Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sve će procvjetati

Najpoznatiji zagrebački vrt uskoro obnovljen i uljepšan, za rođendan

Botanički vrt
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/3
Autor
Mateja Šobak/VLM
17.01.2014.
u 16:55

Ulaz u Botanički i s istočne strane. Staklenik bi trebao biti gotov sljedeće godine, potom slijedi daljnja obnova. Bude li vrijeme toplo, obilježavanje jubileja, 125 godina postojanja Vrta, počet će i prije 1. travnja, kaže voditeljica Biserka Juretić

Jezerce Botaničkog vrta Prirodoslovno-matematičkog fakulteta svake zime prisvoje dvije patke. Točnije, patka i patak. Dolaze već godinama, kao što već godinama u njemu uživaju i brojni posjetitelji. A ove godine obilježava se 125 godina od njegova osnivanja. Obljetnica je to koju vrijedi obilježiti.

Stalni posjetitelji

- Obljetnica je 8. lipnja, ali s obilježavanjem započinjemo čim vrt bude službeno otvoren za posjetitelje, a to je obično 1. travnja. No bude li vrijeme toplo, bit će to i ranije - kaže Biserka Juretić, voditeljica Botaničkog vrta, koji je i zimi vrlo posjećen. Kako kaže Juretić, iako vrt zimi nije toliko vizualno atraktivan, oni koji ga posjećuju vole ga i takvog, a nerijetko se njime sunčanim danima hladnih mjeseci prošeće i pokoji turist.

Obnova vrta

Posjetitelji će uskoro, osim vanjskog dijela vrta, ponovo moći obići i staklenike čija se obnova planira baš za 125. godišnjicu.

- Projekt rekonstrukcije izložbenih staklenika dovršen je te bismo, nadam se, najesen biljke mogli preseliti u privremeni plastenik kako bismo mogli započeti obnovu staklenika - objasnila je voditeljica vrta te dodala da će nakon obnove staklenici ponovo biti otvoreni za posjetitelje, kao što su to bili nekoć.

U Botanički vrt bi se uskoro moglo ulaziti i s istočne strane gdje se planira novi ulaz.

- Iako i zgrade zahtijevaju obnovu, prvo ćemo se pozabaviti onim dijelom koji nam je potreban za posjetitelje, a onda u obnovu ide ograda pa objekti, koji su od 1971. zaštićeni kao spomenici parkovne arhitekture. Koja je najstarija biljka u vrtu, ne zna se, budući da su dokumenti o sadnji uništeni u Drugom svjetskom ratu, a ne zna se ni točan broj posjetitelja godišnje budući da se od osnutka vrta ulaznice u njega nikad nisu naplaćivale.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije