Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRUKČIJI KONCEPT

Plan za novu tržnicu u Zagrebu: Ujutro po zelje, meso i jaja, a navečer na koncert ili proslavu krštenja

Foto: studio Tissa/Grad Zagreb
1/3
01.04.2021.
u 13:14

Niknut će na mjestu bivše samoposluge Union, koja se neće rušiti, već nadograditi

Ujutro kupiti zelje, ribu, meso, jaja, jabuke i kruške, a poslijepodne, na isto mjesto, otići na koncert, krstitke ili pak kvartovsku proslavu. Vizija je ovo projekta izgradnje tržnice u Remetincu na dvjestotinjak četvornih metara, a njen idejni projekt gotovo je spreman za realizaciju. A bit će to, po svemu sudeći, posebno mjesto na adresi Remetinečki gaj 15A, koje će imati, osim klasičnog placa, i prostor za druženja gdje se planira da ga stanovnici koriste za proslave, koncerte, druženja… Niknut će pak na čestici gdje se trenutačno nalazi postojeća zgrada nekadašnje samoposluge Union, koja se neće rušiti, već rekonstruirati i nadograditi.

I pošta, vinoteka, banka...

– Treba još nekoliko suglasnosti što se tiče plina, komunalija, energetskog certifikata… To se čeka, no tehnički bi gradnja mogla početi odmah. Naša je želja da radovi počnu najkasnije početkom ljeta i završe u rujnu, kako bi tamošnji stanovnici mogli na placu već za Božić kupovati svoje purice. Dakle, natječaj za izvođača radova išao bi u prvoj polovici lipnja – kaže Jadranko Baturić, predsjednik Gradske četvrti Novi Zagreb – zapad. Placevi samo ujutro, dodaje, postat će prošlost jer se ovim projektom, za koji je ideja nastala još prije dvije godine, nastoji da se prostor koristi cijeli dan.

– Bit će to centar naselja gdje će na jednom mjestu, uz tržnicu, biti i dvorana za sastanke, mesnica, ribarnica, lokal, kotlovnica, sanitarije, skladište te prostor mjesne samouprave. Bit će tu i kutak s klupicama za sjedenje koje bi se mogle maknuti i zatim mjesto koristiti za neka događanja – kaže Baturić. Prostor tržnice najvjerojatnije će, odnosno ovisno o ponudi, obuhvaćati, kako piše u idejnom rješenju, i poštu, banku, vinoteku, ljekarnu…

17.09.2018., Zagreb - Kante za odvajanje otpada u naselju Kajzerica. Predsjednika gradske cetvrti Jadranko Baturic. Photo: Borna Filic/PIXSELL
Foto: Borna Filic/PIXSELL

– Građevinu oblikuje nadstrešnica koja prekriva otvoreni dio tržnice, u kojem su postavljene klupe, i zatvorene dijelove tržnice, odnosno lokale u prizemlju i uredske prostore na katu. Otvoreni, natkriveni prostor s klupama zatvara se roletama kada je tržnica zatvorena, a prostorima predviđenim za ugostiteljstvo i uredskim prostorima na katu moguće je pristupiti neovisno o tržnici – piše u idejnom projektu. Čestica je usto, piše dalje, okružena s tri strane prometnicama, a otvoreni dio tržnice orijentiran je prema cestama s kojih se do nje može doći pješke.

Ali ne i autom, jer svoje limene ljubimce budući kupci neće imati gdje ostaviti. Prema idejnom projektu, naime, građevina koju će činiti plac zauzima gotovo cijelu parcelu pa nema mjesta za parkiralište.

Foto: studio Tissa/Grad Zagreb

Parkiranje u okolnim ulicama

Arhitekti iz studija Tissa preporučuju zato da se za parkiranje koriste ulice koje ga okružuju.

– Sjeveroistočna prometnica slijepa je ulica u kojoj se nalaze postojeća javna parkirališna mjesta na kojima se predlaže rješavanje ugrađenih, podzemnih spremnika za zbrinjavanje otpada objekta – piše u dokumentaciji. Ovo rješenje drukčije je, dakle, od onog koje je pri obilasku kvarta najavio pokojni gradonačelnik Milan Bandić, odnosno da se parkiralište i spremnici za otpad postave u podrum buduće tržnice.

Komentara 11

Avatar kenshi
kenshi
13:46 01.04.2021.

Dobro bi bilo da u isto vrijeme kad se ide po zelje nastupa predstava ili koncert tako da građani mogu bacati trulo povrće na loše izvedbe!

Avatar KaLcoon
KaLcoon
13:41 01.04.2021.

ove gluposti nije potrebno komentirati

IB
iva.begovic
12:59 01.04.2021.

Sudjeluje li poduzeće Tržnice Zagreb d.o.o., u financiranju ili sufinanciranju toga projekta? Zašto bi se taj projekt financirao iz sredstava mjesne samouprave ako će nakon izgradnje prihode ostvarivati to gradsko poduzeće? Zašto građani Zagreba nemaju otvorenu mjesnu samoupravu na načinn da npr. svaka gradska četvrt ima svoju internet stranicu na kojoj se mogu pratiti aktivnosti, projekti, troškovi iz proračuna.? Uglavnom na kojoj bi stanovnici naselja mogli neposredno komunicirati sa mjesnom samoupravom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije