Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BROJI SE SITNO

Navala i gužve na 'kovinomatima', svi se rješavaju kovanica, evo što trebate učiniti i do kada je rok

Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/13
27.12.2022.
u 15:02

A što će se dogoditi sa svim tim kovanicama i novčanicama koje zamijenimo? Na temelju prakse zemalja koje su uvele euro kao nacionalnu valutu, očekuje se da će se prilikom zamjene kune za euro vratiti oko 1,1 milijarda komada kovanica kune koje ukupno teže kao 120 zagrebačkih električnih tramvaja.

Do uvođenja eura broji se sitno. Doslovno. Čine to tisuće građana u cijeloj Hrvatskoj koji su u raznim teglicama, kasicama i sličnim spremnicima godinama odvajali i skupljali žute ili pak srebrne lipe i kune u kovanicama, a sada ih se mahom rješavaju. Diljem metropole, ali i u ostalim dijelovima Hrvatske, navala je na 'kovinomate' odnosno aparate za razmjenu kovanog novca jer od Nove godine kuna odlazi u povijest.

I dok se korisnici na društvenim mrežama šale kako je sitniš najbolje razmijeniti kod tete u pekari odlučili smo provjeriti gdje se sve možete riješiti kovanica i ima li potrebe za gužvom i navalom.

Kovanice mijenjaju Fina, pošte, banke...

Prije svega, razloga za paniku i žurbu nema. Iako 1. siječnja euro postaje službena valuta, istoga dana u ponoć počinje teći i dvotjedno razdoblje dvojnog optjecaja što znači da ćete sve do 15. siječnja svugdje moći nastaviti plaćati u kunama i eurima.

– Za vrijeme dvojnog optjecaja, trgovac ili primatelj plaćanja nije dužan prihvatiti više od 50 kovanica kune u jednoj transakciji. Pritom je primatelj uplate dužan primjenjivati propise o sprečavanju pranja novca i financiranja terorizma, koji se odnose na ograničenje svote koja se može platiti u gotovini – pojašnjavaju iz Ministarstva financija, a brojni trgovci apeliraju na razum potrošača jer će im za uplate u kunama morati vraćati eure, što će stvoriti određene logističke izazove.

Ako vam ostane neka uplatnica u kunama koja je izdana prije uvođenja eura (npr. uplatnica za struju, komunalno itd.) moći ćete je platiti još 6 mjeseci nakon uvođenja eura, samo će se iznos preračunati u eure po fiksnom tečaju.

27.12.2022., Zagreb - Privredna banka Zagreb postavila uplatne bankomate za kovanice po svojim poslovnicama gdje se stvaraju velike guzve uoci uvodjenja eura. Photo: Matija Habljak/PIXSELL
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Ipak, ako se svojih kovanica želite riješiti i ranije, primarni kanali za to su poslovnice banaka, Hrvatske pošte i Fine. Sve komercijalne banke koje posluju u Hrvatskoj imaju mogućnost razmjene gotovog novca na šalterima bez naknade po fiksnom tečaju.

Također, u svim poslovnicama Fine moguće je obavljati razmjenu/zamjenu gotovog novca (kovanica i novčanica, kuna i lipa) u druge apoene ako poslovnica u trenutku razmjene raspolaže traženim apoenima gotovog novca.

Ako se razmjenjuje veća količina kovanica u novčanice, potrebno ih je sortirati i specificirati. Naknada FINA-e za uslugu razmjene gotovog novca iznosi 1 posto od iznosa razmjene, a minimalno 3 kune. Naknada za obavljenu uslugu naplaćuje se odmah, u gotovom novcu.

Povlače se kovanice u težini 120 zagrebačkih tramvaja

Najjednostavniji način korištenje je takozvanih 'kovinomata', odnosno samoposlužnih aparata koji se nalaze u sklopu dijela poslovnica Privredne banke Zagreb i Zagrebačke banke.

– Na uređaju možete uplatiti kovanice od 5, 2 i 1 kune te od 50, 20, 10, 5, 2 i 1 lipe, a uređaj odjednom može primiti najviše 800 kovanica. Uplate provedene do 22 sata će biti evidentirane na računu isti dan, a one nakon toga najkasnije sljedeći dan – objašnjavaju iz Zabe.

PBZ također građanima omogućuje uplatu kovanica na račun bez naknade, ali uz bitno upozorenje:

15.11.2022., Zagreb - HNB. Pocetni paket eurokovanica za potrosace bit ce dostupni od 1. prosinca u bankama, Financijskoj agenciji te HP-Hrvatskoj posti, a najvise ce se moci kupiti dva pocetna paketa eurokovanica za potrosace po jednoj transakciji. Paketi su pakirani u male plasticne vrecice u kojim se nalaze 33 eurokovanice svih apoena u vrijednosti od 13,28 eura, odnosno 100 kuna ce potrosaci izdvojiti za jedan pocetni paket eurokovanica. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

– Maksimalan iznos uplate prilikom jedne transakcije je 2000,00 kn, a dnevno možete obaviti više uplata kovanica u korist svog transakcijskog računa u kunama. Imate li veću količinu kovanica za uplaćivanje, ne pretrpavajte pretinac odjednom, nego obavite uplatu u više transakcija jer time izbjegavate mogućnost zagušenja uređaja – poručuju iz Privredne banke Zagreb.

Popis PBZ kovinomata pronađite OVDJE, a gdje se nalaze isti uređaji Zagrebačke banke možete provjeriti OVDJE.

A što će se dogoditi sa svim tim kovanicama i novčanicama koje zamijenimo? Temeljem prakse zemalja koje su uvele euro kao nacionalnu valutu, očekuje se da će se prilikom zamjene kune za euro vratiti oko 1,1 milijarda komada kovanica kune koje ukupno teže kao 120 zagrebačkih električnih tramvaja te više od 500 milijuna komada novčanica kune (oko 320 milijuna iz optjecaja, ostatak iz logističke i strateške pričuve) koje bi položene jedna na drugu formirale 50-kilometarski stup, dakle gotovo 6 visina Mount Everesta.


>> VIDEO: Ovo su važne stvari koje nas čekaju u 2023., posebno pravilo vrijedit će za bankomate do travnja.

Komentara 26

DL
Dvanaest__legija
15:08 27.12.2022.

Najvažniju informaciju, da se zamjena novčanica i kovanica bez naknade može provesti cijelu slijedeću godinu, naravno niste naveli!

UJ
ujna
16:44 27.12.2022.

ja nisam zamijenio svoju valutu još od 1941 pa neću ni ove

RE
realist01
18:31 27.12.2022.

U Njemačkoj još mijenjaju marke i marke drže u pohrani zlu ne trebalo, a kod nas bi kune izrezali.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije