Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODVOZ SMEĆA

Naplata po volumenu: Smanjio bi se i broj odvoza po kvartovima

otpad smeće
Sanjin Strukić/PIXSELL
12.10.2013.
u 09:16

Poteškoće: Problem je jedino evidencija o broju stanara u svakom stanu zgrade

S početkom 2014. godine Zagrepčani će odvoz otpada plaćati nešto pravednije. jer će se odvoz otpada konačno naplaćivati po volumenu, a ne po kvadratnom metru stana. Naime, prema novom Zakonu o otpadu, naplata po volumenu, broju članova kućanstva ili masi trebala je zaživjeti još s 1. siječnja 2010. godine, no zbog poznatog sukoba između bivše SDP-ove uprave Holdinga i Skupštine i gradonačelnika, ovim problemom gradska uprava pozabavit će se tek sada.

Niži računi za samce

Budući da grad nema evidenciju koliko stanara živu u pojedinom stanu ili kući, koristit će kombinirani model naplate po volumenu i broju članova kućanstva.

- Nova cijena odredit će se tako da će svaka zgrada ili kuća zakupiti određen volumen, odnosno broj kanti, a potom će se taj volumen pomnožiti s brojem odvoza. Onda će stanari zajednički podijeliti troškove po sličnom sustavu kako sada plaćaju troškove za vodu - kazali su iz gradske Uprave. Za svaki stan u startu će se računati da u njemu stanuju dvije do tri osobe, po čemu će se odrediti i volumen kanti , a od suvlasnika se očekuje da, ukoliko žele točniju raspodjelu računa unutar zgrade , sami korigiraju broj stanara. Promjenom modela naplate nekim korisnicima će cijena odvoza smeća porasti, a nekima pasti. Najviše će profitirati samci u velikim stanovima i obitelji u kućama jer se više cijena neće određivati prema kvadratima. Porasti će pak onima gdje ih više stanuje u malom stanu pa su plaćali manje iznose.

- Model je dobar jer će u konačnici svi plaćati pravednije račune. Nema smisla da samac plaća više u velikom stanu, nego deset osoba u malom stanu - kazao je Igor Vujović iz udruge Potrošač. Osim posla oko evidencije stanara unutar zgrada, biti će posla i za Vijeća gradskih četvrti koja će imati zadatak da donesu odluku hoće li se smanjiti i broj odvoza. Time bi se smanjila i konačna cijena jer iz Čistoće sugeriraju da su sadašnja tri odvoza tjedno previše za pojedine lokacije.

Kako kaže predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor , predsjednik Uprave Holdinga Slobodan Ljubičić dao mu je čvrsto obećanje da će Čistoća do kraja godine pripremiti plan obračuna naknade za odvoz komunalnog otpada prema volumenu, broju članova kućanstva ili pak masi.

Čeka se odbor za okoliš

- Na stručnjacima je da predlože najbolji model. Treba vidjeti iskustva unutar europske unije ali i paralelno raditi na tomu da se što više otpada reciklira - kazao je Kosor. Dodao je kako je najvažnije da naplata odvoza bude pravednija nego što je danas i da se poveća reciklaža.

- Odlaganje otpada u reciklirane kante biti će besplatno dok će se plaćati osnovna kanta i što više građani budu odvajali, to će nam svima biti bolje - napomenuo je Kosor. Cjelovit plan trebao bi biti javnosti poznat nakon sjednice Odbora za zaštitu okoliša pri Gradskoj skupštini koja će se održati 22. listopada. Na toj sjednici trebao bi biti predstavljen i cjelovit plan o gospodarenju otpadom.

>> Komunalni otpad i dalje će se odvoziti, no kamo će glomazni?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije