Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potraga

Nadležni ne znaju gdje su nestali beskućnici iz centra grada

požar
Tomislav Miletić/PIXSELL
29.02.2012.
u 10:00

Prije tri mjeseca izbio je požar u srcu Zagreba koji je na vidjelo iznio strahotu egzistencijalnih uvjeta desetak beskućnika u samom centru. Danas nitko ne zna gdje su.

Kada je prije otprilike tri mjeseca izbio požar u Domu za djecu i mladež Alojzije kardinal Stepinac, u Jurišićevoj 6, na svjetlo dana izašlo je siromaštvo te težak dvogodišnji život beskućnika koji su živjeli u toj zgradi bez struje i vode.

Nema desetak stanara

A desetak dana poslije – netragom su svi beskućnici iz srca Zagreba nestali, a ni jedna služba još uvijek ne zna gdje su. Na upit gdje je dojučerašnji stanar zgrade Hrvatskog katoličkog zbora 38-godišnji razvojačeni branitelj Đuro Ljubić, koji je s nezaposlenom ženom i četvero djece u Jurišićevoj živio na rubu egzistencije, ali i Zorica Babić (78), Mile i Alma Husenbašić te njihovo dvoje djece te još najmanje sedmero stanara, nema odgovora, samo muk.

Tajnik Hrvatskog katoličkog zbora Ivan Narančić ne javlja se na telefon, a njegovi podređeni ne usude mu se ni poruku prenijeti. Beskućnike smo potražili i na policiji, u Caritasu zagrebačke nadbiskupije, gradskom Uredu za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

Caritas nije znao za požar

– O tragičnom događaju Caritas Zagrebačke nadbiskupije saznao je putem medija i to nam je jedina informacija, a i nemamo ingerencije nad osobama koje su u tom prostoru boravile – poručila je Jelena Lončar, ravnateljica Caritasa, iako su beskućnici isticali da su upravo preko ove humanitarne organizacije dobivali često pomoć u hrani i odjeći, a dio ih je upravo preko njih došao u Jurišićevu na privremeni smještaj.

Sličan odgovor uputio je i gradski Ured za socijalnu zaštitu, koji je naglasio da nema saznanja gdje se beskućnici nalaze.

A poput tišine nadležnih institucija, u praznim sobama u Jurišićevoj 6 sada vlada samo muk, a zidovi prljavi od čađi podsjećaju na nedavni požar. Kao da nikada nitko tamo nije živio, i to dvije godine bez vode i struje u samom središtu Zagreba.

I policija nema podataka

Zagrebačka policija poručuje kako još vodi istragu o razlozima izbijanja požara, ali ne i o stanarima koje je taj isti požar istjerao u nepoznato.

- Uzeli smo izjave od stanara o okolnostima izbijanja požara i njihovim saznanjima, no daljnju vezu s njima nemamo. Napose jer nitko od njih nije imao prijavljeno prebivalište na spomenutoj adresi, pojasnila je policija.

Komentara 13

FR
fran108
11:39 29.02.2012.

otišli u sabor , čuli da je toplo , jeftina hrana i ništa se neradi . potaržite ih tamo.

AG
Agramer198
11:46 29.02.2012.

Možda su kod Bandića doma, on je otvoren za sve...

VI
visio
11:32 29.02.2012.

u konzumu na črnomercu! svaki drugi dan im dajem pašteticu, salamicu i malo kruga da ljudi jedu... tamo su preselili kad je bila ona velika zima..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije