosti, koža,

·         mliječni proizvodi, ulja i masti,

·         pepeo, ambalaža (kartonska, staklena, plastična), guma, opasni otpad,

·         obojeni i lakirani drveni otpad, odjeća, cigarete i dr.

 

Ključne riječi

Komentara 2

IB
iva.begovic
11:35 19.09.2020.

Predstavnici zgrada tj. predstavnici suvlasnika u zgradama, mogli bi puno učiniti u promociji odvojenog odlaganja otpada i konkretnim savjetima i akcijama na licu mjesta pomoći suvlasnicima, svojim susjedima. Ali predstavnici zgrada su većinom nezainteresirani (osim za naknade) i nezamjenjivi jerer su i ostali suvlasnici obično nezainteresirani za sve što nije korisno za njih osobno. Nema "švedskog pristupa" niti ga može biti tamo gdje ne žive "šveđani" iz čega proizlazi da treba početi kažnjavati.

LI
liliZG
10:33 18.09.2020.

u mom ulazu jako malo ljudi odvaja bio otpad, ima dosta starih koji tvrde da toga imaju premalo pa i dalje sve skupljaju u obične vrećice i bacaju u komunalni otpad,.... a ostalo je dosta studenata koje ne zanima odvajanje otpada i na kraju nema tu nekakve velik koristi,...... ...i ovo što govore je istina , pedeset posto vrećica u kojim je bio otpad je obična plastična , tako da niti to nema smisla,..... ..a da ne pričam da kanta stoji vani na ulici na ruku svima tako da tko god želi može u nju baciti bilo kakav otpad, jednom sam vidjela da je netko bacio plastične bočice od vode i malu vrećicu sa ostacima gableca,... i to je to ... valjda u prolazu, ... sve je to besmisleno...dok se ne uvedu kazne...i dok ta ekipa dokaže da razdvojeni otpad stvarno zbrinjava po propisu jer glavna deviza ovih kaj ne odvajaju je ...kak to čistoča sigurna baca sve na isto mjesto...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije