Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 205
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kriminal

Najčešće su pljačke u Novom Zagrebu, Maksimiru, Peščenici

krađa
VL FOTO
25.01.2012.
u 08:00

Do sada je riješeno 220 slučajeva, oko 30 posto, a policiji su u razrješenju ovakvih slučaja od velike pomoći, ističu u PUZ-u, i građani. Srijeda se pokazala kao najriskantniji dan, a svaki 1101. građanin žrtva je razbojništva

Lani se u Zagrebu dogodilo 796 razbojstava, a u 2010. godini samo dva manje. No, dok broj razbojstava stagnira, zagrebačka policija zabilježila je porast broja drskih krađa. U 2010. godini na području Zagreba i županije evidentirano ih je 374, a u ovoj godini čak 527. Najčešće su ljeti, i to zbog ljetne garderobe dama, jer je oku drskog kradljivca nakit tada dostupniji.

Ti drski kradljivci znatno su mlađe dobi, a postotak razriješenosti tih djela prilično dobar, kaže Damir Maračić, pomoćnik načelnika Sektora kriminalističke policije. Kradu i djeca mlađa od 14 godina.

Novi oblici kriminala

Tako je policija u razriješenim slučajevima razbojstva prošle godine uhvatila 26 djece i maloljetnika kriminalaca, a kod teških krađa i drskih krađa uhitila je 252 maloljetnika.

Novi pojavni oblici kriminala s kojima su se zagrebački policajci susretali prošle godine upravo su ulične krađe lančića, razbojništva u stanicama za otkup zlata te lažno predstavljanje kradljivaca kao djelatnika Elektre ili Plinare.

Razbojnik je lani najčešće bio muškarac star 25 godina koji je već “vlasnik” policijskog dosjea. Nezaposlen, bez obitelji, maskiran kapom, šalom, naočalama žrtvama prijeti nožem, pištoljem, uvjerljivom kopijom ili plinskim pištoljem. Ide u kvart u sredinu koju dobro poznaje i onda djeluje sam. Obično nije nasilan. A kad pljačkaši “operiraju” u grupi, organiziraju se izvan kvarta i dobro planiraju pothvat. Trendovi diktiraju metu napada.

Svaki 1101. žrtva

Od spomenutih lanjskih 796 razbojništava, najviše ih je počinjeno u Novom Zagrebu (130), na području Maksimira i Peščenice (129), te na Trešnjevci (123).

Do sada je riješeno 220 slučajeva, oko 30 posto, a policiji su u razrješenju ovakvih slučaja od velike pomoći, ističu u PUZ-u, i građani. Srijeda se pokazala kao najriskantniji dan, a svaki 1101. građanin je žrtva razbojništva, rečeno je na konferenciji za novinare Policijske uprave zagrebačke. Najčešće su mete trgovine (165), kladionice (96), kiosci (77), benzinske crpke (46), poslovnice banaka (20), poštanske poslovnice (12)...

Upravo na ovu temu u četvrtak se od 13 do 17 sati u Informativnom centru za prevenciju (Savska cesta 34-36) održava savjetovanje.

Ključne riječi

Komentara 6

XN
xnet0822
08:36 25.01.2012.

A koliko je Policija riješila slučajeva lihvarenja i koliko je uhitila lihvara i njihovih pomagača na djelu ?

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
08:48 25.01.2012.

Hm A gdje je tu na ovoj top-listi moj kvart Dubrava? Cccc Nekad se znao red, a sada ne znaš ko pije, a ko plača. Na sve strane se lopine bacile u poduzetništvo, a Dubrava spava.

TA
taksimetrija
09:05 25.01.2012.

suludisumar pa valjda znaš da mi iz Dubrave ne krademo u svom kvartu zato i idemo u NZG, Maksimir, na Trešnjavku

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije