Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nema deblokade

Na Jakuševcu ne odustaju! Blokada se nastavlja!

jakuševec (1)
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/10
23.08.2012.
u 12:23

Prosvjednici su odbili poslušati Bandića i deblokirati odlagalište sve dok se ne postigne konkretan dogovor.

Cjelodnevne rasprave nisu donijele nikakvo rješenje za Jakuševec iako su na odlagalištu dan proveli i gradonačelnik Milan Bandić, šef Holdinga Ivo Čović te predsjednik Skupštine Davor Bernardić. Stanovnici su, naime, s Bandićem dogovorili da se u Skupštinu pošalje prijedlog za hitnu sjednicu prema kojem bi se Jakuševec proglasio mjestom posebne skrbi grada. Time bi Jakuševčani dobili posebna prava, poput besplatne legalizacije i oslobađanja komunalnog doprinosa. Prema tom prijedlogu, koji će Bandić poslati Gradskoj skupštini, izvanredna sjednica trebala bi se održati 31. kolovoza. No, pozivajući se na već svima znan sukob gradonačelnika i Skupštine, prosvjednici su odbili poslušati Bandića i deblokirati odlagalište sve dok se ne postigne konkretan dogovor.

Prije samog sastanka šef zagrebačkog SDP-a i Gradske skupštine komentirao je cijelu situaciju koja je zaprijetila Zagrebu.

- Ovo nije jučerašnji problem, niti sam ja za njega kriv, smeće se godinama gomila, a gradonačelnik Bandić u 12 godina svoga mandata ništa nije učinio da se to promijeni. To je problem kojega će rješavati buduće generacije, izjavio je Davor Bernardić za Plavi radio.

Ujedno poručuje kako nije uvjeren da će do 2018. godine, kada je to zakonom predviđeno, zagrebačko odlagalište biti zatvoreno.

- Morao bi si odrezati jezik kada bi to javno obećao, ne možemo zabranu rada Jakuševca obećati u tom roku, na tome se mora raditi, uvjeravao je prvi čovjek Gradske skupštine, pozivajući na razgovor, poštivanje zakona i deblokadu odlagališta.

Bandić Jakuševčanima: Gradsko smeće mora ostati u Zagrebu

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, iako se već drugi dan gomila smeće pred odlagalištem Jakuševec zbog blokade koju su organizirali žitelji iz neposrednog susjedstva deponija, u pomoć ne kani pozvati policiju.

– Zvati policiju da intervenira prema vlastitim građanima ravno je samoubojstvu i nemoralno. O policiji ne razmišljam. Neka svako preuzme svoji dio posla – poručuje Bandić ističući da je jedino rješenje deblokada i zbrinjavanje zagrebačkog smeća isključivo na lokaciji u glavnom gradu.

Gradonačelnik je time pobio šuškanja da se traže rezervne lokacije za zbrinjavanje otpada glavnoga grada, u Zaprešiću, Jastrebarskom te eventualno Sisku ili Varaždinu.

Bandić je optužio novinare da ga žele posvađati sa žiteljima Jakuševca i iz nastale situacije stvoriti ekološku aferu.

– Razočaran sam, tužan, povrijeđen i žalostan i nek' to ide na vašu dušu – kazao je Bandić poručujući da nije on bitan nego 800.000 građana Zagreba za koje će gradonačelnik iznaći rješenje.

Spasonosno rješenje prvi čovjek Zagreba vidi u isplati 13 milijuna kuna ekološke rente žiteljima naselja Jakuševec i Mićevac, koje je ove godine u isplati zaustavila zakonska nedorečenost, te u premještanju kompostane za koju pobunjenici s ulaza u deponij tvrde da najviše širi neugodne mirise

>>Jakuševec i dalje blokiran, smeće se ne odvozi već drugi dan

Komentara 37

DD
ddh
13:04 23.08.2012.

"Bandić Jakuševčanima: Gradsko smeće mora ostati u Zagrebu" ----------- Tocno tak se treba i napraviti. Zagrebacko smece u Zagreb. Decki iz Jakausevca ne smiju gradskoj vlasti, t.j. SDP-ovcima dopustiti da im kipaju smece u dvoriste. Nek ga istovare u Prisavlju ili na Iblerovom trgu. Tam tog ssmeca tak i tak ima vec dosta.

DU
durica
13:09 23.08.2012.

Smeće jednako smrdi svakog ljeta - razlika je u tome da Jakuševčani ove godine nisu primili ekološku rentu, koju su do sada dobivali. Stvar je dakle u lovi, a ne u smradu.

DU
Deleted user
23:40 24.08.2012.

SANELA, ti si za hrvatski prava SALMONELA, otrovna bakaterija! MIČEVEC a ne MičevAc ... Ako si nekakva novinarka valjda si morala ići i u nekakvu školu ... Ne možeš ti po svojem bosanskom svim selima i mjestima stavljati štokavsko-srpsko-bosanski nastavak ....-AC ! MIČEVEC , JAKUŠEVEC ... zar nema Hrvata u tom VL !?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije