Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na Bundeku do 11. rujna

Na ZGodionici hit je zipline, igraju se skvoš i metloboj, a navečer je disko

storyeditor/2022-08-29/PXL_270822_95318881.jpg
Foto: Željko Hladika/Pixsell
1/8
30.08.2022.
u 16:35

I ples na svili, učenje engleskog, bajke, slikanje mlijekom u programu su dječjeg festivala ZGodionica koji se održava na Bundeku do 11. rujna

Bundek je ovih dana centar dječje zabave. Oslikavanje lica, radionice, mađioničarske i kazališne predstave, adrenalinski i drugi sportovi... Sve je to dio ZGodionice, dječjeg festivala na Bundeku koji će trajati sve do 11. rujna.

Baka pletilica i predstave

Gužva je bila čim se otvorio, a posebice preko vikenda, kad je na Bundek stigla prava mala vojska djece i roditelja. Sadržaja je bilo za svaku dobnu skupinu pa su se tako oni najmlađi mogli igrati u šatorima i na livadi ili s metalnim loncima u drvenoj kuhinjici smještenoj u blizini velike pozornice. Oni nešto veći imali su priliku kroz pjesmu naučiti osnove engleskog jezika, s trenerom igrati skvoš i sudjelovati u kreativnim radionicama ručnih radova, pisanja i ilustriranja čarobnjačkih bajki. Tako će se i nastaviti svakog radnog dana od 16 do 23 sata, odnosno vikendom od 10.

– Svake godine, a ovo je peta, djeci i roditeljima nudimo 17 dana lude zabave, brojne radionice i kazališne predstave, učimo ih engleski... Ove godine imamo i mađioničarske predstave, a tu su naši animatori. Otvoreni smo za sve uzraste, dovoljno je doći i odabrati svoju radionicu. I sav je sadržaj besplatan, osim ziplinea i oslikavanja lica – kaže Aleksandra Pernar, voditeljica programa ZGodionice. Jedna vožnja ziplineom stoji 20, a tri 55 kuna, i upravo se ondje mogu vidjeti najveće gužve. Vožnja ne traje dugo, 15-ak sekundi, ali djeci i odraslima očigledno se sadržaj sviđa jer su se, kao da su na toboganu, neprestano vraćali po još jednu rundu.

– Ovo je idealno, da je ziplinea bilo kad sam ja bio mali, stalno bih visio na njemu. Bili smo na ovom festivalu i lani pa sad ponavljamo. Danas ćemo samo vidjeti pa ćemo se vratiti, meni je rođendan – govori Filip Filipović koji je stigao s kćeri Ivonom. Golem je interes bio i za facepainting, gdje umjetnica Nina Šalov lica mališana pretvara u prava mala remek-djela. Za oslikavanje pola lica roditelji će morati izdvojiti 30 kuna, a za cijelo 40. A maloj Evi Pećušak, koja je došla s mamom Pavlom, to je omiljeni dio manifestacije.

– Super nam je i zipline, a zgodno je i navečer kad se može nešto pojesti i popiti – kaže Pavla Pećušak.

Glavni dio programa tijekom dana su radionice, igraonice i kazališne te mađioničarske predstave, a u njemu sudjeluje niz institucija i udruga. Muzej iluzija tako, primjerice, priprema mozgalice, a Ministarstvo magije djecu podučava izradi čarobnih štapića i napitaka te organizira utakmice metloboja. Baka pletilica svakog dana priprema radionice ručnih radova, agencija Organizatori bez granica drži slikaonicu s mlijekom i pjenom za brijanje, a Hrvatski prirodoslovni muzej djecu uči o čarima svijeta oko nas. Zračne akrobatkinje Svilarice svakog će dana do četvrtka u 17 sati održavati i poduke iz plesa na svili.

– To je sjajan način da djeca razviju fizičku snagu, kondiciju i fleksibilnost dok se istovremeno zabavljaju i upoznaju nove prijatelje. Ples na svili je kombinacija gimnastike, plesa i akrobacija i pomaže razvoju lokomotornog sustava svakog djeteta. Najbolje od svega je to što iskustvo nije potrebno, samo treba doći u udobnoj odjeći – kaže voditeljica programa Aleksandra Pernar. Na sportskoj livadi mogu se igrati školski sportovi, a kazalište Šareni svijet gotovo svakog će dana pripremiti po jednu dječju predstavu. Večernji se program pretvara u dječji party, s pravim diskom, nakon čega slijede priče za laku noć.

– Priče čitaju tete iz udruge Smiješak za sve, koje čitaju i djeci u bolnicama – kaže A. Pernar.

Tražili i zimsko izdanje

U goste 2. rujna dolazi i Ogulinski festival bajke pa će tako u 16.30 i 18 sati Sabina Gvozdić pripovijedati bajke Ivane Brlić Mažuranić. Anja Hruškar i Lucija Ćorić iz škole Helen Doron u subotu i nedjelju u dva će termina na velikoj pozornici kroz pjesmu i igru podučavati engleski, a Prijatelji životinja u subotu će od 13 do 14 sati organizirati predavanje o odgovornoj brizi za kućne ljubimce. Vikend je rezerviran i za bogati sportski sadržaj. Vraćaju se poduke iz skvoša i badmintona, a Košarkaški klub Larus održat će i malu školu košarke.

– Drago mi je da djeca na ovaj način mogu naučiti neke osnove ovog sporta, a ako im se svidi, mogu doći kod nas i na daljnje poduke. Skvoš je inače besplatan za sve osnovce – ističe Vedran Švonja, trener skvoša.

ZGodionicu organizira udruga Legende Zagreba, a ideja festivala je djeci pružiti sadržaj i nakon ljetnih godišnjih odmora.

– Poanta cijele priče je učenje kroz igru i igra kroz učenje. Projekt smo pokrenuli jer Zagreb do tada nije imao jedan veći festival za djecu, a sva su događanja bila fokusirana samo za vikende. Tako smo prve godine organizirali 10 dana zabave na Ribnjaku pa su nas roditelji zvali da ga produljimo, a tražili su i zimsko izdanje – objašnjava A. Pernar. •

Ključne riječi

Komentara 1

ZZ
zzz
18:16 30.08.2022.

Super događanje, neka se nastavi svake godine! :-)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije