Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vrijedna ideja

Na Građevini izumili novi materijal – eko i reciklirane panele

eko paneli
Marko Prpić/PIXSELL
31.10.2012.
u 11:30

Pola investicije vrijedne 925 tisuća eura sufinancirali su EU fondovi, a cilj je stvoriti regionalno tržište za ovaj materijal u iduće tri godine

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju 70 posto građevinskog materijala morat će biti iz recikliranih izvora, a mi trenutačno koristimo samo deset posto. Ostaci građevinskog materijala odlažu se na odlagalištima, umjesto da se iskoriste, a dok država ne umiješa svoje prste, skupina stručnjaka s Građevinskog fakulteta u Zagrebu izumila je rješenje. Izradili su montažne ekopanele koji štede energiju na razini pasivne kuće, a izrađuju se od reciklirane opeke, betona i mineralne vune, što ih čini jedinstvenima.

Iz EU fondova

– Paneli se postavljaju gotovi i montiraju se na staroj fasadi. Dosad su svi radili ovakve panele sa stiroporom, a mi koristimo mineralnu vunu, koja je ekološkija i ne gori te se izrađuje od prirodne smole – kaže Ivana Banjad Pečur, koja predvodi projekt Eco-Sandwich, koji je 50 posto sufinanciran novcem iz EU fondova. Za proizvodnju mineralne vune potrebno je sedamdeset posto manje energije, a zbog pravilnika o zaštiti od požara, sve obrazovne ustanove kod nas uskoro neće smjeti više koristiti stiropor kao izolaciju, upravo zbog njegove zapaljivosti. Obično se uzima da je vijek trajanja ekopanela 50 godina, a planirana je ušteda energije, u odnosu na druge panele, 43 posto, dok je smanjenje CO2 34 posto. Projekt vrijedan 925 tisuća eura, koji izvode u suradnji s četiri partnera – Arhitektonskim fakultetom, Betonom Lučko, EURCO-om i Knauf Insulationom, za cilj ima stvoriti regionalno tržište u roku od tri godine.

Ekoodrživost

– Beton Lučko je proizvođač panela, a EURCO je specijaliziran za rušenje zgrada pa su nam bitni za reciklirani beton, i tu se zatvara krug ekoodrživosti – opisuje stručni tim.

Komentara 2

EU
eurobanana
12:04 31.10.2012.

900 kvadrata fasade kojom će zgrada ući u energetski razred A+. . -------------------------------- danas se radi kvocijent A+++ . opet patent kojeg necu u Hr moci kupiti . ili zaostao patent iz njemacke za koji netko dobiva novac a nana kraju kao i uvijek . morat ce te silne miljune EU fondovima vracati kao do sada preko 2 miljardi Eura . to je to...u Hr """novo """ ozbiljno """novo""" u Eu zastarjelo i nikakav """"patenat nije"""" . ajmo to kupiti ili pitajte gdje se prodaje i za koju cijenu . da mi se iz Njemacke isplati uvesti uz malu radliku sa transportom i kvocijent energije A+++

ST
studentR
19:40 01.11.2012.

projekt Eco-Sandwich paneli od recikliranih izvora je u potpunosti osmislila i predlozila visestruko nagradjivana studentica arhitekture maja s., a ne skupina strucnjaka s gradjevinskog fakulteta! ne znam kako ih nije sramota na tako bezocan nacin preuzeti zasluge za nesto stoo uopce nije njihova ideja! sramota!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije