Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
građanska inicijativa maksimir

Nastavlja se borba protiv spalionice na Rebru: 'Cilj nam je povećati kvalitetu zraka u Zagrebu'

Zagreb: Prosvjed Građanske inicijative - Stop spalionici na Rebru uz podršku Zelene akcije
Tomislav Miletic/PIXSELL
30.09.2023.
u 09:54

Inicijativa Stop spalionici Rebro pokrenula je i niz prijava koje se odnose na projekt izgradnje spalionice i to - Europskoj komisiji, pučkoj pravobraniteljici RH, EU ombudsmanu i OLAF-u, a podnijeli su i upravnu tužbu, zahtjev za privremenom mjerom te zahtjev za ocjenu zakonitosti

Građanska inicijativa Stop spalionici Rebro nastavlja borbu protiv spalionice koja će, tvrde, imati štetne posljedice na zdravlje i okoliš, a u tu svrhu osnovana je i u petak predstavljena Udruga GI Maksimir za Zagreb s ciljem zaštite kvalitete zraka.

"Maksimirci su okupili akademsku i stručnu javnost s građanima u udrugu kako bi osigurali održivost zajednice i oblikovali javne politike koje donosi vlast", naveli su u priopćenju iz udruge. Povećanje kvalitete zraka im je jedan od osnovnih ciljeva jer, kažu, Zagreb je prema statistici u 2022. godini bio treći najzagađeniji grad u Europi.

Pri tome su naveli kako, prema istraživanju Guardiana, 98 posto Europljana udiše visoko zagađen zrak koji je povezan s više od 400.000 smrtnih slučajeva godišnje. Udruga je predstavljena u petak te su prezentirane aktivnosti koje su poduzete i koje planiraju poduzeti u svrhu zaustavljanja projekta izgradnje spalionice infektivnog medicinskog otpada u sklopu bolnice Rebro. 

Otvorena je i peticija na razini Europe, koja je dostupna na stranici Europskog parlamenta pod brojem peticije 0474/2023, kojom bi se zaustavila izgradnja spalionica unutar Europske unije. Iz Udruge kažu kako peticiju mogu potpisati svi zainteresirani građani.

>>VEZANI ČLANCI: 

Osim peticije, podnijeli su i niz prijava koje se odnose na projekt izgradnje spalionice na Rebru i to - Europskoj komisiji, pučkoj pravobraniteljici RH, EU ombudsmanu i OLAF-u.  Uz navedeno, podnijeli su i upravnu tužbu, zahtjev za privremenom mjerom te zahtjev za ocjenu zakonitosti općeg akta.

Iz Udruge podsjećaju kako je KBC Zagreb u siječnju ove godine pokrenuo postupak za izgradnju spalionice koja je inicijalno trebala spaljivati otpad svih sastavnica KBC-a Zagreb, međutim projekt nije bio u skladu s gradskim urbanističkim planom, na što su upozorili iz Zelene akcije i Građanske inicijative - Stop spalionici Rebro, zbog čega je bio obustavljen. 

Osim neusklađenosti s GUP-om, Zelena akcija i Građanska inicijativa - Stop spalionici Rebro upozoravale su na niz propusta, nepravilnosti i nelogičnosti u Studiji procjene utjecaja na okoliš, navodi se u priopćenju. 

>>VIDEO: Gerontološki tulum na Zrinjevcu

Komentara 2

Avatar mrIvan
mrIvan
18:52 30.09.2023.

Nitko neće prihvatiti spalionicu. Zato će se ili izgraditi prisilno ili će se plaćati milijuni za zbrinjavanje negdje izvan naših granica.

EZ
ezer
11:35 30.09.2023.

Spalionica je nužno zlo nije joj mjesto u centru grada. Neka se napravi na mjestu gdje je mala naseljenost tipa Okešince, Vezišće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije